OPTIKA 4. Optikai elemek alkalmazása Az okulárok és az objektívek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Tükrök leképezése.
Multimédiás segédanyag
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Az optikák tulajdonságai
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Záridő Blende Fénymérés
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Homorú tükör.
Szögmérés és iránysorozat mérés teodolittal
Kamerák és képalkotás Vámossy Zoltán 2004
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Nyitókép OPTIKAI LENCSÉK.
Fény terjedése.
A domború tükör közlekedési tükrök
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
4/4/ :28 PM Lencsék Šošovky © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
Szemhibák, szemüvegek Chyby oka, okuliare
VETÍTŐKÉSZÜLÉKEK ÍRÁSVETÍTŐ
Kepler-féle távcső.
Multimédiás segédanyag
16. Modul Egybevágóságok.
Nyitókép TÜKRÖK.
A fényképezőgép fizikai felépítése
Készítette: Garay Adrienn
Csillagászati műszerek
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Távcsövekről dióhéjban
A SZEM EGÉSZSÉGE.
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
és Gazdaságtudományi Egyetem
Felbontás és kiértékelés lehetőségei a termográfiában
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
OPTIKA TÁVCSÖVES MŰSZEREK
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
és Gazdaságtudományi Egyetem
Fotokémia és Fényképezés
Kepler-féle távcső fejlődése
Különféle mozgások dinamikai feltétele
A nyugalmi elektromágneses indukció
Fénytani eszközök A szem.
és Gazdaságtudományi Egyetem
1 13. AZ OBJEKTÍV LÁTÓSZÖGE Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013.
OPTIKA MSc. BMEGEMIMM21 Dr. habil Ábrahám György egyetemi tanár
és Gazdaságtudományi Egyetem
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Fényvisszaverődés síktükörről
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
Elektromosságtan.
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
A sík tükör és a gömbtükrök
A sík tükör és a gömbtükrök
Készítette: Varga Boglárka
Készítette: Porkoláb Tamás
A szem Normális szem Távollátó szem Közellátó szem X
Előadás másolata:

OPTIKA 4. Optikai elemek alkalmazása Az okulárok és az objektívek Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Optikai elemek alkalmazása optikai műszerekben Néhány példa

A síkpárhuzamos lemez

A síkpárhuzamos lemez

Az osztó-prizma szintén síkpárhuzamos üveglapként viselkedik Az osztó-prizma szintén síkpárhuzamos üveglapként viselkedik. Előnye az osztó-tükörrel szemben, hogy mindkét nyalábja azonos hosszúságú üveg-utat tartalmaz

A síkpárhuzamos lemez megdöntésével eltolódnak a rajta áthaladó nyalábok. Optikai mikrométerként alkalmazható.

A penta-tetőél prizmát fényképezőgépek képkeresőjében alkalmazzák A penta-tetőél prizmát fényképezőgépek képkeresőjében alkalmazzák. Egyenes állású képet biztosít.

Katonai műszer penta-tükör foglalása

Az optikai ék az optikai tengelyre merőleges irányba tolja el a sugármenetet. Optikai mikrométerként alkalmazzák.

Ha az optikai éket az optikai tengely körül elforgatjuk, a képernyőre vetített jel körpályán mozog.

Ha a fényútban egymás után két éket helyezünk el, és egymással szemben forgatjuk őket az optikai tengely körül, a képernyőre vetített kép függőleges egyenes mentén mozdul el. Optikai mikrométerként alkalmazható módszer.

A lupe (okulár, képnagyító) A lupe a legegyszerűbb optikai rendszer; egyik eleme maga az emberi szem. A lupe minden vizuális alkalmazású optikai műszerben megtalálható. A lupe látószög nagyító eszköz.

Az azonos látószögben látott tárgyakat azonos nagyságúnak látjuk,mivel a retinán azonos nagyságú kép jelenik meg róluk. A közeli tárgyakat viszonylag nagynak, a távoliakat viszont kicsinek látjuk.

Ha egy kicsi tárgyat nagyobbnak akarunk látni, közelebb visszük a szemünkhöz, és így nagyobb látószögben látjuk A k közelpont távolsága a szemtől 6 éves korban 10 cm 10 éves korban 12 cm 20 éves korban 16 cm 40 éves korban 25 ~ 50 cm 50 éves korban 100 cm 70 éves korban 150 cm „Nem elég hosszú a kezünk...”

A lupe optikai működési elve A lupe a közeli (fókusztávolságán belüli) tárgyról egyenes állású, virtuális, nagyított képet alkot. Ez a kép távolabb keletkezik a szemtől, mint ahol a tárgy van.

A lupe-nagyítás közelítő meghatározása N ~ 250 / f Az N nagyítás definiciója: N = K / T = k / t Mivel t ~ f És k ~ 250mm Ezért N~ 250/f Ahol k ~ 250 mm a tisztalátás távolsága Tehát közelítőleg N = 250 / f

Az emmetróp (hibátlan törőerejű) szem a végtelen távoli tárgy szemlélésekor ellazul (pihen). A lupe segít elérni ezt az állapotot közeli tárgy esetén is. A tárgyat végtelen távolinak látjuk, ha t = f

A távollátó szem A távollátó szem törőereje nem elég nagy ahoz, hogy a síkhullám frontokat a retinán egyesítse. Összetartó nyalábokat kell számára biztosítani, hogy erőlködés (akkomodáció) nékül is élesen lásson.

