Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
A magyar szőlő- és bortermelő üzemek technikai hatékonysága
Központi Statisztikai Hivatal
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
Vízgazdálkodás és növénytermesztés - korlátok és lehetőségek
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Éghajlati jövőkép, éghajlati szélsőségek
Mátyás Csaba szakmai vezető
Mosonmagyaróvár november 25.
Magyarország éghajlata
Hozam-előrejelzés a gabonatermesztésben
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
ENERGIANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Szent István Egyetem, Gödöllő
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
„Az éghajlatváltozás és a magyar gazdaság. Környezettudatos beruházás politika. A rendelkezésre álló hazai illetve EU források.” Klíma Klub, Budapest,
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Rövidtávú klímaváltozások és előrejelzésük Bartholy Judit ******************************************************************************* Eötvös Loránd.
Felszín alatti vizek védelme
Gödöllő, Nagy Attila GAK Nonprofit Közhasznú Kft.
Az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások Bozó László elnökhelyettes MTA Földtudományok Osztálya.
IPARJOGVÉDELEM A GYAKORLATBAN Falusi János igazgató, növénynemesítő Gabonakutató Kft. Szeged, Növénynemesítő Kutatóállomás Táplánszentkereszt.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
Klímaváltozás társadalmi hatásai alprojekt Bozó László Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
A kapacitív termés-szimulációs modell „Környezetgazdasági modellek”, 2009 Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő augusztus 26.
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
KÖRNYEZET- ÉS KÖLTSÉGKÍMÉLŐ TRÁGYÁZÁSI SZAKTANÁCSADÁSI RENDSZER
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Az agrárágazat aktualitásai
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
MNU konferencia, Földművelésügyi Minisztérium, május 14.
Az agrárgazdaság aktuális kérdései Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium 2. Talajközpontú Termelés.
Földműveléstan környezeti tényezők. A földműveléstan története §Xenophon I.e istálló és zöldtrágya §Theophrasztosz I.e istálló és zöldtrágya.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Mik valójában a baktériumok? Baktériumok nélkül nincs élet a Földön!
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
Kirándulás Tass pusztára 11.A. Általános vélemények szerint a bioenergetikai húzóágazat további fejlesztésének egyik gyenge pontja, hogy alapvetően hiányoznak.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
Az egyszikűek.
Vadgazda mérnökök (BSC) részére
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
21. FÖLDMŰVELÉS.
Az egyszikűek.
Előadás másolata:

Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő, december 11. TECH 08-A4/ NTTIJM08 TECH 08-A4/ NTTIJM08 Tarnawa Ákos, Klupács Helga, Balla István, Jolánkai Márton

Az agrár produkció, vagyis a megfelelő élelmiszerellátás és – biztonság alapja a mezőgazdasági termelés, ezen belül is a növénytermesztés produktuma. A termőhelyi viszonyok nagymértékben meghatározzák a növénytermesztési tevékenység feltételeit. A növénytermesztés jövőbeni lehetőségeit nagy valószínűséggel a klimatikus változásokhoz való alkalmazkodás szintje fogja bővíteni, vagy korlátozni. Az alkalmazkodás elsősorban a vízzel való hatékonyabb gazdálkodásra kényszerít. A talajhasználat tökéletlensége (hiányos művelés, trágyázás vagy növényvédelem) esetén a klimatikus tényezők kedvezőtlen hatása fokozottabb, és a veszteség nagyobb.

A vizsgálatban 12 szántóföldi növényfaj szerepelt, amelyek termesztése lényegében reprezentálja a szántóterület 95 %-át. A vizsgált fajok a következők voltak: cukorrépa Beta vulgaris, tavaszi és őszi árpa Hordeum vulgare, őszi búza Triticum aestivum, kukorica Zea mays, napraforgó Helianthus annuus, borsó Pisum sativum, burgonya Solanum tuberosum, lucerna Medicago sativa, őszi káposztarepce Brassica napus, rozs Secale cereale és zab Avena sativa. A vizsgálat során a termesztett növényfajok tenyészidei evapotranspirációs havi vízfogyasztását elemzését végeztük el a csapadék függvényében, az aktuális havi vízmérleg nyomonkövetésével. Az elemzést a SZIE Növénytermesztési Intézetében, illetve laboratóriumaiban végeztük el.

Aszály index progresszió ( ) az IPCC A2 scenario alapján (Forrás: Hulme et al. 2009)

2021 – – 2100 Modell 1 Modell 2 Modell 1 Modell 2 A száraz időszakok maximális nyári időtartamának átlagos változása (%) 2021–2050-re és 2071–2100-ra az 1961–1990 időszakhoz viszonyítva az OMSZ-ban alkalmazott két regionális klímamodell eredményei alapján. (Forrás: OMSZ 2012) Pontozás jelöli azokat a rácspontokat, ahol a változás szignifikáns.

Két vizsgált növényfaj evapotranspirációs vízmérlege 40 éves csapadékátlag alapján; SZIE NTTI 2011, mm Őszi búza Kukorica

A növénytermesztési munkacsoport a megelőző 1.5.1, 2.5.1, és földművelési és földhasználati kutatások, illetve az 1.5.2, 2.5.2, és növénytermesztési kutatások alapján, figyelembevéve a a post harvest technológiai kutatások terményminőséggel és egészségi állapottal kapcsolatos eredményeit, felhasználva az OMSZ és a VM adatbázisait, valamint a konzorciumi partnerek vizsgálati eredményeit eljárást dolgozott ki a főbb Magyarországon termesztett szántóföldi növények evapotranspirációs mechanizmusán alapuló modellezésére.

Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra, SZIE NTTI, 2012

A modell célja egy adott tenyészidőszak folyamán nyomonkövetni a termésképzés folyamatait és valószínű kimenetelét, figyelembevéve az alkalmazott agrotechnika jellemzőit, és adott esetben lehetőséget adni még a tenyészidő folyamán technológiai beavatkozásra (pl. kritikus mértékű vízhiány meghatározása, a várható termés valószínű alakulása szerint kármentésre – vízpótlásra, kiszántásra, lesilózásra stb). A kidolgozott modell alapján szabadalmi bejelentés készült és került benyújtásra

Köszönöm megtisztelő figyelmüket