Földrengések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Lemeztektonika.
V. TÉMAKÖR: A FÖLDFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Indonézia, 2004 CUNAMI.
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
A Föld belső szerkezete és fizikai folyamatok a Föld belsejében
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
A folyadékok nyomása.
Periodikus mozgások A hang.
A FÖLDRENGÉS.
A lemezmozgások következményei
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fukusimai atomerőmű-baleset
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
1 A napszélben áramló pozitív töltésű részecskék energia spektruma.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Katasztrófák Földrengések. Milyen katasztrófa okozott legtöbb halálos áldozatot?
HAITI Képek az internetről A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. A 2010-es haiti földrengés az Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés.
A földrengések és a Föld belső szerkezete
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Hullámmozgás.
MECHANIKAI HULLÁMOK - FÖLDRENGÉS
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fénypolarizáció Fénysarkítás.
Fizika Földrengèsek.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Hullámok.
Siker a tőzsdén A/10 A Dow elmélet, az örök „igazság”
Fénysebesség mérése a 19. századig
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE ÉS A FÖLDRENGÉSEK
Rezonancia katasztrófák világunkban
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Földrengés.
Somogyvári Péter tollából…
Elosztott paraméterű hálózatok
Elektromágneses hullámok
Mechanikai hullámok.
Sugárzások környezetünkben
Földrengések.
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
Szerkezetek Dinamikája 10. hét: Szerkezetek támaszrezgése. Támaszrezgés földrengésből.
Mechanikai rezgések és hullámok
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
A földrengések a szilárd kéregben történő, nagyon rövid ideig tartó elmozdulásokból fakadnak.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
A Föld.
A hőmérséklet mérése.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Indonézia, 2004 CUNAMI.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
11. FÖLDRENGÉSEK.
Lemezmozgások kísérőjelenségei
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
4. A FÖLD SZFÉRÁI.
Előadás másolata:

Földrengések

Földrengés jelentése és okai: A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező mozgása. A földrengések általában a földkéregben felgyülemlett energia felszabadulásakor keletkező lökéshullámok. Ezek a keletkezési pontból(földrengés hipocentruma), gömbhéjszerűen terjednek minden irányba.

a 70 km-es mélységig keletkező rengéseket sekély mélységű rengéseknek hívjuk; - a 70–300 km között való rengéseket közepes mélységű rengéseknek hívjuk ; - a 300 km alatti rengéseket mély fészkű rengéseknek nevezzük. A földrengés során több fajta hullám keletkezik és ezeket két fő csoportra oszthatjuk: Térhullámok (ezek a Föld belsejében is terjedhetnek) Felületi hullámok (ezek csak a Föld felszínén terjednek)

Hatásai: A földrengések nagyon sokféleképpen tudnak az emberi életben kárt tenni. A földrengések hatására keletkező másodlagos hatások sokszor rombolóbbak, mint a földrengés. A földrengés elsődleges hatása a lökéshullámok okozta, másodlagos hatás a földrengés hatására keletkező természeti jelenségek, pl: a cunami.

A földrengés kiválthat más természeti jelenségeket is: földcsuszamlásokat, hegyomlásokat. A földrengés lökéshullámainak hatására bizonyos talajtípusok elveszthetik szilárdságukat, ez az úgynevezett talajfolyósodás jelensége, amely károkat okozhat.

Földrengéshullámok fajtái: A térhullámok lehetnek: Longitudinális hullámok Transzverzális hullámok A felületi hullámok lehetnek: Rayleigh-típusú hullámok Love-típusú hullámok

A térhullámok fajtái: Longitudinális hullámok jelölés: p(primer hullámok) A hullámban a részecskék terjedési iránya ugyanaz a hullám haladási irányával. A szeizmogramokon ez a hullám jelentkezik először. Összehúzódás és kitágulás szakasz követi egymást.

Transzverzális hullámok (s(szekunder)): A szeizmogramon a p hullámok után jelentkezik. Ebben a hullámban a részecskék terjedési iránya merőleges a hullám haladási irányára. Ezek a hullámok terjednek a Föld belsejében is, és a különböző sűrűségű anyagokban különböző sebességgel haladnak.

A felületi hullámok fajtái: - Love-típusú hullám: ebben a hullámban a részecskék a hullám síkjában mozognak. A sebessége általában nagyobb, mint a Rayleigh típusú hullámé.

Rayleigh-típusú hullámok: a hullámban a részecskék terjedési iránya merőleges a hullám haladási irányára. A hullám a Föld felszínén halad, és akár szemmel látható, mert az autók le-fel mozognak a hatására.

Földrengések erőssége: Richter-skála: a földrengés erősségét egy logaritmikus skála szerint határozza meg. Mercalli-skála: ez a 12 fokozatú skála a földrengések erősségét tapasztalati úton, a földrengés által végzett pusztításból vezeti le. Európai makroszeizmikus-skála: a Mercalli-skála továbbfejlesztett és Európában használt változata. Maximális talajgyorsulás: a földrengés erősségét jellemzi egy adott területen.

A földrengések mérése A földrengések erősségének mérésére szeizmográfokat használnak. A jeleket felerősítik és papírra vagy számítógépre rögzítik.

Érdekességek Főleg a nagyobb rengések előtt és alatt létrejövő jelenség a földrengésfény, melynek keletkezési mechanizmusát még nem ismerjük. A legnagyobb magnitudójú (Richter-skála szerinti 9.5-ös) földrengés 1900-tól napjainkig Chile-ben 1960-ban volt, halottak száma 1655 fő volt, 3000 ember megsérült és 2 millióan váltak hajléktalanná. Japánban átlag ötszáz földrengést jegyeznek fel évenként.

Vége