Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 OPTICOM PROJEKT Magyar partnerek: Széchenyi István Egyetem, Győr Győr-Moson-Sopron.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Lobbizás az egészségügyben
Többet ésszel, mint erővel
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
Verbális kommunikáció
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
2. előadás.
Számítástechnikai rendszerek bérleti konstrukciója.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
E-learning alapú komplex képzések
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Pális Ferenc szakképzési vezető. Tanácsadói hálózat Pális Ferenc szakképzési vezető 2000-ben indult a hálózat Jelenleg több.
2008. október 30.Európai Fogyasztói Központ Magyarország Morvay György.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Harmadik téma A nemzeti kultúrák elemzése
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS-TUDOMÁNYI ÉS KÖZPOLITIKAI TANSZÉK Regionális vonzerő–nyelvi és kulturális infrastruktúra.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
A NEMZETKÖZI MUNKACSOPORT. PEDAGÓGIAI INTÉZETEK NEMZETKÖZI HÁLÓZATA PEDAGÓGIAI INTÉZETEK NEMZETKÖZI HÁLÓZATA VAS MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET, SZOMBATHELY.
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Emberi erőforrások közös használata és fejlesztése Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program Emberi erőforrások közös használata.
Tananyag -koncepció. Célcsoport – céltevékenység Középiskolai tanulók A projekt keretein belül 1 -1 e-learning tananyagcsomagot.
Rövidtávú feladatok A tankönyvírás – e-learning anyag összeállítása.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 1. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Hiszünk minden egyes ügyfél fontosságában. Minden egyes vásárlásuk, látogatásuk fontosságában. Annak részleteiben, ahogyan Ők ezt megélik. Kiváló ügyfélkiszolgálás.
INNOINFO, A VÁLLALKOZÓI KÖZÖSSÉGI PORTÁL. Miben segíthet az Innoinfo projekt?  kkv-k marketing tevékenységének beindításában  márka/cég ismertségének.
Bemutatkozik a Magyar-Szlovén Tagozat: a magyar vállalkozások piaci pozíciószerzésének és befektetéseinek elősegítése Fullérné Verger Renáta Magyar-Szlovén.
Kommunikációt segítő programok a hálózaton
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
Vodafone Iroda Kelemen Balázs Területi vezető.
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 6. Kocsondi Tamás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Tevékenységeink Teljes körű takarítás Parketta felújítás Tisztítás Festés Mázolás.
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
Dr. Berényi Ferenc BCB Consulting e.U. ÉVOSZ rendezvény
HEVES MEGYEI VÁLLALKOZÁS- és TERÜLETFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Mikrohitel Programok Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Vállalkozói.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
BKIK – VI. Országos Tanácsadói Konferencia LEAN COACHING Bárány Péter, CMC üzletág-vezető Projektverzum Kft Budapest, március 21.
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
Vállalkozási környezet Ausztriában GYSMKIK Győr, május 5. Külgazdasági és Külügyminisztérium Mautner Márk külgazdasági attasé, Magyar Nagykövetség,
A határ menti vállalati együttműködés kulturális gátjai – egy magyar szempontú elemzés Szőke Júlia Gazdasági tanár, abszolvált PhD hallgató Széchenyi István.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
HKIK XXIX. Küldöttgyűlés Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Kultúra és kommunikáció
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Előadás másolata:

Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program OPTICOM PROJEKT Magyar partnerek: Széchenyi István Egyetem, Győr Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Győr Vas Megye és Szombathey Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa, Szombathely Osztrák partnerek: ICS Internationalisierungscenter Steiermark GmbH (LP), Graz Wirtschaftsförderungsinstitut (WIFI) der Wirtschaftskammer Österreich, Bécs

