A Petőfi Irodalmi Múzeum projektje

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Drótváztervek (mockup, wireframe) készítése
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Digitális Irodalmi Akadémia –2008.
Az Esztergom és Vidéke az Interneten, a helyi lapok digitalizálásának problémái Várady Eszter igazgató Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom.
E-nemzeti könyvtári szolgáltatások fejlesztése
Magyar és európai digitális könyvtári projektek Artisjus Szerzői Akadémia március 29.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
Versenyek diákok számára
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
 W3C Magyar Iroda Megnyitó, szept. 24. A CORES projekt bemutatása Micsik András MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Microsoft szoftverek a szakképzésben
Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Europeana felé tartó rögös úton A Linked Heritage projekt tapasztalatai.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Vaskó Péter, szerkesztő Filmvilág DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Műhelykonferencia az Országos Széchényi Könyvtárban november.
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Nyílt könyvtári gyűjtemények az Interneten Szabványos metaadatok: átjárhatóság Tapolcai Ágnes MEK Osztály.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Segédlet vizuális programozáshoz Kovács László
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI.
A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Térképészet és térinformatika
Gede M. – Glóbuszok publikálása az interneten – MFTTT, – 1/14 Glóbuszok publikálása az Interneten MFTTT Budapest, május 20. Gede Mátyás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE A HunGrid infrastruktúra és alkalmazásfejlesztő környezete Gergely Sipos
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Készítette: Derecskei Nikolett
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Összefoglalás M. Kozlovszky MTA SZTAKI
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
Palotás Ádám és Fodor Gergely Oracle Data Integrator Bemutató és gyakorlat
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Bemutatkozik az Informatikai Műhely Lócsi Levente, Kovács Máté.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Műtárgyak mindenkinek: a MuseuMap portál
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Szemelvények a MEK történetéből
Az NIIF Program helye a kutatóhálózati világban
Az aratnivaló sok, de a munkás kevés!
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
"404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?"
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Előadás másolata:

A Petőfi Irodalmi Múzeum projektje Digitális Filológia A Petőfi Irodalmi Múzeum projektje

Mi a digitális filológia Szövegkiadások készítése archiválása publikálása digitális környezetben Mi a digitális filológia

Nehézségek A filológia elméleti háttere és gyakorlata nem egységes Iskolák: klasszikus, genetikus, materiális filológia A filológiai munka legfontosabb műfaja a kritikai kiadás Nincs egységes módszertan sem az elvekben, sem a módszerekben, sem a megjelenítésmódban A digitális megoldások még elvi szinten sem egységesek Nincs globális konszenzus a teljes folyamatot illetően Nehézségek

Magyarországi helyzet Számos filológiai műhely/kutatócsoport Némelyik interneten is közzéteszi a szövegeket Technikailag és szemléletükben korszerűtlen módszerek Magyarországi helyzet

Digitális filológia a pim-ben: kritkai kiadások 2 párhuzamos részprojekt Kritikai kiadások publikálása online Finanszírozás: 4 NKA pályázat az Irodalomtudományi Intézet szakmai együttműködésével (Kecskeméti Gábor) Kosztolányi Dezső Aranysárkány és Édes Anna c. regényeinek kritikai kiadása A nyomtatott kiadást a Kosztolányi-kutatócsoport készíti Dobos István, Szegedy-Maszák Mihály, Veres András Parádi Andrea aktív tagja a kutatócsoportnak Mikszáth Kálmán elbeszéléseinek kritikai kiadása (Hajdu Péter munkája), 2 kötet Digitális filológia a pim-ben: kritkai kiadások

Digitális filológia a pim-ben: A tett folyóirat 2 párhuzamos részprojekt A Tett folyóirat 17 számának közzététele A Digital Manuscripts to Europeana (DM2E) projekt részeként Sasvári Edit NKA projektje www.dm2e.eu Humboldt-Universität zu Berlin Österreichische Nationalbibliothek (ÖNB) Wittgenstein Source (Bergen) Digitális filológia a pim-ben: A tett folyóirat

