Sejtautomaták, depinning transition és diszlokációk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetitív kizárás vagy együttélés?
Advertisements

Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Tartalékmodellezés R-ben Sághy Balázs Altenburger Gyula szimpózium Balatonvilágos május 22.
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Szilárdságnövelés lehetőségei
Közeltéri mikroszkópiák
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
Molekula-tulajdonságok
Címkézett hálózatok modellezése
Ideális kontinuumok kinematikája
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
1 Fertőzés terjedése egydimenziós rácson (Contact Process) Az ismétlődő elemi folyamatok véletlenül választott x rácspontokon: gyógyulás: s x =1→0 1/(1+λ)
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
Gyengén nemlokális nemegyensúlyi termodinamika, … Ván Péter BME, Kémiai Fizika Tanszék –Bevezetés –Elvek: II. főtétel és mozgásegyenletek –Példák: Hővezetés.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
A.)Termékképzéshez egyszerre több különböző szubsztrát kell, hexokináz glükóz + (Mg)ATPGlükóz-6-foszfát + (Mg)ADP foszforilezés két termék B.) A másik.
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Gyengén nemlineáris rendszerek modellezése és mérése Készítette: Kis Gergely Konzulens: Dobrowieczki Tadeusz (MIT)
Hőtan.
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
4. Reakciókinetika aktiválási energia felszabaduló energia kiindulási
Közeltéri mikroszkópiák
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.
Alapsokaság (populáció)
Folytonos eloszlások.
Neuroszimulátorok tesztelése a DemoGrid rendszeren MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet Biofizikai Osztály
Az alacsony egyensúlyi szint problémája Callaway és Perelson Bull Math Biol 64: (2002) nyomán Hogyan magyarázható az alacsony egyensúlyi (?) vírusszint.
Spindinamika felületi klaszterekben Balogh L., Udvardi L., Szunyogh L. BME Elméleti Fizika Tanszék, Budapest Lazarovits B. MTA Szilárdtestfizikai és Optikai.
Kvantum fázisátalakulás az egy- dimenziós kvantum Potts-modellben
Variációs modell nyírási zónákra Szekeres Balázs mérnök-fizikus hallgató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2006.
Makk Péter Nyomásviszonyok szemcsés anyagokban. Vázlat Janssen-effektus Nyomásmegoszlás homokkupac alatt A nyomásminimum lehetséges okai Makroszkópikus.
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Készítette: Tóth Sándor 4. éves Mérnök-fizikus
Szemcsés anyag, ha folyik...
Szemcsés rendszerek statikája Tibély Gergely X. 26.
Deformációlokalizáció, nyírási sávok Pekker Áron
III. Kontaktusok tulajdonságai és számítógépes modellezés 4. előadás: Hertz-kontaktus; ütközés Budapest, szeptember 28.
Diszkrét elem módszerek BME TTK, By Krisztián Rónaszegi.
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
Hálózatok szerkezete és dinamikája
Populáció genetika Farkas János
IN-SITU MIKROMECHANIKAI DEFORMÁCIÓK Hegyi Ádám István május 27.
Topological phase transitions in equilibrium network ensembles Collegium Budapest, June 2004 Networks and Risks Thematic Institute How do the properties.
Fraktálok. Motiváció Three-Dimensional Mapping of Dislocation Avalanches: Clustering and Space/Time Coupling Jérôme Weiss and David Marsan Science 3 January.
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Folyadékok és gázok mechanikája
E, H, S, G  állapotfüggvények
NMR-en alapuló pórusvizsgálati módszerek
Mikrobasejtek ciklus alatti növekedése A tenyészet sejtszáma az idő függvényében N(t) = N 0 ·e  ·t (ha a külső környezet és a sejtek fiziológiai állapota.
1 Megerősítéses tanulás 4. előadás Szita István, Lőrincz András.
Mechanikai hullámok.
Fázisátalakulások Fázisátalakulások
Parazitizmus Def.: Olyan szervezetek, amelyek a gazdaállatot nem ölik meg (vagy nem azonnal), de súlyos fitnisz csökkenést okoz(hat)nak. (Az „ideális”
Numerikus differenciálás és integrálás
Szilárd testek fajhője
Rácsrezgések kvantummechanikai leírás
Hőtan.
Előadás másolata:

Sejtautomaták, depinning transition és diszlokációk

Mit vizsgáljunk? Dislocation depinning transition in a dispersion-strengthened steel Phys. Rev. B 78, – Published 13 October 2008 B. Bakó, D. Weygand, M. Samaras, W. Hoffelner, and M. Zaiser A kristályos anyagok: Hogyan deformálódnak a folyásfeszültség elérése előtt? Milyen mikroszkopikus folyamatok mennek végbe a deformáció alatt? Mikroszkopikus méretben hogyan deformálódnak, miért különbözik annyira a makroszkopikustól? Miben térnek el mikroszkopikus deformációs tulajdonságaik az amorf anyagokétól?