A rövidlátó (közellátó) szem A közellátó szem törőereje túlságosan nagy ahhoz, hogy a síkhullám frontokat a retinán egyesítse. Szét tartó nyalábokat kell számára biztosítani, hogy erőlködés nélkül is élesen lásson.

A lupe segítségével mindkét probléma szemüveg alkalmazása nélkül is megoldható. A lupe távolságát a szemhez képest úgy kell megválasztani, hogy +/- 6 dioptrián belül kompenzálni tudja a szem törőerejének hibáit. A lupe helyét egyszerű esetben dioptriában határozhatjuk meg. (szemüveg-optika) A dioptria (törőerő) definiciója: D = 1/f, ahol f az okulár fókusztávolsága m-ben A vergencia definiciója: DT = 1/s, a tárgy vergencia, ahol s a tárgy távolság m-ben DK = 1/s’, a kép vergencia, ahol s’ a kép távolság m-ben A lencse-törvény a vergenciákkal kifejezve: D = DT + DK

A lupe + 6 dioptriás szemüveg lencsét helyettesíthet távollátó szem esetén Határozzuk meg az s tárgy távolságot! Mivel D = DT + DK És azt akarjuk, hogy DK = + 6 dioptria legyen, Ezért D = DT + 6 Innen DT = D – 6 És s = 1 / DT azaz s= 1 / D - 6

A lupe - 6 dioptriás szemüveg lencsét helyettesíthet közellátó szem esetén Határozzuk meg az s tárgy távolságot! Mivel D = DT + DK És azt akarjuk, hogy DK = - 6 dioptria legyen, Ezért D = DT - 6 Innen DT = D + 6 És s = 1/DT azaz s = 1 / D + 6

Példa Milyen beállítási tartományt kell biztosítani egy 5 x nagyítású okulár részére, ha +/- 6 dioptria beállítást akarunk megvalósítani? Az okulár fókusza: f = 250 / N = 50 mm = 0.05 m Távollátó szemnél DT = D – 6 ahol D = 1 / 0.05 m = 20 dioptria Ezért DT = 20 – 6 = 14 És innen s = 1/DT = 1/14 = 0.071 m = 71 mm Közellátó szemnél DT = D + 6 Ezért DT = 20 + 6 = 26 És innen s = 1/DT = 1/26 = 0.039 m = 39 mm Tehát az okulár helyzetét 39...71 mm tartományban kell tudni állítani.

3.11 és 3.12 ábra A Huygens-okulár mező-lencséből és szem-lencséből áll. A két lencse távolsága = (fm + fsz)/2, és fm = 2 fsz A Ramsden-okulár is mező-lencséből és szem-lencséből áll. A két lencse távolsága = fm = fsz

3.13 és 3.14 ábra A Kellner-okulár hasonló a Ramsden-okulárkoz, de két akromátból áll. Az orthoszkopikus okulár kompenzálja az objektív színnagyítási hibáját (kompenzációs okulár). Torzítása csekély (mérőokulárnak alkalmas).

3.15 ábra Erfle-okulár

Az objektívek Az objektívek képalkotó (leképező) optikai elemek. Kialakításuk változatos. Csoportosítás: Egytagú / többtagú Lencsés / tükrös Alkalmazás szerint: Fényképészeti objektívek Távcső objektívek Mikroszkóp objektívek Vetítő objektívek

Az objektívek jellemző adatai A fókusztávolság, f [mm] A fényerő, D/f A képmező nagysága, K [mm] A látószög, a [ O ] A feloldás, [ vp/mm ] A képalkotási hibák Torzítás Színhibák Stb. Az átviteli függvény A korrigáltság

A korrigáltság Végtelenből végesbe Végesből végesbe Pl. távcső objektívek Végesből végesbe Pl. mikroszkóp objektívek, Vetítő objektívek, makró objektívek Végesből végtelenbe Pl. kollimátorok

Néhány jellemző objektív felépítés A triplet és a Tessar objektív (fényképészet )

A Petzval-objektív, egy triplet-változat és egy Gauss-típusú objektív (fényképészet)

Az ortoszkopikus Geogon objektív (fényképészet)

A Nikkor Auto-Fisheye „halszem” objektív (fényképészet)

3.27 ábra Maksutov-Mangin rendszerű tükör-objektív

Nagy látószögű légi felvevő objektív

Űr felvevő objektív

CCD kamera objektívje előtét-blendével

Változtatható fókusztávolságú objektív (földi távcsövek) (Belső állítás egy eltolható negatív taggal)

Raszter-lencse

Fresnel-lencse

Mikro-lencse raszter

Folyamatosan változó törésmutatójú optikai szál lencse-hatása (GRIN-lencse)

A bárhonnan érkező nyalábok önmagukkal párhuzamos iránybanverődnek vissza („macskaszem”)

Aszférikus (parabolikus) tükörfelület

Tórikus felület

V É G E