1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár számára a 2014-es teljesítményről és várakozásokról.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Gazdasági és piaci fejlemények Magyarországon 2010-ben Treasury Club Konferencia Barta György, CIB Elemzés Budapest, május 27.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS szeptember Virág Barnabás szeptember
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Inflációs jelentés, december Elemzői fórum Pellényi Gábor december 20.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, március Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, igazgató március 27.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások Béki Márta elemző QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár számára a 2013-es teljesítményről és várakozásokról.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, szeptember
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Fenntartható növekedés – Banki kockázatok (makro körkép) Hornok Attila OTP Banka Srbija VMKT konferencia május 18.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár számára a 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
VÁLSÁGON INNEN ÉS TÚL Monetáris politikai kihívások itthon és a világban Trippon Mariann Budapest Október 14.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Makro körkép: helyreállt egyensúly, visszafogott növekedési kilátások; tartós dezinfláció 2013 május Tardos Gergely OTP Bank Elemzési Központ.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Budapest Alapkezelő Május 27..
GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS, 2015’
Befektetési környezet Teljesítmények Kilátások
Újra lazítanak a jegybankok gyöngyház nyugdíjpénztár küldött közgyűlés
Előadás másolata:

1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár számára a 2014-es teljesítményről és várakozásokról

2 Tartalom Teljesítmény-bemutatás –a portfolió teljesítménye Globális piaci teljesítmények, kilátások –Kötvénypiac –Részvénypiacok

3 CIB Nyugdíjpénztár CIB Nyugdíjpénztár Portfolió hozamaBenchmark hozama – ,60%6,93%

4 Benchmark indexek teljes í tm é nye 2014-ben A 2014-es benchmark összetételek: CIB Nyugdíjpénztár: 30% RMAX, 45% MAX, 11% MSCI World USD, 7% MSCI GEM USD, 5% CETOP20, 2% DBLCI

5 CIB Zártkörű Alapok teljesítménye 2014-ben - A CIB Zártkörű Alap ( CETOP 20 ) 159 bázisponttal, míg a CIB Zártkörű 2 ( MSCI World ) Alap 146 bázisponttal teljesített felül a benchmarkját 2014-ben.

6 Az új 2015-ös befektetési politika javaslat Ajánlott kiegyensúlyozott portfolió RMAX Index45.00% MAX Index30.00% MSCI World12.00% MSCI GEM6.00% DBLCDBCT2.00% CETOP20 Index5.00% Összesen:100.00% Benchmark elemek súlyozott várható hozama:4.05% Benchmark teljes hozama (FX hatást is beleszámítva):4.85%

777 A k ö tv é nyportfoli ó é s benchmark duration alakul á sa ÉrtéknapAlapDurationBchm DUREltérés CIB Nyugdíjpénztár %

88 Kötvénypiac

999 Magyar makrokörnyezet A magyar gazdaság fundamentumai jók, a régión belül is jónak számító gazdasági növekedés és az egyre alacsonyabb szintekre mérséklődő alapinfláció jellemezte a 2014-es évet növekedés Az éves növekedési ütem 3,9 százalékos volt a második negyedévben (a KSH az első negyedévi adatot is felfelé módosította), a negyedéves adat pedig 0,8 százalékos volt szezonálisan kiigazítva. Az idei évi növekedés 2,7-3,3 százalék között alakulhat, ami a jövő évben 2,5 százalékra lassulhat. mindemellett kedvező külső és belső egyensúlyi mutatók alacsony inflációs környezet Az infláció idén és alapvetően jövőre is jelentősebb mértékben a célérték alatt maradhat és csak 2015 második felében kerülhet a 2,6 százalékos maginfláció közelébe.

