Hologram.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Georg Simon Ohm ( ).
Hány „D” is a „3D”, avagy látunk, vagy érzékelünk?
Fotózás – Digitális Fényképezés
Részecske vagy hullám? – A fény és az anyag kettős természetéről Vámos Lénárd TeTudSz 2010.okt.1.
Adattárolási technológiák
Elektron hullámtermészete
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Vermes Miklós Jeges Károly, Csekő Árpád 50.. Vermes Miklós Jeges Károly, Csekő Árpád 50.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Multimédiás segédanyag
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Az optikák tulajdonságai
Holografikus adattárolásban alkalmazott fázismodulált adatlapok kódolása kettőstörő kristály segítségével Sarkadi Tamás 5.évf. mérnök-fizikus hallgató.
FÉNYEMISSZIÓ, FÉNYFORRÁSOK, FÉNYKELTŐ ESZKÖZÖK
Kísérleti módszerek a reakciókinetikában
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Anyag hullámtermészete
Hullámoptika.
Fantasztikus fény: A LÉZERFÉNY
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Papp Zsolt, Kornis János BME Fizikai Intézet, Fizika Tanszék
Statisztikus fizika Optika
Napjaink háttértárolói
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Hullámok visszaverődése
Fénytan.
A laserfény hatásai a szemre
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Fény terjedése.
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Nyitókép TÜKRÖK.
A fényképezőgép fizikai felépítése
Lézerek alapfelépítése
A feloldóképesség határa És ami a határon túl van Csik Gabriella Semmelweis Egyetem, Biofizikai Intézet.
Fénypolarizáció Fénysarkítás.
Készítette:Kelemen Luca
Miért veszélyes a lézerfény a szemre?
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
Fénysebesség mérése a 19. századig
Fénysebesség a XIX. században
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Elektronmikroszkópia
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Somogyvári Péter tollából…
Elektromágneses hullámok
James Clerk Maxwell Készítette: Zsemlye Márk.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Optikai meghajtók Göllei Máté.
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
Mechanikai hullámok.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Gábor Dénes Készítette: Pap Zsuzsanna "A jövõt nem lehet elõre megjósolni, de a jövõnket fel lehet találni !"
A fényforrások egy speciális típusa a lézer. Neve, az angol laser betűszó a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (magyarul a fénykibocsátás.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Holográfia Gábor Dénes (Dennis Gabor): a Hungarian electrical engineer and physicist, he invented the holography. He received the 1971 Nobel Prize in Physics.
Előadás másolata:

Hologram

A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás, amellyel a tárgy struktúrájáról tökéletes térhatású, vagyis 3D-s kép hozható létre. A hagyományos fényképezés során a tárgy képét lencserendszerrel képezzük le a film síkjára, és így a filmen a tárgyról kiinduló fény intenzitásának megfelelően az egyes pontokban feketedés jön létre.

Ennek az eljárásnak a során azonban - mivel a feketedés mértéke csak a fény erősségétől (vagyis amplitúdójától) függ, és független a fényhullám másik jellemzőjétől, a fázistól, minden információ, amit a fázis hordoz (s ami a hullám rezgésállapotára jellemző), elvész. A tárgynak minden egyes pontja ugyanabba a síkba képződik le, a kép 2D-s lesz.

Ha ugyanis a hologram valamilyen módon megsérül (karcolás, folt, törés), csupán azok a perspektívák tűnnek el a képből, amelyeket a sérülés érintett, a többi megmarad. Természetesen ez is információ- és intenzitásveszteséggel jár, és ha a hologramnak csak kis darabjával állítjuk elő a képet, a felbontóképesség is csökken.

Hologram készítése A hologram készítésekor a tárgyat koherens lézerfénnyel világítják meg, majd a visszaverődő fény nyalábot egy féligáteresztő tükör segítségével úgynevezett referencianyalábbá transzformálják. A két sugár a fotólemezen találkozik, ahol interferencia képet, azaz hologramot hoznak létre.

