GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK: ELVESZTEGETETT KÖLTSÉG, VAGY A JÖVŐ KULCSA? REGIONÁLIS ÖSSZEHASONLÍTÁS Bozóti András A társadalomtudományi kutatások szerepe a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Hogyan tovább egészségturizmus? Tények és vágyak a régióban
Aktuális pályázati lehetőségek
Dél-Dunántúli Gyógy-és Termálfürdők Egyesülete évi szezon-értékelés május 15 – szeptember 15. Iharosi István DD Gyógy-és Termálfürdők Egyesülete,
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Magyarország pénzforgalmi térképe
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Idegenforgalmi statisztika
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
3. Két független minta összehasonlítása
Brüsszel milyen messze van
Gyógy-és wellness turizmus a Dél-dunántúli régióban
TDM Szakmai Nap november 21.
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
Feladat Egy új kísérleti készítmény hatását szeretnék vizsgálni egereken. 5 féle dózist adnak be 5 vizsgált egérnek, de nem sikerült mindegyik egérnek.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Térszervezés a közoktatásban a statisztikai adatok tükrében A hazai helyzet reform előtt és után Gyimesi Péter MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet.
Készítette: Bukhár Máté.  Elemzésem alapján bemutatni az uniós tagországok gázolaj árait.  Azokhoz képest megállapítani, hogy a magyar gázolaj drága-e.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Kvantitatív módszerek
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
Az F-próba szignifikáns
STATISZTIKA II. 3. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Juhász Attila, Nagy Csilla
Környezeti és társadalmi erőforrások megoszlása közötti kapcsolat makroszintű vizsgálata Gödör Klub május 6. Mohay Linda.
Kvantitatív Módszerek
Turizmusfejlesztési prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az új besorolásokhoz felhasznált adatok, mutatócsoportok és mutatók a következők: Demográfiai mutatócsoport M1. Terület Ú-RKK M2. Lakónépesség, Ú-RKK M3.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Többváltozós adatelemzés
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Alapsokaság (populáció)
Elérhetőségek: 7621 Pécs, Mária u. 3 06/ pannontermal.hu Dél-Dunántúli Gyógy-és Termálfürdők Egyesülete.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
Vonzástényezők vizsgálata két fürdőváros példáján
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 4. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A népességnövekedés tényezői és következményei
A szóráselemzés gondolatmenete
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
Regionális gazdaságtan
Korreláció-számítás.
A számítógépes elemzés alapjai
MTA Regionális Kutatások Központja A pénzügyi szolgáltatások területi dilemmái Magyarországon KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs MTA Regionális.
AZONOSSÁGOK ÉS KÜLÖNBSÉGEK A MAGYARORSZÁGI DÉL-ALFÖLDI ÉS A ROMÁNIAI VEST RÉGIÓK KÖZÖTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, február 10. Előadó: Végh Zoltán igazgató.
Milyen feltételek mellett jöhetnek létre a Tisza-tavi turisztikai régió bal parti TDM szervezetei?
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A számítógépes elemzés alapjai
A könyvtári integrált rendszerek statisztikai moduljának használata
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
A turisztikai desztináció menedzsment rendszer Magyarországon
Statisztika segédlet a Statistica programhoz Új verzióknál érdemes a View menüsor alatt a Classic menu-s verziót választani – ehhez készült a segédlet.
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Mérési skálák, adatsorok típusai
Előadás másolata:

GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK: ELVESZTEGETETT KÖLTSÉG, VAGY A JÖVŐ KULCSA? REGIONÁLIS ÖSSZEHASONLÍTÁS Bozóti András A társadalomtudományi kutatások szerepe a regionális és helyi jól-lét fejlesztésében november 7., Székesfehérvár OTKA Project No

Bevezetés Az előadás a számú támogatott OTKA-projekt keretében valósul meg. Két településcsoport vizsgálata: fürdővel rendelkező települések és fürdővel nem rendelkezők Két magyar régió: Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl A kiválasztás szempontjai: földrajzi elhelyezkedés, népesség, méret A fenti szempontok alapján 16 településpár alakult ki A vizsgálat célja: a települések fejlettségében fellelhető különbségek kimutatása, a gyógy- és termálfürdővel rendelkező települések javára Módszertan: faktoranalízis, variancia analízis és leíró statisztikák

Az elemzésbe bevont települések Szerkesztette: Kovács Áron (PTE-KTK, 2014)

A kutatás célja Bizonyítani azt a vélt kapcsolatot, hogy a gyógy- és termálfürdővel rendelkező települések gazdaságilag is jobban teljesítenek Megvizsgálni a regionális elhelyezkedés szerepét Meghatározni azokat a legfontosabb tényezőket, amelyekben szignifikáns különbségek fedezhetőek fel a két településcsoport között Nyomon követni a gyógy- és termálturizmus hatásait

Hipotézisek H1: A fürdővel rendelkező települések turisztikai mutatói, infrastrukturális ellátottságuk és települési környezetük kedvezőbb képet mutat, mint a fürdő nélküli települések ugyanezen aspektusai. H2: A turisztikai és az infrastrukturális ellátottság tekintetében Nyugat-Dunántúlon nagyobb különbség figyelhető meg a fürdőt működtető- és a fürdő nélküli települések körében, mint Dél- Dunántúlon.

