Ivóvizünk forrása a Tisza A víz Ivóvizünk forrása a Tisza
Összetétele A kémiailag tiszta víz vízrészecskékből áll. A hidrogén és oxigén aránya 2:1 A vegyületek közé tartozik. A víz keletkezése: hidrogén + oxigén víz
Tulajdonságai Magas olvadás és forráspont (0o, 100o), Jó oldószer, Mindhárom halmazállapotban előfordul, Színtelen, szagtalan, nagy tömegben kék, + 4 oC-on a legsűrűbb, Nagy a felületi feszültség,
A víz körforgása
1. Hogyan szennyeződnek vizeink? Ipari termelés: - olaj, elhasznált dolgok Régen magasabb hőmérsékletű vizet engedtek a Tiszába és ez szennyezte a Tiszát de Szolnokon napjainkban megszűnt az ipari termelés és így szerencsére egyel kevesebb forrás van,amivel szennyezhetjük a Tiszát Mezőgazdasági termelés: - növényvédő szerekkel szennyezzük a Tiszát Közelekedés, háztartás: - hajókkal, motorcsónakokkal szennyezzük a vizet
2.Milyen szennyeződések fordulnak elő a vízben? Fizikai szennyezés: -a folyóvíz hoz magával hordalékokat, agyagot, homokot Biológiai szennyezés: -elpuszult halak, algásodás Kémiai szennyezés: -ciánszennyezés -vegyszerek,növényvédőszerek, ólom, ammónia kerül a vízbe
3.Miért van klór az ivóvizünkben? A VCSM-nek meg kell tisztítania ivóvizünket, fertőtleníteniük kell és el kell távolítaniuk a csírákat.
4.Miért kell megvizsgálni a folyóvíz kémhatását? Mert ellenőrizni kell, hogy optimális-e a víz Ph értéke. A 7.0 semleges, 8.0-14.0-ig lúgos, 7.0 alatt savas kémhatású a víz.
5.Milyen víztisztítási módszereket használnak? A szolnoki Vízmű a Tiszából kiemelt vizet tisztítja ivóvíz minőségévű. a. Fizikai tisztítás: Homokfogó, derítő, homokszűrő, aktív szénszűrő b. Kémiai tisztítás: 1.Előklórozás 2.Kálium adagolás 3.Bopac(derítőszer)adagolása 4.Utóklórozás 5.Ózonizáló
Készítették: Sinkó Káli Zsófia Balogh Emese Jánosi Dóra Oláh Patrícia