Hologram készítése

A holográfia alkalmazási területei A hologramok legelterjedtebb alkalmazási formájával, a biztonsági azonosító jelekkel mindenki találkozhat a kazettákon és CD-ken vagy az új papírpénzeken, bankkártyákon. Ezek az apró kis hologramok (szinte) hamisíthatatlanok, mert róluk tökéletes másolatot csak az eredeti hologram segítségével lehet készíteni.

Az apróbb-nagyobb dísztárgyként, művészeti alkotásokként forgalmazott hologramokon túl ma már nagyméretű színes hologramokat, sőt színes holofilmeket is készítenek. A hologramok felhasználási területei: Biztonsági jelek Dísztárgy Információs tárolás Ultragyors fényképezés Teljes rekonstrukció: 360°-os holografikus kép A rekonstruált hullám felhasználása referenciaként: a változással egyidejű vizsgálat Több hologram szuperpozíciója ugyanazon a lemezen Interferometria kettős expozícióval A holografikus filmezés lehetősége Elmosódó képek "retusálása

Lézer A lézer egy olyan fényforrás, amely indukált emissziót használ egybefüggő fénysugár létrehozására. Neve az angol Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation kifejezés rövidítése, a laser magyarosításából származik. Az első lézert az amerikai Theodore H. Maiman fejlesztette ki 1960-ban.

A lézer megjelenése Amikor a lézer 1961-ben elérhetővé vált, Leith és Upatnieks tudósok számára megadatott a gyakorlati lehetősége annak, hogy valódi, háromdimenziós hologramokat készítsenek. Leith és Upatnieks hamarosan 12 különböző képet tudott tárolni egyetlen emulzióban. Manapság több száz oldalnyi nyomtatott anyag tárolható azon a területen, ami közönséges fotográfiával csak egyre lenne elegendő.

Lézer tulajdonságai A létrejött fény időben és térben koherens, a lézer által kibocsátott hullámok fázisa a sugár minden keresztmetszeténél azonos. A lézernyaláb keskeny és nagyon kis széttartású nyaláb. A lézerfény nagyrészt párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon kis szóródási szöggel. Ezzel nagy energiasűrűség érhető el szűk sugárban, nagy távolságokban is. A lézerek energiája kis térrészben koncentrálódik, a lézerfény teljesítménysűrűsége a megszokott fényforrásokénak sokszorosa lehet. A lézer által kibocsátott hullámok mágneses mezejének iránya állandó. A lézerek fénye egyszínű. A lézersugár egy olyan elektromágneses hullám, amely közel egyetlen hullámhosszú összetevőből áll.

A hologram atyja: Gábor Dénes 1900. június 5-én született.1979 február 9-én Londonban halt meg Tanulmányai: Budapesti Műszaki Egyetem elektromérnöki fakt 1924-ben berlin-charlottenburgi Technische Hochschulén 1927-ben doktori értekezés amit a katódsugárcsőről írt.

Munkássága holográfia feltalálásához az elektronoptikai leképezés tudományos vizsgálata vezette (felismerte hogy ha egy tárgyról visszavert hullámok intenzitását, fázisát és amplitúdóját is felhasználhatja, akkor a tárgyról teljes (holo) és térbeli (graf) kép nyerhető) 1949-től a londoni Imperial College-ban elektronikát tanított 1958-ban az alkalmazott elektronfizika professzorává nevezték ki Megalkotta a Wilson-féle ködkamrát szerkesztett, melyben a részecskéknek a sebessége is mérhető volt holográfiai mikroszkópot, univerzális analóg számítógépet, lapos, színes tv-képcsövet

1971-ben a holográfia feltalálásáért érdemelte ki a FIZIKAI NOBEL-DÍJAT

Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának Royal Society rendes (1956) MTA tiszteletbeli tagja (1964.) Brit Birodalmi Rend lovagja (1970.) National Academy of Sciences (USA) külső tagja (1973.) Southamptoni (1970.) Delft-i (1971.) Surrey (1972.), a Londoni (1973.), és a Columbia-i (1975.) egyetem díszdoktoraként

Köszönöm a figyelmet!!!