A faktoranalízis alkalmazhatóságának vizsgálata

A keletkezett faktorok 1. faktor2. faktor3. faktor4. faktor Vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken (vendégéjszaka) Összes zöldterület ( m2) Távfűtésbe bekapcsolt lakások száma (db/fő) A közüzemi szennyvízgyűjtő- hálózat (közcsatornahálózat) hossza (km/fő) Összes kereskedelmi szálláshely szállásférőhelyeinek száma (db) Játszóterek, tornapályák, pihenőhelyek száma (db) Melegvízhálózatba bekapcsolt lakások száma (db/fő) Közüzemi ivóvízvezeték-hálózat hossza (km/fő) 1 vendégéjszakára jutó idegenforgalmi adó (Ft) az önkormányzati honlapok alapján Benzinüzemű személygépkocsik száma (db/fő) Az összes szolgáltatott vezetékes gáz mennyisége (átszámítás nélkül) (1000 m3/fő) Önkormányzati kiépített út és köztér hossza (km/fő)

Ferdeség-csúcsosság - értékek A változók eloszlása nem volt normális, így normalizálni kellett Faktor megnevez ése/Vizsgál ati szempont Első faktor – Turisztikai potenciál Második faktor - Környezet Harmadik faktor – Meleg víz és távfűtés Negyedik faktor – Közüzemi ellátottság Ferdeség1,9164,1402,3040,630 Csúcsosság3,39019,7357,6461,120

1. faktor: Turisztikai potenciál 3 kiugró értéket eliminálni kellett (Bük, Hévíz, Zalakaros) A változók eltávolítása után ferdeség = és csúcsosság = Levene-teszt szignifikanciája: p = 0,826 A faktor alkalmas volt a varianciaanalízis futtatására ANOVA – tábla F-statisztika: 12,299, szignifikancia: p = 0,002 A modell egyértelműen létezik és szignifikáns A fürdő léte és az egyes faktor közötti kapcsolat létezik A modell létezése leginkább a településválasztás módjának köszönhető

2. faktor: Környezet 3 kiugró értéket távolítottunk el (Zalaegerszeg, Komló, Nagykanizsa) A ferdeség (0,124) és csúcsosság (-0,073) kritériumok a benchmarknak megfelelően alakultak Levene-teszt szignifikanciája: p = 0,415 A faktor alkalmas volt a varianciaanalízis futtatására ANOVA – tábla F-statisztika: 0,000, szignifikancia: p = 0,989 A modell a fenti adatok alapján nem létezik Nem mutatható ki statisztikai kapcsolat A turizmus pozitív externális hatásainak tovagyűrűződése nem figyelhető meg a magyar mintán

3. faktor: Távfűtés és melegvíz- szolgáltatás 31 település adatai alapján (kivétel: Komló) A ferdeség (0,748) és csúcsosság (-0,300) kritériumok a benchmarknak megfelelően alakultak Levene-teszt szignifikanciája: p = 0,433 A faktor alkalmas volt a varianciaanalízis futtatására ANOVA – tábla F-statisztika: 2,652, szignifikancia: p = 0,114 A modell a fenti adatok alapján nem létezik Nem mutatható ki statisztikai kapcsolat, de érezhető némi összefüggés Nagyobb mintán történő tesztelés szükséges Nagyobb városokban már alkalmazzák a termálvizet a melegvíz-szolgáltatás hatékonyságának növelésére

4. faktor: Infrastrukturális ellátottság 26 település adatai alapján (Harkány, Zalakaros, Zalalövő, Őriszentpéter, Igal és Bük kivételével) A ferdeség (0,426) és csúcsosság (-0,101) kritériumok a benchmarknak megfelelően alakultak Levene-teszt szignifikanciája: p = 0,731 A faktor alkalmas volt a varianciaanalízis futtatására ANOVA – tábla F-statisztika: 1,077, szignifikancia: p = 0,310 A modell a fenti adatok alapján nem létezik Nem mutatható ki statisztikai kapcsolat A turizmus pozitív externális hatásai „hard” adatokkal nem igazolhatóak a vizsgált mintán

Regionális különbségek a két régió települései között

Konklúzió HIPOTÉZISEREDMÉNYTÉZIS H1: A fürdővel rendelkező települések turisztikai mutatói, infrastrukturális ellátottságuk és települési környezetük kedvezőbb képet mutat, mint a fürdő nélküli települések ugyanezen aspektusai. RÉSZBEN IGAZOLT T1: A fürdővel rendelkező települések turisztikai mutatói kedvezőbbek a fürdő nélkülieknél, azonban infrastrukturális fejlettségben és települési környezetben sem mutatnak kedvezőbb képet. Egyedül a távfűtés és a meleg víz-szolgáltatás terén mutatható ki statisztikai különbség. H2: A turisztikai és az infrastrukturális ellátottság tekintetében Nyugat-Dunántúlon nagyobb különbség figyelhető meg a fürdőt működtető- és a fürdő nélküli települések körében, mint Dél-Dunántúlon. NEM IGAZOLT T2: A turisztikai mutatók tekintetében Nyugat-Dunántúlon nagyobb különbség alakult ki, mint a dél-dunántúli településeknél, az infrastrukturális ellátottságot tekintve pedig egyértelmű tendencia nem fogalmazható meg.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!