TRANZITOLÓGIA II.ELŐADÁS A transzformációs folyamat jellege. A rendszerváltozás párhuzamos eseménytörténete. Előadó: dr. Marinovich Endre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Enyhülés és a hidegháború vége
Advertisements

Az 1956-os forradalom.
Nemzetközi kapcsolatok története II. (1946 után)
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Dávid és Góliát a modernkori egyháztörténetben Az Evangélikus Egyház szerepe a Német Demokratikus Köztársaságban, különös tekintettel a rendszerváltás.
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
Diktatórikus rendszerek, II.
Forradalom előzményei
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
Készítette: Németh Márta Biológia BSc, 2. évf.
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Benito Mussolini
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A délszláv válság.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
A mai magyar politikai rendszer és pártpolitikai struktúra
Tildy Zoltán.
Földünk a második világháború után
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete
Záróelőadás Előadó: Dr .Marinovich Endre
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században záróelőadás
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Alkotmány és alaptörvény Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Összehasonlító gazdaságtan
 Camp David nem oldotta meg a palesztin kérdést  libanoni polgárháború Palesztin Felszabadítási Szervezet  jún-aug. „Békét Galileának”
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
A „második hidegháború”
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
A II. világháború (2.) A keleti front
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Európa regionális földrajza
Nemzetközi kapcsolatok története
A Kádár-rendszer válsága és a rendszerváltás. A párt és a társadalom  Társadalom és a hatalom közötti alku  ’80-as évek közepe  kezd bomlani  Hogyan.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A kommunista diktatúrák
Kiútkeresés a válságból között
Rendszerváltozás és a tárgyalásos átmenet
Levelező oktatás Előadó: dr. Marinovich Endre
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A kommunizmus bukása.
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
Előadás másolata:

TRANZITOLÓGIA II.ELŐADÁS A transzformációs folyamat jellege. A rendszerváltozás párhuzamos eseménytörténete. Előadó: dr. Marinovich Endre

ÁTMENET VAGY SPONTÁN RENDETLENSÉG A szovjet típusú tervutasításos rendszer végelgyengülése A tervgazdálkodás versenyképtelensége a piacgazdaságokkal szemben A hanyatló szovjet gazdaság nem tudta elviselni a bipoláris rendszerből következően növekvő katonai terheket, a fegyverkezési versenyben alul maradt

A TERVGAZDASÁGI MODELL TORZULÁSAI I. Politikusok és hivatalnokok döntenek a fontos beruházásokról és fejlesztésekről, a természeti és gazdasági adottságok figyelembe vétele nélkül; A nehézipar területére koncentrálnak szinte valamennyi erőforrást; Az emberi erőforrásból származó komparatív előnyök elhanyagolása (egyenlősdi, középszerűség, lefelé nivellálás);

A TERVGAZDASÁGI MODELL TORZULÁSAI II. Az infrastruktúra (úthálózat, távközlés) teljes lepusztulása; A környezet védelmének teljes elhanyagolása (levegő,- talaj,- és vízszennyezés, nem létező hulladékgazdálkodás); A szolgáltatások színvonalának a kritikus szint alá csökkenése. A szolgáltató vállalatok „hatósági” magatartása.

A piacgazdaság alapintézményeinek létrehozása Privatizáció; Teljes körű liberalizáció (árak, bérek, tőkemoz- gás, kamatok, kereskedelem, vállalatalapítás); Szabályzórendszer átalakítása (adózás, pénz- ügyi rendszer, versenyjog) és működésének ellenőrzése; Az államon belüli autonómiák, egyben ellen- súlyok (önkormányzatok, társadalombiztosítás, központi bank) létrehozása.

SLIP STABILIZÁCIÓ (a hiánygazdaság, az áruhiány és az infláció felszámolása), LIBERALIZÁCIÓ ( nem a liberális eszmerendszer bevezetése, dereguláció); INTÉZMÉNYÉPÍTÉS PRIVATIZÁCIÓ Egyedi, egyidejű és egyirányú folyamatok.

