TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyulladásos válaszreakció elemei
Advertisements

ESZMÉLETVESZTÉST OKOZÓ ALLERGIÁS KÓRKÉPEK, KATASZTRÓFA ÁLLAPOTOK
Allergiás reakciók, tüneteik
nem-fertőző, nem-invazív, „ártalmatlan” anyagokra
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
AZ ALLERGIÁS BETEGSÉGEK HOMEOPÁTIÁS KEZELÉSE
A GYULLADÁSOK IMMUNOLÓGIÁJA (Fagocitózis)
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Az immunválasz lefolyása. Barrierek hámsérülés barrier inflamresponse4.jpg” ábra alapján.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Újabb eredmények az allergia prevenciójában Várkonyi Ágnes Várkonyi Ágnes SZTE ÁOK Gyermekklinika SZTE ÁOK Gyermekklinika Baja Baja.
A 4 hiperszenzitivitási reakció típus
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Allergia dr.Hella Zoltán.
Az autoimmun betegségek kialakulásának mechanizmusai
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK SEGÍTŐ T LIMFOCITÁK CD4+ T SEJTEK
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ELSŐDLEGES FELADAT AZ IMMUNRENDSZER ÉS A KÖRNYEZET KÖZTI EGYENSÚLY FENNTARTÁSA Együttélő és kórokozó mikroorganizmusok.
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK Ártalmatlan anyagok bejutása egyes egyedekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki.
! ! B-sejt memória válasz: Gyorsabb Intenzívebb (több ellenanyag)
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS. DC Epitél sejtek PERIFÉRIÁS LIMFOID SZERVEK PERIFÉRIÁS SZÖVETEK SEJTEK KÖZÖTTI SZÖVET SPECIFIKUS KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A PARAZITÁK ELLENI IMMUN VÁLASZ
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Az effektor T sejtek aktiválásához az antigén-specifikus inger
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Az immunrendszer végrehajtó funkciói
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK.
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Autoimmun betegségek.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A TÁPLÁLÉKALLERGIA KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI IMMUNTERÁPIÁVAL
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A PARAZITÁK ELLENI IMMUNVÁLASZ
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK ÁTTEKINTÉSE
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
AZ IMMUNVÁLASZ LEFOLYÁSA IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS. Monociták/makrofágok Dendritikus sejtek Granulociták NK sejtek komplement rendszer A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES.
AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA
KOMPLEMENT RENDSZER IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK. Ártalmatlan anyagok bejutása egyes emberekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki Nemkívánatos gyulladáshoz, sejtek és szövetek.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
AZ AKUT GYULLADÁS ÉS AKUT-FÁZIS VÁLASZ.
Az immunrendszer sejtjeinek funkcionális vizsgálata Az immunrendszer sejtjeinek funkcionális vizsgálata Az elsődleges antigén-ellenanyg kapcsolódáson alapuló.
Táplálékallergia, asthma, atópia Dr Gruber Szilvia Leonard Fromer, MD Diagnosis and Management of Food Allergies.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK. Ártalmatlan anyagok bejutása egyes emberekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki Nemkívánatos gyulladáshoz, sejtek és szövetek.
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
Biogén aminok.
Immunológiai alapok.
A gyulladásos válaszreakció elemei
Előadás másolata:

TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK

TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK Ártalmatlan anyagok bejutása egyes emberekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki Nemkívánatos gyulladáshoz, sejtek és szövetek károsodásához vezet Az immunrendszer az idegen anyagra nem megfelelően reagál Többnyire ártalmatlan anyagok hatására alakul ki, másodszori (esetleg többszöri) találkozás eredményeként

TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK ÁTTEKINTÉSE I. típusú „azonnali” II. típusú III. típusú IV. típusú „késői” Ellenanyag mediált T sejt mediált

AZ ELLENANYAG MEDIÁLT TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK TÍPUSAI II. típus III. típus I. típus Ellenanyag izotípus Sejtfelszíni vagy mátrix-kötött antigén Szolubilis antigén Sejtfelszíni receptor Szolubilis antigén Antigén Komplement, FcR+ sejtek (fagociták, NK-sejtek) Az ellenanyag megváltoztatja a jelátvitelt Effektor mechanizmus Hízósejt aktiváció Komplement, fagociták Urtikária (urticaria) = csalánkiütés FcRIα=a receptor alpha alegysége Egyes gyógyszer-allergiák (pl. penicillin) Példa Allergiás rhinitis, asthma bronchiale, anaphylaxia Krónikus urtikária (ellenanyag az FcRIα ellen) Szérumbetegség, Arthus-reakció

I. TÍPUSÚ TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓ ALLERGIA

A leggyakoribb allergének

Az allergia tünetei

A szenzitizáció folyamata Antigén-specifikus T-sejtek aktivációja IgE termelés és azok kötődése a hízósejtek felszínéhez Első találkozás a pollennel Az antigén bejutása, felvétele (Az antigénprezentáció a naív T sejtek számára és a naív B sejtek aktivációja természetesen a nyirokcsomóban történik)

