A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Könyvtárismeret Könyvtárak.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
Könyvtártípusok II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Könyvtárismereti órák
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Bibliotheca Corviniana
Mátyás corvinái, könyvtára
Hagyományos szemléltető eszközök
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
2005 május Kétszintű érettségi.
Szótárak: fajták és tipologizálás
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Honnan jönnek az e-könyvek?
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
A tudás szentélye a könyvtár
Könyvtári informatika I.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A dokumentumrögzítés története:
Gutenberg is e-könyvet olvasna? Dr. Galántai Zoltán október 13. Bevezetés helyett: Az olvasás csupasz gyönyöre: „...valami nagy dolog történt” Miért.
Könyvtártörténet dióhéjban
Készítette: Németh Katalin …
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
Dokumentumok.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Könyvtárak története.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Könyvtár-használati ismeretek. Az információ 4 Az információ minden olyan hír, közlés, amely számunkra új ismeretet tartalmaz. 4 Az információt fel kell.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtárismeret Segédanyag az informatika tanulásához Templom Téri Általános Iskola Pilisvörösvár Készítette: Kárpát József.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Országos Széchényi Könyvtár
A szövegszerkesztés története
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
Hagyományos és új információs eszközökön alapuló könyvtári szolgáltatások.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
Készítette: Juhász Judit
Készítette: Juhász Judit
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Előadás másolata:

A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina 2011. 04. 15.

A könyvtár magyar elnevezés a görög bibliothéka szó tükörfordítása. A könyvtár az adathordozón rögzített dokumentumok tárolására kialakított, és ezen dokumentumok gondozására, feltárására hivatott intézmény. A könyvtár magyar elnevezés a görög bibliothéka szó tükörfordítása.

Könyvtárak típusai: Nemzeti könyvtár Közművelődési könyvtár Szakkönyvtár Felsőoktatási könyvtár Iskolai könyvtár Gyermekkönyvtár Elektronikus könyvtár

Könyvtár története: Ókorban: Ebla: a legrégebbi könyvtár 16 000 Agyagtábla Alexandria, papirusztekercsek (i.e. 300 körül)‏ - 700 000 tekercs Római közkönyvtárak – IV. század

Középkorban: Egyházi, iskolai könyvtárak, magángyűjtemények Pannonhalmi bencés monostor (966): 80 kötet, 250 mű Bibliotheca Corviniana: Mátyás király könyvgyűjteménye, a reneszánsz egyik leggazdagabb magángyűjteménye, közel 2000 kötettel

Újkorban: Országos Széchényi Könyvtár: Széchényi Ferenc 1802-ben az államnak ajándékozta 15000 kötetes magánkönyvtárát Akadémiai könyvtár: Gróf Teleki József 1826-ban az MTA-nak ajánlotta fel gyűjteményét Fővárosi Nyilvános könyvtár: Szabó Ervin 1904-ben alapította Magyar Elektronikus Könyvtár

A könyv meghatározásai: Kisgyerek: „Amit a nagyok olvasnak, a kicsik meg nézegetik a képeket.” Tanár: „Egy utazást jelent, ahol új ismereteket, tájakat ismerünk meg, élményekkel gazdagodunk. ”

Könyvek fajtái: Ismeretközlő Irodalmi művek Segédkönyvek Szakkönyvek Ismeretterjesztő könyvek Irodalmi művek Szépirodalom Szórakoztató irodalom Segédkönyvek Lexikonok (betűrend), Enciklopédia (tematika)‏ Szótárak (egynyelvű, kétnyelvű)‏ Atlaszok

A könyvek története: Az írás megjelenése: i. e. 3000. Eleinte kőbe vésték az írásaikat. Majd agyagtáblákat használták. Ezeket a napon szárították és kiégették.

Papirusz: - Az ókori Egyiptomban a papirusznádból készített papiruszt használták az írásrögzítésére. - A legrégibb papirusztekercs négy és félezer éves. - Gyártása csak a X-XI. század körül szűnt meg.