Módszer és eszköz Szimulációkhoz használhatunk Kontinuumelméleti egyenletek integrálása (Zoli) Diszkrét modellek – DDD (Peti, Peti) – Kontinuumelméletből származtatott CA (Dani) (Szilvi, Ádám)

A méret a lényeg A nagyobb rendszer jobb, de mikor elég nagy? Alul vagy felülbecsli-e a véges rendszer paramétere a végtelen nagyét (azaz a tömbiét)? Mégsem … Ha van is 1 nagy szimuláció, abból szórást akkor sem tudunk mondani. Nézegessük inkább a mennyiségek skálázását a méret függvényében, abból extrapolálhatunk.

Játékmodellek és -exponensek Reis, Fábio D. A. Aarão. (2003). Depinning transitions in interface growth models. Brazilian Journal of Physics, 33(3), Retrieved March 09, 2014, from /S Felületnövesztős modellek ideálisak Másodrendű fázisátalakulások vizsgálatára Sztochasztiukus egyenletek modellezésére Diszkrét atomisztikus modellek megvalósítására

Durva Egy paraméter változtatásával egy (vmilyen értelemben vett) sima fázis egy durva fázissá alakul át. – Kardar-Parisi-Zhang egyenlet d>2 dimenzióra – Hőmérséklet okozta felületi durvulás egyensúly mellett – Depinning transition (DT) esetén a durva fázisban terjed a felület, a simában pedig pinned, rögzített.

Depinning transition Okozhatja: – Egynemű, egyirányú felületi növekedés során térbeli inhomogenitások (vagy egyéb véletlen folyamatok) – Vetélkedés a lerakódás és kiszabadulás között egynemű anyagban – Többnemű anyagok egyirányú felületi növekedése – Stb

Egyenletek A diszkrét modellekhez kontiuum egyenletek közelítéseként is adódhatnak, ilyen a Edwards-Wilkinson (EW). A feltevése a random-walk növekedéshez (változáshoz) képest Legyen korreláció A magasság rendelkezzen (sztochasztikus) szimmetriákkal: – Transzlációs (tér- és időbeli) – Rotációs, inverziós és tükrözési (a felülettel párhuzamosan) (d>2 esetén is) Magasabbrendűek nem számítanak az exponensben, renormálásból látható zaj

EW megoldása

Vizsgált mennyiségek

Példa Az u az univerzális idő, ami megmondja, hogy mennyire vagyunk már közel a telítődéshez, f pedig a függvény, ami megmondja, hogyan kell másképp mérni az időt.

EW modell kritikus exponensei Ritka, hogy kiszámolható az exponens. Vannak mikroszkopikus példák EW-re. (Family, Wolf-Villain)

Ami sok, az sok!

Atomisztikus modellek - kötő állapotok Kötő állapot: amit a rendszer a fluktuáló dinamikán keresztül elérhet, és nem tud szabadulni belőle. Példa: betegség terjedés immunizáció nélkül. szomszédsági viszonyok adottak szomszéd általi megfertőződés rátája adott gyógyulási ráta is adott A fertőződés és gyógyulás ráta megszabja, hogy kihal-e a betegség, vagy sokan betegek lesznek. Kötő állapot: mindenki meggyógyult.

Isotropic Percolation

Directed Percolation (DP) Legyenek a kötések irányítottak! Ezt megfeleltethetjük egy dinami- kai modellnek, a preferált irány az idő múlása. A betegség terjedős megfeleltet- hető egy ilyen modellnek. Ezt úgy is nevezik, mint Contact Process (CP). Ilyen a particle-hole problem is.

Particle-hole problem λ a kontroll paraméter, (DP-ben p) rendparaméter a betöltöttségi ráta (DP-ben P) ha λ kicsi, akkor mindenhol lyuk lesz (kötő állapot) itt a korreláció könnyen értelmezhető

Kritikus exponensek

Nem minden DP, ami CA

Felületi növekedés modellek

RFIM

DPD

Kompetitív modellek Kiválások szimulálása, Ostwald-érés pl

Diszlokációk

Kritikus feszültség diszlokációknál

Kritikus pont

Megint durva!

Méreteloszlás

Kapcsolat az exponensek között

DDD modell RK4.5

DDD model CA-val single slip, ugyannyi + és -, annihil. és kreáció

Méret jelentése: akkora méretű valódi kristály átlagos dl sűrűség mellett, mint amennyit valóban szimuláltak, μm-ben kifejezve

Kontinuum egyenletből CA keményedés a deformációval arányosan

Ami lehet depinning Depinning of a dislocation: the influence of long-range interactions Stefano Zapperi, Michael Zaiser, ZapperiMichael Zaiserhttp://arxiv.org/abs/cond-mat/ dl mozgása, figyelmen kívül hagyja a dl saját vonalmenti energiáját pinning field-et immobilis dl-ok hozzák létre, amikkel nem lép kölcsönhatásba a teren túl roughness exponens: 1; szembben a line tension approximation-nal: 1.25

Ami jó eséllyel depinning B. Bakó, D. Weygand, M. Samaras, W. Hoffelner, and M. Zaiser, Dislocation depinning transition in a dispersion-strengthened steel, Phys. Rev. B 78, – Published 13 October DDD szimuláció 1 dl-ra szemcsék jelenlétében szemcse áthatolhatatlan