Minőségbiztosítás II_1. előadás 2012.03.22.. Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP 3.3.1 Operatív Programja keretében Összeállította:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Minőség elejétől a végéig Abranet ™. ABRANET  •ABRANET TM egy új típusú porelszívásos csiszolóanyag.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Elektromos mennyiségek mérése
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
A diákat jészítette: Matthew Will
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Darupályák tervezésének alapjai
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Kvantitatív módszerek
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Híres magyar nők.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Minőségmenedzsment. Ha ugyanazt csináljuk, mint eddig, akkor ugyanazt kapjuk, mint eddig.
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
HEFOP Minőségirányítás 13. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák I.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Kvantitatív módszerek
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
IV. Terjeszkedés.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Minőségbiztosítás II_5. előadás
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Érettségi eredmények Vizsgázók száma: 114 fő Rendes vizsga: 82 fő Előrehozott vizsga: 32 fő (30+2) Összes értékelt tantárgyi vizsga: 495 Összes.
ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Kvantitatív módszerek
Minőségbiztosítás II_6. előadás
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Minőségbiztosítás II_2. előadás
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Minőségbiztosítás II_4. előadás
Minőségmenedzsment alapjai Minőségmenedzsment alapjai November 27. Dénes Rita.
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
MIÉRT stabilak (jók??) a minőségrendszereik?.
MINŐSÉGMENEDZSMENT dr. SZabó Gábor Csaba 2016./
Minőségbiztosítás II_3. előadás
Előadás másolata:

Minőségbiztosítás II_1. előadás

Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia Minőségstratégiák

Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia MINŐSÉGFEJLESZTÉS A VEVŐ, A PIAC ELÉGEDETLEN HOSSZABB TÁVON LEHETSÉGES A DÖNTÉS SZINTJE: FELSŐ AZ ERŐFORRÁSIGÉNY (EMBERI, SZAKMAI, PÉNZÜGYI) DÖNTŐEN KÜLSŐ A FEJLESZTŐ TEAM KOMPLEX, HETEROGÉN, KREATÍV Minőségstratégiák – az egyes stratégiák jellemzői

Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia MINŐSÉGJAVÍTÁS A GYÁRTÓ ELÉGEDETLEN KÖZÉPTÁVON LEHETSÉGES A DÖNTÉS SZINTJE: VÉGREHAJTÓI SZINT AZ ERŐFORRÁSIGÉNY, (EMBERI, SZAKMAI, PÉNZÜGYI), INFORMÁCIÓIGÉNY: DÖNTŐEN BELSŐ A TEAM PROBLÉMAORIENTÁLT, SOKOLDALÚ SZAKISMERETTEL Minőségstratégiák – az egyes stratégiák jellemzői

Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia MINŐSÉGTARTÁS A VEVŐ ÉS GYÁRTÓ IS ELÉGEDETT RÖVIDTÁVON LEHETSÉGES A DÖNTÉS SZINTJE: VÉGREHAJTÓI SZINT AZ ERŐFORRÁSIGÉNY, (EMBERI, SZAKMAI, PÉNZÜGYI), INFORMÁCIÓIGÉNY: DÖNTŐEN BELSŐ ÉS SPECIÁLIS A TEAM FOLYAMATORIENTÁLT, HOMOGÉN Minőségstratégiák – az egyes stratégiák jellemzői

A hibaelemzés legismertebb módszerei Hibafa diagram Hibafa diagram 5W + 1H 5W + 1H Hibafa elemzés Hibafa elemzés Pareto elemzés –- ABC Feltérképezi a termék vagy folyamat minőségi fogyatékosságait, azok relatív fontosságát megfigyelések alapján. Pareto elemzés –- ABC Feltérképezi a termék vagy folyamat minőségi fogyatékosságait, azok relatív fontosságát megfigyelések alapján. Ok-okozati (ISHIKAWA) elemzés - Feltérképezi a valószínű hibaokokat. Ok-okozati (ISHIKAWA) elemzés - Feltérképezi a valószínű hibaokokat. Hibamód- és hatás elemzés FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) A valószínű hibaokok közül kiválasztja a lényegeseket, kockázatot elemez. Hibamód- és hatás elemzés FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) A valószínű hibaokok közül kiválasztja a lényegeseket, kockázatot elemez.. Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia Hibaelemzés - kockázatelemzés

Olyan eszközök, melyek sikeres alkalmazásához a szakterület alapos ismerete nélkülözhetetlen, azonban szisztematikus módszert adnak a fellépő vagy várható minőségi problémák regisztrálására, értékelésére, és segítik a kiküszöbölő vagy megelőző intézkedések megfogalmazását. A minőségi fogyatékosságok mögött minden esetben ok-okozati láncolat tárható fel. Nagyon gyakran ami egy adott szinten ok, maga is okozat, alacsonyabb szinten létezik kiváltó oka. Cél a „végső” okig való eljutás, amelynek megszüntetésére intézkedést tudunk megfogalmazni (megoldás). Lásd a következő ábrát. Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia Hibaelemzés

Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt 4W (5W) + 1H KIPLING MÓDSZER 1. Mi?(What?) 2. Mikor? (When?) 3. Hol?(Where?) 4. Miért?(Why?) 5. Ki?(Who?) Hogyan?(How?)

