A DIGITÁLIS HANG.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Készítette: Nagy Balázs
A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.
Jelátalakítás és kódolás
Jelátalakítás és kódolás
Informatikai alapismeretek Hardver
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
Hang- és videotechnika Bevezetés
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Házman DIGITÁLIS BESZÉDJEL ÁTVITEL.
Szélessávú jelfeldolgozás kihívásai Készítette : Fürjes János.
Optoelektronikai kommunikáció
Információ és közlemény
Az analóg jelek digitalizálása, az ADC-k típusai működésük.
A fejhallgatók története
Hangtechnika I. 1-4 Schiffer Ádám
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tárgy tanulásához
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Tartalom Klasszikus hangtan
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Mintavételezési frekvencia
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Analóg jelek digitalizálása
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
Veréb Tamás Kiselőadás témája: Hangkártyák
MULTIMÉDIA ELEMEI.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Hangtechnika I. 5-8 Schiffer Ádám
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Audióállományok.
Hang, fény jellemzők mérése
A mikrofon -fij.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
A hangerősség Hlasitosť
Informatika.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Hallási illúziók 1 Bőhm Tamás
Balaton Marcell Balázs
Analóg digitális átalakítás
Hangtechnika.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Hangszerkesztés elmélet
Informatikai alapismeretek Hardver
A hang digitalizálása.
Kommunikációs Rendszerek
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Kollárné Hunek Klára, Stefler Sándor, Török János, Viczián Gergely
Adatátvitel elméleti alapjai
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hangtechnika alapok Petró Zoltán 2004 KI.
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Digitális audio tömörítése, hangfájlformátumok
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Mechanikai hullámok.
Mészáros István. Átviteli rendszerek 1Mészáros István Átviteli módok - szimplex (egyirányú) - félduplex (kétirányú, de váltogatva) - duplex (kétirányú)
Hangtan.
A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.
Mechanikai rezgések és hullámok
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Összefoglalás Hangok.
Multimédia.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
A hang digitalizálása.
Hangtani alapfogalmak
Digitális hangtechnikaH
Előadás másolata:

A DIGITÁLIS HANG

Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége normál páratartalmú +15oC hőmérsékletű levegőben 340 m/s. A hangsebesség függ az átvivő közeg sűrűségétől és rugalmasságától. Jele: c; Mértékegysége: m/s A frekvencia egysége a Hertz (Hz) 1Hz= 1 periódus /sec

A hang jellemzői Csillapodó rezgőmozgás Tiszta és összetett hang

A HANGÁTVITELI LÁNC A hang hallhatóvá tétele Elsődleges: mikrofon ÁTALAKÍTÓ ERŐSÍTŐ VISSZAALAKÍTÓ A hang hallhatóvá tétele Elsődleges: mikrofon Másodlagos: analóg lemezjátszófej magnófejek - R-DAT foto-optikai- CD-lejátszó Feszültség és/vagy teljesítmény növelése Hangsugárzók: hangfal hangdoboz hangoszlop fejhallgató ZAVARÓ JEL

JEL - ZAJ VISZONY Az átviteli csatornán a hasznos jel mellett megjelenő zavaró jel. A hasznos és a zavaró jel viszonyát JEL-ZAJ viszonynak nevezzük. OKA: az elektromos alkatrészek zajfeszültsége HiFi jel zaj-viszony: 46dB

JEL - ZAJ VISZONY ÉRTELMEZÉSE A jel-zaj viszony egy műszaki kifejezés, és két teljesítmény hányadosát jelenti. A jel (információ) és a háttér zaj teljesítményének hányadosa:                             Mivel sok jelváltozás nagyon dinamikus, az egyes jelértékek széles tartományokba eshetnek, a jel/zaj meghatározásánál a logaritmikus decibelskálát használják. Decibelekben mérve, a jel-zaj viszony az amplitúdók hányadosának 10-es alapú logaritmusának 20-szorosa vagy a teljesítményarány logaritmusának 10-szerese:                                                      ahol P az átlagos teljesítmény, A az amplitúdók négyzetes átlaga. A jeleket és a zajokat azonos sávszélességi rendszerben mérik.

DINAMIKA Valamely átviteli csatorna dinamikáján a kifogástalanul reprodukálható kimenőjel maximális értékének és a még zajmentesnek érzékelt kimenőjel maximális értékének a viszonyát értjük. A dinamikát felülről a maximális kivezérelhetőség, alulról pedig a rendszerzaj szabályozza.

