Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

ERDÉLY NYERGESTETÕ Kiséret: Erdélyi himnusz Gyuri.
Az I. világháború
Alsónémedi A falu bemutatása
Az 1. világháború.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Erzsébet Amália Eugénia
Az első világháború
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Járványok az emberiség történetében
Magyarország az első világháborúban
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
A Nyugat
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Gábor Áron élete és kora
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
A lánchíd története.
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A Krími háború
Nagy Imre.
Világháború, forradalom, terror, Trianon
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
Készítette: 10.A osztály Kiszli Robertina Csegezy Márk Ignácz Gábor
DORMÁND.
A háború és következményei Magyarországon
Települések az I. világháború idején
Solt I. világháborús helytörténete
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Szeged és az első világháború
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
Szeged az első világháborúban
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
Az őszirózsás forradalom
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
Községpecsét, 1908 A háború áldozatai A háború áldozatait minden város és község népe siratta. Algyő 3037 lakosával kicsi volt ahhoz, hogy Csongrád megye.
Szeged I. világháborús emlékhelyei
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Gyula város I. világháborús emlékei
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Horthy Miklós.
Kövér családok.
Magyarország a két világháború között
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
Emlékezzünk azon Évfolyamtársainkra
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Egy adattár születésének műhely titkai Ifj. Sarkady Sándor: Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtár Levéltár főigazgató.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Kinizsi pál 1431?-1494.
Horthy Miklós.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
A török kiűzése Lotharingiai Károly Savoyai Jenő XI. Ince pápa
Előadás másolata:

Mártély az I. világháborúb an

Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők, cselédemberek és napszámosok is ban a Mártélyi dűlőben 711 lakos élt, a tágabb értelemben vett mártélyi határrészből besorozott katonákból a frontokon közel 70-en haltak hősi halált.

A XX. Század legnagyobb tragédiája volt az I. világháború és az azt követő román megszállás. Magyarország minden településéről mozgósították a hadköteles férfiakat, így Mártély férfi lakosai is részt vettek a háborúban.

A háború nem zárult le az 1918 őszi békekötéssel július 22-én véres események rázták meg az itt élőket. A Vörös Hadsereg és a román megszálló csapatok mártélyi összecsapásában 21 polgári halott volt, köztük 4 asszony. (A harcokban 12 román katona és 1 vöröskatona esett el.)

Néhány mártélyi katona:  Albert Lajos(földműves) A Mártélyi Olvasókör jegyzője, 1915 március 15-én vonult be a 4. huszár ezredbe. A galíciai orosz fontra vitték. Augusztus 25-én gránáttól találva hősi halált halt twanki mellett. Az éjjeli ütközet után bajtársai temették el, sírját, hogy megjelöljék, szögesdróttal kerítették be.  Ambrus Balázs (földműves/napszámos) Az július 22-ei mártélyi harcok idején tőle nem messze gránát csapott le, amelynek egy repeszdarabja combjába vágódott. Sebesülten a közkórházba került, ahol seblázba esett, majd augusztus 3-án meghalt.

 Ambrus Balázs (földműves/napszámos) Az július 22-ei mártélyi harcok idején tőle nem messze gránát csapott le, amelynek egy repeszdarabja combjába vágódott. Sebesülten a közkórházba került, ahol seblázba esett, majd augusztus 3-án meghalt.

 Bozsér Áron (földműves) December 31-én vonult be a 302. honvéd gyalogezredbe. Az orosz fronton hét hónapot töltött, majd az augusztus végi román betöréskor Erdélybe vezérelték. A Nagyszeben alatti ütközetben lövést kapott.  Samu Ágoston (földműves) Bevonult 1914-ben. Az orosz harctérre vitték. Augusztus 27-én Zlota Lipánál sikerült áttörni a frontot. A lábán ekkor megsebesült. Majd Déltirolba vitték. Ezután ismét az orosz harctérre szállították. Utoljára az szept. 14- ei keltezéssel adott életjelet magáról.

Még említést kell tennünk:  Csordás Nagy Ernőről  Ferenczi Mihályról  Nagy Sándorról  Nagy Rácz Istvánról  Pap Jánosról  Radics Lipót Antalról  Sárai Józsefről  Szabó Istvánról  Szabó Mátyásról  Szabó Mihányról  Tóth Sándorról  És az összes többi hősi halottról. Emlékezzünk az áldozatokra, adjunk méltó tiszteletet a hősöknek és buzdítson minket, az utókort több emberségre a hősi halottaink!

Készítette: Izer Enikő Demcsák Dorina Török Viktória Mártély, Az I. világháború emlékezete. Dél-alföldi középiskolás történelmi vetélkedő