10 Magyar kötvénypiac

11 Jelenleg támogató a külső kötvénypiaci környezet. Az ország kockázati felárunk (a CDS szint jelenleg 163 bázispont) tovább csökkenhet, a hitelminősítők részéről várhatók további pozitív ’rating action’-ök. A CDS szint csökkenésével a fejlett piaci hozamszintekhez képest elvárt prémium csökken első felében az MNB inkább a kamatcsökkentésnek kell hogy ellenálljon. A további csökkentés egy felfelé induló inflációs környezetben rontaná a Jegybank szavahihetőségét második felében egy gyengülő külső kötvénypiaci hangulatra számítunk, ekkor pedig az emelést kellene minél későbbre halasztania az MNB-nek. Amennyiben a FED részéről nem valósul meg a kamatemelési ciklus, ami a mostani várakozások szerint év közepétől év végéig 0,75-1 százalék környékére tornászná fel az amerikai alapkamatot és az ECB is egy nagyobb mértékű szuverén kötvény vásárlási programot tud végrehajtani akkor 2015 végéig jó eséllyel ki fog tudni tartani az MNB a jelenlegi alapkamat mellett és ez pozitív hatással lehet a kötvényhozamokra is. A legjelentősebb kockázat ha ez az utóbbi 2 faktor nem valósul meg: a FED elkezdi kamatemelési ciklusát 2015 közepétől és az ECB lazítás is kisebb mérvű lesz. Kötvénypiac: várakozások és stratégia

12 Részvénypiacok

13 USA részvénypiac – pozitív –Fő mozgatórugók Likviditásbőség (QE), tapering Kamatemelés 2015 H3 Alacsony kockázatmentes kamatszintek Hozaméhség a befektetők részéről Enyhén túlértékelt részvénypiac (P/E) 10% fölötti EPS növekedési várakozások Folyamatosan javuló makro mutatók (munkanélküliség, lakáspiac, lakossági fogyasztás) Európai részvénypiacok – semleges –Fő mozgatórugók Alacsony kamatok(ECB) – QE Hozaméhség a befektetők részéről Kiegyensúlyozott költségvetés, kezelhető mértékű államadósság, alacsony CDS felárak GDP növekedés a periférián is Finanszírozható portugál, spanyol, olasz adósság EPS bővülés 10% felett Középtávú várakozásaink - globális Fejlődő részvénypiacok – Ázsia pozitív Fő mozgatórugók –Lassuló GDP növekedési ütem (7-7,5%) –Soft landing – long landing –Tart a hitel boom, árnyék bankrendszer reformja –Kínai pártkongresszus – piacbarát reformok –Átlag alatti értékeltség, kedvező EPS kilátások –A túlzott hitelezés/árnyék bankrendszerből jövő csődhullámok a legnagyobb kockázati tényező Geopolitikai kockázatok Ukrajna Közép-Kelet

14 CEE részvénypiacok – semleges –Fő mozgatórugók Elérjük a kamatpályák alját (PL, CZ, HU), javuló költségvetési hiány adatok Jelentősen javuló folyó fiz.mérleg hiányok (HU többlet) Ismét GDP növekedés a CEE országokban Kezelhető mértékű államadósság, eső CDS felárak EPS növekedési problémák, emiatt kedvező értékeltség Likviditás bőség segít az emelkedésben Politikai kockázatok Középtávú várakozásaink - CEE Magyar részvénypiac – negatív Fő mozgatórugók –Nagy politikai kockázat (különadók, rezsicsökentés, FX hitel konverziós program) –Orosz-ukrán konfliktus a földarjzi közelségen túl erős hatás OTP-re, Richterre –Rendkívül koncentrált részvénypiac, blue chip papírok egészségesek (válságos időkben is nyereséget termelnek) –Kiváló eredménytermelő képesség, kérdés, hogy a befektetők profitálnak-e ebből? –Hosszabb távon jó befektetési lehetőség

15 Részvénypiaci kilátások – javuló fundamentumok Jó USA makro kilátások, S&P500 Index 2000 pont felett, a VIX Index alacsony szinten, CDS felárak esnek Likviditásbőség (FED+BOE <> ECB, BOJ) Lassú, de felfelé ívelő GDP növekedés Európában is

16 Részvénypiaci kilátások – Fejlődő piacok 10% fölötti EPS bővülés a következő 3 évben Az értékeltségek jelentősen különböznek, Dél- Amerika prémiummal kereskedik, Ázsia kedvezőbb képet mutat CEE piacok alacsonyabb EPS bővülés, a likviditás bőség miatt emelkednek

17 KÖSZÖN ÖM A FIGYELMET!