Digitális filológia a pim-ben: technikai háttér: SADE Nem létezik olyan egységes technikai megoldás, amely a digitális filológia minden munkafolyamatát lefedné és minden 21. századi feltételének megfelelne Jelentős késés a projektben: meg kellett találni a megfelelő eszközöket Szerver: virtuális számítógép (NIIF): digiphil.hu előnyök: ingyenes, teszteléshez nem kell a PIM hálózatát konfigurálni, terhelni Fél évig teszteltük a SADE rendszert Scalable Architecture for Digital Editions (Berlin-brandenburgische Akademie der Wissenschaften, Berlin) http://www.bbaw.de/telota/software/sade/sade-1 A rendszer a szerkesztéstől a megjelenítésig mindent tud – elvben A gyakorlatban nem működik Digitális filológia a pim-ben: technikai háttér: SADE

Digitális filológia a pim-ben: technikai háttér: CIRILO 2014. szeptember: Cirilo http://gams.uni-graz.at Zentrum für Informationsmodellierung - Austrian Centre for Digital Humanities, Universität Graz Csak néhány hónapja tették közzé a rendszert nyílt forráskód, ingyenes folyamatos hibajavítás – napi a fejlesztőkkel Fónagy Ádám informatikus telepítette a rendszert és építi a weboldalakat Technológiai jellemzők: Fedora Repository (http://fedorarepository.org/) - a világ legnagyobb egyetemei PID, szemantikus web (RDF), tezauruszok, névtér, adatbiztonság (archiválás), távoli elérés stb. 21. századi technikai színvonal Digitális filológia a pim-ben: technikai háttér: CIRILO

Digitális filológia a pim-ben: a tett folyóirat - munkamenet 170 cikk, 400 fakszimile oldal Munkafolyamat: szkennelés, optikai karakterfelismerés, korrektúra, metaadatok összegyűjtése, xml kódolás Sasvári Edit teamje: Dobó Gábor, Szeredi Merse Pál A kódolást Salamon Teodóra végezte (Labádi Gergely tanítványa) TEI fejléc metaadatainak megfeleltetése a DM2E projekt metaadatsémájának: Mohay Anikó, Mihály Eszter A számítógépes bölcsészet legújabb és legkomplexebb feladatai között Nemzetközi összevetésben is jelentős, Magyarországon egyedülálló Digitális filológia a pim-ben: a tett folyóirat - munkamenet

Digitális filológia a pim-ben: a tett folyóirat - megjelenítés www.digiphil.hu/o:atett-1.tei.1 www.digiphil.hu/o:atett-1.facs http://voyant- tools.org/?input=http://digiphil.hu/fedora/objects/o:atett- 1.tei.1/datastreams/TEI_SOURCE/content http://digiphil.hu/fedora/objects/o:atett- 1.tei.1/datastreams/TEI_SOURCE/content A weboldal design még nem készült el, de a fájlok már a helyükön vannak. http://digiphil.hu/atett Digitális filológia a pim-ben: a tett folyóirat - megjelenítés

Digitális filológia a pim-ben: kritikai kiadások Aranysárkány (a nyomtatott kötet 1263 oldal) 1. Kézirat – genetikus szövegkiadási elvek Speciális, különlegesen összetett kódolást igényel: időbeli rétegek (stage) Mihály Eszter (Parádi Andreával együttműködve) 2. Cédulák (folyamatban) 3. Nyomtatott kiadások összevetése: 4 „witness” Kódolás: Mihály Eszter (Bengi Lászlóval együttműködve) http://download.pim.hu/public/digiphil/kosztolanyi/v-machine-2/samples/ Megjelenítő programozása: Mihály Eszter Mikszáth novellák Kódolás: Labádi Gergely docens, SZTE BTK, Magyar Irodalmi Tanszék Digitális filológia a pim-ben: kritikai kiadások