Kommunikációs kompetencia Kommunikációs költségek csökkentése Versenyképesség

Osztrákok alacsony kontextusú kommunikáció röviden és gyorsan kommunikálnak, írásbeli megállapodásokat szeretnek kötni, nem támaszkodnak ügyintézéskor a kapcsolataikra, az emberek jól informáltak monokrón időkezelés egyszerre inkább egy dologra összpontosítanak, a határidőket pontosan betartják, a tervekhez szigorúan ragaszkodnak Edward T. Hall kulturális dimenziói alapján Magyarok magas kontextusú kommunikáció kommunikációs során figyelnek a nem-verbális jelekre, nem jelent számukra problémát a bürokrácia megkerülése, a kiskapuk használata, az idegenek felé kevésbé nyitottak polikrón időkezelés egy időben több dologgal foglalkoznak, nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a határidőknek és a pontosságnak többször félbeszakítják a beszélgető partnerüket,

osztrákok a magánélet és a munka szétválasztása, az erős munkafegyelem, szabálykövetés, a direkt és formális kommunikáció, a leereszkedő-patronáló attitűd, nagy magabiztosság jellemzi. magyarok magánélet és munka keveredése, a flexibilis munkavégzés, a szabályok kijátszása, az indirekt és informális kommunikáció, a diszkrimináltság-érzet változó magabiztosság jellemző Kulturstandard kutatások (Topcu Katalin)

OPTICOM kutatás Ingyenes OPTICOM MANUAL ( től) Értékelőlap

OPTICOM eredmények A magyarokról tudni érdemes A magyarok nagyon érzékenyek arra, ha egy osztrák velük szemben nagy magabiztossággal társuló leereszkedő-patronáló attitűddel lép fel, lekezelően bánik velük. A közös történelmi múlt és a jelenlegi gazdasági különbségek is szerepet játszanak ebben Az osztrákokról tudni érdemes Az osztrákokban él egyfajta kisebbrendűségi érzés a németek miatt. Bizalmatlanok a magyarokkal szemben. Az osztrákoknál az üzlet az üzlet, és ebben nincs barátság. A magyarokra jellemző a „kifürkészhetetlen ázsiai” mítosza. Ugyanakkor az osztrákok megbízható, pontosan fizető precíz partnerek.

Tárgyaláskor vegyük figyelembe! A magyarok szeretik, ha az állandó képviselő mellett más is képviseli az osztrák partnert a megbeszéléseken, az osztrákok individualisták. Szeretik, ha szemben ülnek a tárgyaló felekkel. - Az osztrák válaszadóknak 18,8%-a határozottan kellemetlennek érzi, ha szemtől szemben kell ülnie tárgyalópartnerével. A magyarok az üzleti életben előszeretettel használják a tegezést. - Az osztrákoknál egyáltalán nem szokás a tegezés. Nagyon ellenszenves számukra az a szituáció, amikor az egyik fél vezető szerepbe helyezkedik Az osztrákok előszeretettel indítanak cégük bemutatásával és történetével, filozófiájuk és elképzeléseik megosztásával. OPTICOM eredmények

Problémás területek az osztrák-magyar üzleti kapcsolatokban A magyarok negatívumai Meg nem értés, saját módszerek erőltetése Konfliktuskezelés, problémamegoldás, elhallgatás Félreértések Munkamegosztás, szervezeten belüli kommunikáció Határidők Fizetés Személyes kapcsolat Bürokrácia OPTICOM eredmények

Problémás területek az osztrák-magyar üzleti kapcsolatokban Az osztrákok negatívumai Rugalmatlanság Merev döntéshozatal Vendéglátás Ár és elvárások Leereszkedő viselkedés, nem mindig korrekt magatartás Bizalmatlanság OPTICOM eredmények

Információ Kommunikációs Technikák Az IKT eszközellátottságban az ausztriai KKV-k vezetnek Szélessávú internet: mindennapos Ausztriában, luxus Magyarországon Amíg Ausztriában a vezetékest a mobillal, addig Magyarországon a mobilt részesítik előnyben A csevegéshez és a telefonáláshoz a Skype és az MSN Messenger az elsődleges választás Ausztriában az az Outlook-ot jelenti, Magyarországon a Gmail-t Kommunikáció A közös nyelv a német vagy az angol Az a legjelentősebb kommunikációs csatorna A telefon egyértelműen a második helyezett Az üzenetküldés elősegíti az intenzívebb munkakapcsolatot. Fontos dokumentumok küldése: posta és fax Ajánlások kommunikációs költségek csökkentésére OPTICOM eredmények

Az OPTICOM projekt további kínálata OPTICOM honlap ( Tréningek Szakmai anyagok, OPTICOM Folder Roadshow ősszel

Köszönöm a figyelmet!