Nemzetközi eseménytörténet I. Kelet-középEurópa felosztása a II. Világháború után (1944. X. Moszkva, 1945.II. Jalta) Vasfüggöny (Churchill 1946.III. Fulton) Osztrák államszerződés Gorbacsov színrelépése 1985, 1988-ban bejelenti a szovjet fegyveres erők félmilliós csökkentését, valamint a részleges csapatkivonást ; VI. Gorbacsov és Kohl Bonnban Gorbacsov és id. Bush Málta partjainál. Szabad út a közép- és kelet-európai átalakulásnak

Nemzetközi eseménytörténet II. Lengyelország: 1985 a hadiállapot vége, VIII. kerekasztal tárgyalások a kormány és a ko- rábban betiltott Szolidaritás között, 1989.I az állampárt elfogadja a pluralizmust, 1989.VI. korlátozottan szabad választások a Szolidaritás győzelmével, 1989.IX. kormányalakítás párton- kívüliekkel (Mazowiecki, Balcerowicz), államelnökké választják Walesat.

HAZAI ESEMÉNYTÖRTÉNET I VI. Ellenzéki értelmiségi találkozó Monoron (urbánusok, nép-nemzetiek, stb) 1987.IX. Az I. Lakitelki találkozó 1988.III. Megalakul a FIDESZ 1988.V. Megalakul a Szabad Kezdeményezések Hálózata (későbbi SzDSz) 1988.IX. II. Lakitelki találkozó (MDF) I.Pozsgay nyilatkozat 1956-ról VI. Nagy Imre újjátemetése, Nemzeti Kerekasztal tárgyalások kezdete.

HAZAI ESEMÉNYTÖRTÉNET II IX. Lezárulnak a kerek asztal tárgyalások, a parlament jóváhagyja a sarkalatos trv.eket; X. MSzMP megszűnése, helyette MSzP; 1989.X.23. A köztársaság kikiáltása XI. Négyigenes népszavazás 1990.I.1. Megkezdi működését az Alk.bíróság III.-IV. Országgyűlési választások: MDF(165), SzDSz(91), Kisgazdapárt(44), MSzP(33), Fidesz(21), KDNP(21).

HAZAI ESEMÉNYTÖRTÉNET III V. Megalakul az Országgyűlés és az MDF vez. koalíciós kormány, min.eln: Antall József X. Taxisblokád VI. Az utolsó szovjet katona elhagyja Magyarországot VI. Megszűnik a KGST VII. Megszűnik a Varsói Szerződés XII. Társulási megállapodás az EK-val

Nemzetközi eseménytörténet III = Annus mirabilis (a csodák éve) Csehszlovákia: 1989.II. Tüntetéssorozat szervezéséért börtönre ítélik V. Havelt; XI. mindennapos tüntetések (bársonyos forradalom), lemond a pártvezetés, XII.28. közt. Elnök Vaclav Havel; 1991.V. a megszálló szovjet csapatok elhagyják az országot. Bulgária: 1989.XI.10. Eltávolítják az állampárt és a pártállam éléről T.Zsivkovot (1954. óta)

Nemzetközi eseménytörténet IV. NDK (Német Demokratikus Köztársaság) V. a magyar-osztrák határon megkezdődik a műszaki zár bontása, szept. 11. Mo. megnyitja nyugati határát a hazatérésüket megtagadó keletnémetek előtt X. Tömegtüntetések Lipcsében majd Berlinben, nov.9: lemond a párt- és állami vezetés, az új vezetés megnyitja a határokat, ledől az 1961-ben felhúzott berlini fal XI.28. Kohl NSZK kancellár meghirdeti az újraegyesítési programot, 1990.VII.1. valutaunió, X.3. létrejön az egységes Németország.

Nemzetközi eseménytörténet V. Románia: 1989.XII. diktatúra ellenes megmoz- dulások, a rendszer megbukik, kivégzik Ceausescu párt- és állami vezetőt és feleségét.s Jugoszlávia: I. A szlovén és a horvát kül- döttek kivonulnak az állampárt kongresszusáról Baltikum: III.-V. kikiáltják a Litván, a Lett és az Észt Köztársaságot. Albánia: X. engedélyezik a politikai pártok szabad alakulását és működését

Nemzetközi eseménytörténet VI. A VÉGKIFEJLET: december 25-ÉN LEMOND GORBACSOV SZOVJET ELNÖK, MEGSZŰNIK A SZOVJETUNIÓ.