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt 5W + 1H

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt Hibafa diagram A Hibafa diagram készítésének 7 lépése: 1. A hiba jelenségének, az eseménynek vagy a nem- megfelelőségnek a meghatározása, leírása. 2. Az elsődleges okcsoportok meghatározása, leírása. 3. A másodlagos okcsoportok meghatározása, leírása. 4. A harmadlagos okcsoportok meghatározása, leírása (ha szükséges). 5. Az okcsoportokon belül az okok és láncolataik meghatározása, leírása. 6. Az okok valódiságának vizsgálata és igazolása. 7. A valós hibaokok megjelölése.

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt HIBAFA ELEMZÉS qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qq aaaaaaa

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt Hibafa elemzés - nyomáshatároló szelep Lefúvatócső Rendszer határai Tartály

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt Hibafa elemzés 1,1p nom idő p no m zárás nyitás Későn nyit Korán nyit Későn zár Korán zár szivárog Nem nyitNem zár Túl lassan csökken a nyomás

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt Hibafa elemzés Nincs nyomáshatárolás Későn zár Nem zár Korán zár Lassan csökken a nyomás Későn nyit Nem nyit Korán nyit Szivárog

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt Hibafa elemzés Nem nyit Rossz beállítás Fordított bekötés Befagy p out túl nagy p in < p kont Nyomásérzékelő hiba Idegen anyag Tengely beszorul Szelepkúp beszorul

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt Hibafa elemzés Rossz beállítás Ismeretlen nyomás Nem jó rugó Hibás számítás Hibásan mért előfeszítés Alkatelemek laza illesztése Fordított bekötés Befagy Tengely beszorul Nem megfelelő felfogó elem Hibás szerelési utasítás Védelem hiánya Hibás védelem Alkalmatlan anyagválasztás miatti berágódás Alkalmatlan anyagválasztás miatti korrózió Rossz illesztés Az illesztés megváltozása kúszás miatt A, F, próba a szerelés után A anyagvizsgálat A, F illesztés ellenőrzés D alkalmas anyag O üzemi hőmérséklet mérése D, hőfokérzékelő D, A, látható bekötés

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt Hibafa elemzés – követelményjegyzék korrigálása 22. Szelepfej sík tömítő felülettel (összekötőcső nélküli szelep) 23. Szelepfej és tengely között ne legyen merev kapcsolat 24. A tömítési felületek egyszerű karbantarthatósága vagy cserélhetősége 25. Szelepemelkedés korlátozása 26. Szelepmozgás csillapítása 27. Zárt, fagymentes helyen való beépítés 28. Csúszó tömítések elkerülése 29. Felhasználó által el nem rontható („fool proof”) szerelés (pl. eltérő méretű csonkok a be- és kilépő oldalon).

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia Pareto-elemzés (ABC-elemzés) – a problémák súlyozása, a lényeges kevés kiemelése Alapja a Pareto és Lorenzo olasz közgazdászok által felismert elv

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia. Ábra: ideális lefutású ABC diagram A B C

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia A Pareto-diagram készítésének menete

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia 20 % 118,33 11,67 hibacsoportok 0,40 30 % 20 % 10 % 25 % 15 % 5 % 29,76 20,40 15,87 9,05 8,81 Friherrs H asztal 0 % 40 % 60 % 80 % 100 % 120 % 10,63 15,24 14,92 8,02 7,30 3,65 3,10 2,70 1,03 0,32 0,15 felületkezelési hibák kezelési hibák furnérral kap- csolatos hibák tömörfa alkat- részek hibái felhordási hibák az éleken lakkfelégés, krá- terek, terülési probléműk fényesség és felhordási hibák karcolásbenyomódáspuha lakk össze-ragadása furnér kitörése pácfoltosságpácolás, színel- térések UV csiszolás elégtelenségeenyvátütés pácolás átkopta- tás csiszoláskor pácjavítási hibák fugos furnér elégtelen csiszo- lás, fugpapír élfurnérozás hibajavítása

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia A Pareto-elv érvényessége: csak a nem szabályozott (javítási tartalékkal rendelkező) rendszerekre áll fenn! 80/20 szabály legfeljebb 75/25-ig

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia Helytelen adatösszesítés: a szelektivitás megszűnése

Pareto-elv Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia A kritikus hiba vándorlása

HIBA- ÉS KOCKÁZATELEMZŐ TECHNIKÁK Kockázatelemzés hibafával FMEA Minőségbiztosítás Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP Operatív Programja keretében Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet © NYME FMK TGYI fólia

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt KOCKÁZATELEMZÉS Kkkk kk

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt HIBAFA ELEMZÉS qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qq

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt KOCKÁZATELEMZÉS: Vagy A esemény, vagy B esemény, vagy mindkettő bekövetkezésének valószínűsége

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt KOCKÁZATELEMZÉS: A és B esemény együttes bekövetkezésének valószínűsége

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt HIBAFA ELEMZÉS qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qq

NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Minőségtervezés 2006 Kovács Zsolt HIBAFA ELEMZÉS qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qqqq qq P(AB)=P(A)*P(B)=0,000 2 P(AB)+P(C)=0,0102 P(E)+P(F)=0,04 (P(E)+P(F))*P(D)=0,0004 P(M)+P(K)=0,0106