Az Észak-Balkán és a Kárpát-medence közös államhatárairól Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MRTT VII. Vándorgyűlés Szabadka, november Az Európai Területi Együttműködés Programok stratégiai kérdései Dr. Hámory Jenő.
Advertisements

ÉRDEKELLENTÉTEK A BALKÁN KÖZLEKEDÉSI ELÉRHETŐSÉGÉBEN
Enyhülés és a hidegháború vége
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az emberi jogok és a nyelvek Pécs, október 10. Szalayné Sándor Erzsébet Nyelv és jog – avagy a jogi nyelv és a nyelvi jog dilemmája Európában.
A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Veresegyház, április 25.
Az I. Világháború Békekötések.
EU alapismeretek E-Learning.
A balkáni „puskaporos hordó”
Szlovénia & Magyarország & Ciprus. Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el május 1-je óta tagja az Európai Uniónak
Az Európai Unió története
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
A délszláv válság.
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
MTA Regionális Kutatások Központja A dunai fejlesztések és azok elmaradásának geopolitikai háttere Hardi Tamás PhD tudományos főmunkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Földünk a második világháború után
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
EU II..
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
MTA Regionális Kutatások Központja A Nyugat-Balkán kutatásának eredményei Hajdú Zoltán MTA RKK, Pécs
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
Közelgő vihar Út a világháborúba
Nyári Tábor, Hajdúszoboszló
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról
Migráció Európában.
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
Szabadkereskedelmi társulások
MultiMOL, avagy a regionális multivá válás folyamata a MOL-nál március 6. Jerkovits Éva, Pál Zsófia.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
történelmi integrációi
Magyarok határon innen és túl
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
A POLITIKA SZEREPE A BALKÁN KÖZLEKEDÉSÉBEN Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2006.
A határon túli magyarok
Államhatárok a Kárpát - medencében Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Erdőművelés Tanszék Selmecbánya – Sopron
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Európa regionális földrajza
Az államosodás és a közigazgatási térfelosztás kérdései a Balkánon 1990 után Hajdú Zoltán tudományos tanácsadó, MTA RKK DTI Pécs
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
A balkáni etnikai konfliktusok háttere
Szerbia – Szerb Köztársaság
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
A világ az első világháború után
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
A békeszerződés aláírása
Szövetségi rendszerek
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A felvilágosodás elterjedése
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
1. A BALKÁN- FÉLSZIGET.
Előadás másolata:

Az Észak-Balkán és a Kárpát-medence közös államhatárairól Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs

Van-e egységes Kárpát-Balkán térség? A geológusok számára evidens, A néprajzosok számára létező, A politikusok számára „viszkető” a kérdés Hogyan gondolják a térségi társadalmak?

Történetileg „hitelesített” folyamatok Egység – széttagolódás időszakai a Kárpát- Balkán térségben A „birodalomváltó” Balkán és Kárpát- medence A modern államiság a Kárpát-Balkán térségben Külső, belső hatások és „korszellemek”

A „határállandóság” ezer éve

Birodalmiság és modernizáció, Birodalmak, részállamok küzdelme A Habsburg Birodalom, a Török Birodalom hatalmi küzdelme, (az államhatárok pulzálása, a Határőrvidék jelentősége) A modernizáció konfliktusai a birodalmakon belül Balkáni háborúk (I. – II.), s az európaiak polgárháborúja, az I. világháború

A „határállandóság „utolsó 400 éve”

Többfokozatú, birodalmi – nemzetállami államhatárok a Kárpát-medence és a Balkán között

Az állami térfejlődési anomáliák, Balkanizálódás – nemzetállamiság? Középállamiság - avagy a „kisállamok nyomorúsága” Új birodalmiság – föderációs kísérletek

A rendszerváltások hatása az államosodási folyamatokra Jugoszlávia összeomlása, a tagállamok, s egy tartomány önállósodása Egységes Kárpát-Balkán kisállami területrendszer? Széttöredezett „közös államhatárok” Integrációs lehetőségek, avagy kényszerek

Új integrációk (NATO, EU) peremén, új határfunkciókkal 1995: Ausztria, EGK 1999: Magyarország, NATO 2004: Magyarország, Szlovákia, Szlovénia új integrációs pályák, 2007: Románia Horvátország, Szerbia integrációs törekvései

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!