Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: 1973-1987 Alapkiépítés: 1760 MWe.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélerőművek elhelyezésének természetvédelmi problémái a Kisalföldön
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Energia – történelem - társadalom
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energia és (levegő)környezet
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
TÉNYEK, TÉVHITEK A KOMPAKT FÉNYCSÖVEKRŐL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Nagy János MEE VTT Bittera Miklós OSRAM kft.
Energetikai gazdaságtan
Energia a középpontban
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
2006. január 27. Kovács József vezérigazgató A 30 éve alapított Paksi Atomerőmű Rt évi működése Sajtótájékoztató január 27.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Paksi Atomerőmű. Épült: 1973-tól 1987-ig. Épült: 1973-tól 1987-ig Magyarország egyetlen Atomerőműve.
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Az atomenergia.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Előadó: Kopacz Tamás, ügyvezető helyettes - Mapei Kft.
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, december 15. A radioaktív hulladékelhelyezéssel kapcsolatos hazai feladatok Dr. HEGYHÁTI JÓZSEF Ügyvezető igazgató, RHK.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
HÁLÓZATRA VISSZATÁPLÁLÓ NAPELEMES RENDSZEREK MAGYARORSZÁGON
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Orosz atomerõmû-beruházások a nagyvilágban Paks vobiscum? december 13. Deák András, MKI külső munkatárs.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Roncsolásmentes vizsgálat az atomerőmű életciklusa különböző szakaszaiban Prof. Dr. Trampus Péter Dunaújvárosi Főiskola 7. AGY, Kecskemét,
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Energia és (levegő)környezet
A tájvédelmi szakhatósági közreműködés 166/1999. (XI.19.) Korm.rendelet szerinti korábbi gyakorlat Kardos Mária Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2014.
Rendszerek energiaellátása
Az alternatív energia felhasználása
Város energetikai ellátásának elemzése
Az új stratégiai irányok mentén új szervezeti egységek alakulnak 1 Az MVM OVIT Zrt. szervezete Vezérigazgató Vállalkozási Igazgatóság Gazdasági Igazgatóság.
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Energetika közérthetően - avagy az áram nem a konnektorból jön… Tóth Péterné, Éva főszerkesztő ELEKTROTECHNIKA Sukoró, január 30.
A Paksi Atomerőmű múltja, jelene és jövője Hamvas István műszaki vezérigazgató-helyettes Paksi Atomerőmű Zrt. 8. Energiapolitikai Fórum Budapest, 2007.
A NAPELEMEK HATÁSA A FOGYASZTÓI KARAKTERISZTIKÁRA Herbert Ferenc november 25.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Süli János vezérigazgató-helyettes „A Közép-Duna térség gazdaságfejlesztési lehetőségei” Dunaújváros, A Paksi Atomerőmű Zrt. fenntartásához.
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Energetikai gazdaságtan
A hazai erőműpark és a villamosenergia-ellátás helyzetéről
Energetikai gazdaságtan
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Előadás másolata:

Paksi atomerőmű

A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe

A paksi atomerőmű létesítése volt a XX. század legnagyobb ipari beruházása Magyarországon. Az atomerőmű névleges teljesítménye a teljesítménynövelés befejezésének köszönhetően már 2000 MW. Ezzel a magyarországi villamosenergia- termelésben meghatározó szerepet tölt be, annak több mint 40%-át adja ben az erőmű négy blokkja összesen GWh villamos energiát termelt.

Az atomerőműben termelt villamos energia értékesítési ára a hazaiak közül a legalacsonyabb, 2009-ben 1 kilowattóra 10 forint 67 fillér volt. Az atomerőmű az egyéb villamos erőművekkel összehasonlítva a legkevésbé környezetszennyező, nem bocsát ki szén-dioxidot, ezzel évente 2 millió ember oxigénszükségletét takarítja meg. Ez megegyezik a magyar erdők évi oxigéntermelésével. Így a paksi atomerőmű az ország számára mind energetikai, mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból nélkülözhetetlen.

A paksi atomerőmű biztonsága minden vonatkozásban megfelel az Európai Unióban működő, hasonló korú atomerőművek biztonságának. Ezt a tényt a Nyugat- Európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) részletes ellenőrző vizsgálata állapította meg.

Az erőmű célja, hogy terveihez a magyar társadalom többségét támogatóként maga mögött tudja. A közvélemény-kutatások évről évre bizonyítják, hogy a lakosság több mint 70%-a egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik.

Tervezési szempontok Az ismert energiahordozók fokozatos kimerülésével kapcsolatban világszerte jelentkező gond megoldására az akkori gazdaságossági értékelések szerint a hagyományos erőművek mellett atomerőmű létesítése került előtérbe hazánkban is. Kézenfekvő volt, hogy az atomerőmű építése a nagy tapasztalatokkal rendelkező Szovjetunió nagymértékű közreműködésének igénybevételével történjék. Ezt a közreműködést államközi egyezmény biztosította. Az államközi egyezmény alapján a Szovjetunió Magyarországnak nyomottvizes, 440 MWe teljesítményű reaktortípussal rendelkező atomerőmű szállítását vállalta. A nagy hűtővíz-szükségletet és a későbbi bővítés lehetőségét, valamint biztonsági szempontokat is figyelembe véve, az új atomerőmű helyét Paks közelében jelölték ki. Az erőmű helyének kitűzése és a tervezés már 4000 MWe teljesítményre történő kiépítés lehetőségét tartotta szem előtt.

Az épülő atomerőmű az 1970-es években