AZ ALLERGÉNEK ÁLTALÁBAN KIS DÓZISBAN A NYÁLKAHÁRTYÁN ÁT KERÜLNEK BE A SZERVEZETBE DC B sejt Antigén bemutatás Th2 Th2 T sejt aktiválás és polarizálás Allergiás reakció Egyes, korlátozott számban jelen lévő kisméretű részecskék allergiát okoznak fehérjék száraz részecskék felszínén (pollen, por atka ürülék) Kiszáradt formában a szilárd felszínen stabilak Kis molekula tömeg, nagy oldékonyság Transzmukozális belépés, enzimatikus aktivitás a penetráció elősegítésére Kis dózis (parlagfű: 1µg/év)

A Th2 SEJTEK ÁLTAL KÖZVETÍTETT IMMUNVÁLASZ BEINDÍTÁSA Bas IL-4 IL-13

Reed and Kita JACI 2004

(LTB4, PGE2)

Copyright ©2005 American Society for Clinical Investigation

A Th2-mediált immunválasz kialakulása Immunology and Cell Biology (2008) 86, 637–638

Az IgE kötődése az FcεRI receptorhoz

AZ ALLERGÉN HATÁSÁRA A HÍZÓSEJTBEN KIVÁLTOTT REAKCIÓK KÉSŐI MEDIÁTOROK A folyamat „ránézésre” B sejt aktiváció is lehetne – sejt felszínén levő immunoglobulin keresztkötés, Src típusú kinázok aktivációja, …. ……. (az FcεR jelátvivő részében a TCR CD3 komplex zéta lánca található) KORAI MEDIÁTOROK Biogén aminok – hisztamin Enzimek – triptáz, kináz, karboxipeptidáz KÉSŐI MEDIÁTOROK

korai (tárolt) mediátorok Termék típusa Termék Biológiai hatások enzim kötőszöveti ‘remodelling’ toxikus mediátor toxikus a parazitákra növeli az erek permeabilitását simaizom összehúzódáshoz vezet gyulladáskeltő, különböző sejttípusok citokintermelését serkenti, aktiválja az endotéliumot TNFα (egy része granulumokban raktározva) citokin serkentik és erősítik a Th2-választ granulocita termelés és aktiválás kemokin monocita, makrofág és granulocita toborzás simaizom összehúzódáshoz vezet növeli az erek permeabilitását serkenti a nyáktermelést lipid-mediátor leukociták toborzása, lipidmediátorok felszabadulásának serkentése, neutrofilok, eozinofilok és trombociták aktiválása A TNFa tároltan is megtalálható, és késői mediátor is

A hízósejt degranuláció hatása függ a szöveti környezettől Hízósejt aktiváció és degranuláció Emésztőrendszer Légutak Vérerek Megnövekedett emésztőnedv szekréció és perisztaltika Csökkent átmérő és megnövekedett nyáktermelés Megnövekedett vérátáramlás és permeabilitás Köhögés, mellkasi szorítóérzés, sípoló légzés Hányás, hasmenés, hasi görcsök Ödéma, gyulladás és megnövekedett antigénszállítás a nyirokcsomókba

Anafilaxiás reakciók Normal larynx Laryngeal oedema

A vérbe jutó allergének hatására anafilaxia alakul ki Az antigének a véráramból a szövetekbe lépnek és test szerte aktiválják a szöveti hízósejteket IgE-fedett hízósejtek vér kapilláris Hízósejt degranuláció és gyulladásos mediátorok felszabadulása Szív és érrendszer Légzőrendszer Emésztőrendszer Anafilaxiás sokk: kapiláris permeabilitás megnő  ödéma  a szövetek megduzzadnak (nyelv) vérnyomáscsökkenés  szövetek csökkent oxigenizációja ESZMÉLETVESZTÉS Simaizom kontrakció Broncho-konstrikció, nehézlégzés, sípolás Simaizom kontrakció Hányás Folyadék- kiáramlás a bél lumenbe  hasmenés

AZ ALLERGIA KIALAKULÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

Gének, amelyek kapcsolatban állhatnak az atópiás hajlam kialakulásával

Hygiene Hypothesis early childhood infections inhibit the tendency to develop allgergic disease

Hygiene Hypothesis - Infection history makes a difference

Mit tehetünk az allergia ellen?

Az allergiás reakció gátlásának lehetséges beavatkozási pontjai

Szisztémás anafilaxis AZ IgE ÁLTAL KÖZVETÍTETT IMMUNVÁLASZ TÍPUSAI SZINDRÓMA GYAKORI ALLERGÉNEK A BELÉPÉS HELYE VÁLASZ Szisztémás anafilaxis Gyógyszerek Méreg ellenes szérum Földi mogyoró Intravénás Közvetlen Szájon át történő felszívódás Ödéma Ér áteresztő képesség növekedése Tracheális okluzió Keringés összomlása Halál Akut urtikária Rovar csípés Allergia teszt Szubkután A véráram lokális fokozódása Allergiás rinitisz Szénanátha Pollen Házi atka ürülék Belégzés Orr nyálkahártya ödéma Az orr nyálkahártya irritációja Asztma Állatszőr Légutak szűkülete Fokozott nyálka képződés Légutak gyulladása Étel allergia Csonthéjasok Földimogyoró Halak Kagyló Tej Tojás Szájon át Hányás Hasmenés Pruritisz (viszketés) Urticaria Anafilaxis (ritka)