Pergamen: - A IV. századtól vált a legnépszerűbb írásalapanyaggá kiszorítva a papiruszt. Bőrből készített, írásra alkalmas anyag. - A XVI. századtól, a nyomtatás fellendülésével a papír került előtérbe, bár egyes különleges kódexekhez továbbra is használták a pergament. - Ma könyvkötéshez és egyes egyetemeken a diploma anyagaként használják.

Láncos könyvek: A szerzetesnek rengeteg idejébe került egy-egy kódex lemásolása és díszítése, az elkészült kódexet műtárgyként kezelték, ezért a polchoz láncolták, nehogy eltűnjön. Ez a szokás reneszánszban is megjelent.

Kódexek: A kódex kézzel írott középkori könyv, a IV. században jelent meg. Jellemzői: A papír európai elterjedéséig csak pergamenre írták. Kötése bőrrel bevont, fém kapcsokkal összefogott két fatábla. Néha arannyal, és drágakövekkel díszítették.

A szöveget iniciáléval, lapszéldísszel, miniatúrával élénkítették. híres kódexek: - Képes krónika, - Jókai-kódex, - Festetich-kódex - Corvinák Magyarországon a XVI. századig, a könyvnyomtatás elterjedéséig virágzott a kódexírás.

Corvinák: Hunyadi Mátyás híres könyvtárából származó kódexek. Közel 2000 darab. - Ma mindössze 216 kötete ismeretes. Magyarországon 52 kötet van, a többi 15 másik országban. - A Bibliotheca Corviniana 2005-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. - Az OSZK corvinái (34 kódex) teljes kép-, és szöveganyaga most már az interneten is tanulmányozható.

Könyvnyomtatás 1450 körül Német-római Császárság - Johann Gutenberg Magyarországon a könyvnyomtatás kezdetei egybe esnek Mátyás király uralkodásának idejével.

Gutenberg-galaxis: A Gutenberg-galaxis kifejezés az emberi kultúrtörténetnek arra a szakaszára utal, amelyben a könyv, mint ismeretközlő közeg kiemelkedő szerephez jutott (XV. század). Az elektronikus média (rádió, tévé, majd a személyi számítógépek és a világháló) megjelenése vetette fel a kérdést, hogy ezek a felfedezések és hatásaik véget vetnek-e a könyvek és a papírmédia világának.

Elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv. E-könyv: Elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv. A PC-n kívül e-könyv-olvasón, okostelefonon, és PDA-n is olvashatunk e-könyvet.

Előnyei: - Mobil (ágyba-, strandra vihető) - Hozzáférhetőség (korlátlan mennyiség, bárhol elérhető stb.) Nagyítható Nincs nyomtatási költség Hátrányai: - Hosszú távú megőrzés bizonytalan - Sokféle formátum - Korlátozott használat

Bestseller: Egy könyv bestseller volta nem jelenti a mű értékességét, csupán a közönség érdeklődését. J. K. Rowling: Harry Potter J. R. R. Tolkien: Gyűrűk ura Stephenie Meyer: Twilight

Az olvasás forradalmai: Az olvasás és az olvasási szokások változása. Az első olvasási forradalom (a XII. század körül) - a hangos olvasást csendesítette el néma olvasássá A második olvasási forradalom (a XVIII. század második fele körül) - A nyomtatás forradalmával a könyv piaci termékké válik - megjelennek az újságok, a folyóiratok, a ponyvairodalom A harmadik olvasási forradalom (XX-XXI. század) - digitálisan publikált irodalom és a nyomtatott irodalom digitalizálása - megjelenik a pásztázó olvasás

Olvasási szokások: Magyar vagy külföldi író könyveit olvasod gyakrabban? Szoktál-e olvasni?

Miért olvasol?

Milyen műfajt szeretsz?

Legkedveltebb írók: Stephen King J. K. Rowling Paulo Coelho Stephenie Meyer Agatha Christie

Az elektronikus dokumentumok pótolhatják-e a hagyományos olvasást? „Nem, mert a könyvnek lelke és varázsa van.” „Igen, mert könnyen elérhető.” „Nem, mert árt a szemnek és egészségtelen.”

“A könyvek hideg, de biztos barátok.” ( Victor Hugo )

Köszönjük a figyelmet ! Forrás: Wikipédia, Moldován István: E-book, Kálmán Veronika: Olvasás forradalmai