Intenzitási alapszint: Hangintenzitás A hang, mint fizikai inger erősségének jellemzői. Hangintenzitás A hang terjedési irányára merőleges, egységnyi felületen, időegység alatt áthaladó hangenergia értéke. Jele: I Mértékegysége: W/m2 Intenzitási alapszint: I0 = 10 -12 W/ m2 Csendes beszéd: 10 -7 W/m2 Kiabálás: 10 -4 W/m2 Halk erdei zajok: 10 -9 W/m2 Zongora (max): 10 -2 W/m2 Légó sziréna: 10 2 W/m2 Lökhajtásos repülő: 105 W/m2 8

AZ EMBERI FÜL HALLÁSÁTFOGÁSA Hallásküszöb: valamely adott frekvenciájú tiszta hang azon legkisebb nyomásértéke, amely egy normális hallású ember hallószervében a hang érzetét kelti. Fájdalomküszöb: egy adott frekvenciájú tiszta hang azon legnagyobb nyomásértéke, amelyet normális hallású ember még fájdalom nélkül el tud viselni.

A DIGITÁLIS JEL JELLEMZŐI A digitális jel impulzusok sorozatából áll, szemben az analóg jel időben folytonos jellegével. ELŐNYEI: A hőmérséklet és tápfeszültség ingadozásra érzéketlen; Érzéketlenebb az átviteli csatorna zajai iránt; Nagy jelátviteli sebesség; Tetszőleges számú minőségromlás nélküli másolási lehetőség; Nagyobb jel-zaj viszony és dinamikatartomány; Nincs jeltorzulás

A DIGITÁLIS JEL JELLEMZŐI HÁTRÁNYAI: A digitális jel érzékeny az adatvesztésre – javító áramkörök használata A jelfeldolgozást végző áramkörök bonyolultak

8 bit 16 bit A SZÁMÍTÓGÉP HANGJA 256 65536 szintre bontja a hangot A számítógép részt vesz a hangok rögzítésében tárolásában előállításában. A digitalizálás minőségét két tényező határozza meg: mintavételi frekvencia (minták száma másodpercenként) minta mérete (a felbontás minősége) 8 bit 16 bit 256 65536 szintre bontja a hangot 1 V körüli analóg jelet 65535 részre azaz 0,000015 V-ra bont fel!

A HANGDIGITALIZÁLÁS FOLYAMATA PCM (Pulse Code Modulation): az analóg jelet időben diszkrét impulzusok sorozatává alakítják. Az amplitúdóértékek információ-tartalmát binárisan kódolt kódszó-sorozatok hordozzák. 01101 Analóg - digitális átalakítás Sávhatárolás Mintavétel Kódolás Analóg jel PCM jel

SÁVHATÁROLÁS A sávhatárolás során a minta felbontását határozzuk meg. A bejövő analóg jel feszültségét a függőleges tengelyen kell beskáláznunk. 3 bites rendszer esetén az analóg jel feszültségét 23 azaz 8 részre bontjuk a függőleges tengelyen, 16 bit esetén 216 azaz 65536 részre bontjuk a függőleges tengelyen. Ezek lesznek a kvantálási lépcsők Minél többfelé osztjuk az analóg jel feszültségét, annál pontosabban tudjuk rekonstruálni az A/D átalakítás során.

A DIGITÁLIS JELÁTALAKÍTÁS LÉPÉSEI MINTAVÉTELEZÉS Shanon-féle mintavételi tétel (1948) : A digitális jelsorozatból akkor lehet az eredeti jelet veszteség nélkül visszaállítani, ha a mintavételi frekvencia értéke fm legalább kétszerese az analóg jelben előforduló legnagyobb frekvencia fmax értékének f m = vagy > 2 f max Az emberi fül hallástartománya: 16 Hz -20.000 Hz A HiFi norma átviteli frekvenciája: 20 Hz- 20.000 Hz 20.000 X 2,2 +100=44.100 Hz (44,1 KHz)

A/D ÁTALAKÍTÁS, KVANTÁLÁS Az amplitúdóminták bináris kódszavakhoz való hozzárendelését nevezzük kvantálásnak. A mintavétel során, az amplitúdóminták végtelen sok értéket vehetnek fel. Az A/D átalakító a még analóg jelet a kimenetén meghatározott számú decimális, majd bináris adattá alakítja át. Minél több a kvantumlépcső, annál hosszabbak a kódszavak, annál pontosabb lesz az analóg jel rekonstrukciója.

A DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSEI 6 5 4 3 2 1 Decimális kód Bináris kód

DIGITÁLIS HANGFORMÁTUMOK .WAV: Windows alatti hangformátum. A mintavételi frekvencia 11025 Hz, 22050 Hz, 44100Hz, a minta mérete 8-16 bit .VOC: a Creative Labs. fejlesztette ki. DOS alatti hangformátum. .MP3: MPEG Audio Layer 3, 12:1 tömörítési ráta .MID: MIDI (Musical Instrument Digital Interface)hangformátum. MIDI -szekvenszer program és hangkártya segítségével lehet több csatornán hangot előállítani .AU: UNIX alatti hangformátum, 8-16 bit-es

A hangkártyák felépítése Elülső csatornák kimenete Hátsó csatornák kimenete Center+mély csatornák kimenete Surround csatornák kimenete Mikrofon bemenet Vonalbe-menet (Line in) Koaxiális S/PDIF In/Out