hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zaj és rezgés elleni védelem
Advertisements

Szakértői állásfoglalás a hatásterület és háttérterhelés meghatározásáról MÁRKUS MIKLÓS zaj- és rezgésvédelmi szakértő.
Útépítéshez kapcsolódó zajvédelmi előírások és követelmények
7-9. hét előadás
Az új épületenergetikai szabályozás
szakértői tevékenység hatósági munka jogi szabályozás
A stratégiai zajtérképek
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
A látható és kezelhető környezeti zaj
Vízbázisvédelem fázisai
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változásai Nyíregyháza, október 2.
1 A ZAJKIBOCSÁTÁSI HATÁRÉRTÉKEK MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK, VALAMINT A ZAJ- ÉS REZGÉSKIBOCSÁTÁS ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDJÁRÓL SZÓLÓ 93/2007. ( XII. 18.) KvVM rendelet.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
A környezetirányítás jogszabályi háttere
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Bite Pálné dr. VIBROCOMP Kft
Gyakorlati alkalmazás Terjedési és egyéb modellek Környezeti - üzemi zaj számítása Készítette: Akusztika Mérnöki Iroda Kft. Vidákovics Gábor Az MSZ 15036:2002.
Vizsgálati módszerek Közlekedési zaj mérésének alapelvei - közút
Zaj és rezgés GIS eszközök és alkalmazások. Hazánkban a gyakorlatban alkalmazott országos rendszer az Egységes Országos Vetületi Rendszer. A műszer használatát.
ÜHG kibocsátásával kapcsolatos hitelesítési tevékenység IMSYS KFT március 18.
Környezetvédelmi vizsgálatok a KÖZOP beruházások vonatkozásában A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról.
Állam munkavédelmi feladatai
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Különleges épületek villámvédelme, villámvédelmi felülvizsgálat
1 Hirdetmények Dobogókő, január Laczikné Szatmári Csenge KvVM Hatásvizsgálati Osztály.
2006. június 13.Környezetvédelmi Világnap - aktuális kutatási kérdések a környezetvédelemben 1 Zajtérképezés Magyarországon A stratégiai zajtérkép mint.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Bemutatkozás Ágosrton Csaba1 – Béres András2
A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól 284/2007
Némethy Tímea igazgató ATI-KTVF
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Kővári János országgyűlési képviselő,
A REPÜLÉSI ZAJPANASZOK HÁTTERE Hajdú Sándor tagozatvezető helyettes tudományos főmunkatárs március 12. Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai.
A „stratégiai zajtérkép” és a zajtérkép értelmezése
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Gyakorlati alkalmazás
Gyakorlati alkalmazás GIS eszközök és alkalmazások.
Levegőtisztaság védelme
Márkus Miklós szakértő
Kerékpárutak építésének engedélyezése
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
4. hét 2007.október 9.. Üzemi zajkibocsátás vizsgálata MSZ Fogalmak:  zajkibocsátási hangnyomásszint L AE : a mérőfelület egy pontjára vonatkozó.
Immisszió Térképezés- Zaj 3. Előadás:
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
Zajmérések lefolytatása
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Előadás másolata:

hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével Zajszempontú hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével Kiss András Környezetvédelmi tanácsadó IMSYS Kft. 2017.04.08.

IMMI 2011 felhasználási területei tervezett vagy már működő üzemi és szabadidős létesítményektől származó zajkibocsátás és zajterhelés meghatározása, hatásterület lehatárolás közlekedéstől származó (közút, vasút, repülés) zajkibocsátás és zajterhelés meghatározása, hatásterület lehatárolás munkahelyi zajtérkép készítés - légszennyező anyag terjedés modellezése, hatásterület lehatárolás 2017.04.08.

Jogszabályi háttér 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 5. § (2) A környezeti zajforrás hatásterületét a 6. § szerinti méréssel, számítással kell meghatározni: a) előzetes vizsgálati eljárásban, b) környezeti hatásvizsgálati eljárásban, c) egységes környezethasználati engedélyezési eljárásban, d) környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásban, e) az a)-d) pontokban felsorolt eljárásokat követő létesítési, használatbavételi, illetve forgalomba helyezési eljárásokban, vagy f) ha a környezetvédelmi hatóság előírja. 2017.04.08. 03 / 11

(3) A (2) bekezdésben fel nem sorolt esetekben a környezeti zajforrás vélelmezett hatásterülete a környezeti zajforrást magába foglaló telekingatlan és annak határától számított 100 méteres távolságon belüli terület. (4) A környezetvédelmi hatóság abban az esetben írja elő a hatásterület mérés, illetve számítás szerinti meghatározását, ha a rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a zajforrás hatásterülete nagyobb, mint a (3) bekezdésben meghatározott, vélelmezett hatásterület. 2017.04.08.

6. § (1) A létesítmény zajvédelmi szempontú hatásterületének (a környezeti zajforrás hatásterületének) határa az a vonal, ahol a zajforrástól származó zajterhelés: a) 10 dB-lel kisebb, mint a zajterhelési határérték, ha a háttérterhelés is legalább 10 dB-lel alacsonyabb, mint a határérték, b) egyenlő a háttérterheléssel, ha a háttérterhelés kisebb a zajterhelési határértéknél, de ez az eltérés nem nagyobb, mint 10 dB, c) egyenlő a zajterhelési határértékkel, ha a háttérterhelés nagyobb, mint a határérték, d) zajtól nem védendő környezetben - gazdasági területe kivételével - egyenlő a zajforrásra vonatkozó, üdülőterületre megállapított zajterhelési határértékkel, e) gazdasági területek zajtól nem védendő részén nappal (6:00-22:00) 55 dB, éjjel (6:00-22:00) 45 dB. (háttérterhelés: a környezeti zajforrás hatásterületén a vizsgált forrás működése nélkül, de a forrás típusának megfelelő zajterhelés)

27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet A zajterhelési határértékeket az 1-3. melléklet tartalmazza a zajtól védendő terület alapján A zajtól védendő terület övezeti besorolását a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) tartalmazza. Gyakori problémák: korábban vegyes, vagy ipari területek átminősítése lakóterületekké (hatásterület megnövekszik), védendő épületek (pl. tanyák) olyan területeken (pl. mezőgazdasági terület), mely területekre nem vonatkozik zajterhelési határérték. MSZ 18150-1:1998 szabvány 6. fejezet: Hatásterület meghatározása Hatásterület: Olyan lehatárolható területe, melyre a hatásfolyamat kiterjed.

Esettanulmány –Ipari létesítmény hatásterületének meghatározása (hatásterületek átfedése esetén)

Esettanulmány – Vasút közlekedési létesítmény hatásterületének meghatározása ha a mérési pontokon más közlekedési zajforrás(ok) hatása is észlelhető akkor: háttérterhelés = LAM,közl 2017.04.08.

Vasút közlekedési létesítmény hatásterülete 2017.04.08.

Összefoglaló Az IMMI programmal a 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet alapján történő hatásterület nagy pontossággal lehatárolható. A hatásterület alapján pontos képet kapunk az adott létesítmény zajkibocsátásáról, illetve az abból eredő zajterheléséről. Tervezési fázisban pontosan meghatározható, hogy milyen hangteljesítményszintű berendezések építhetők be, hogy a zajterhelési határérték teljesüljön, maga a hatásterület „tervezhető”. Modell-számítások bizonytalansága, kalibráció és verifikáció. 2017.04.08.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! 2017.04.08.