SZIRUPOK
SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK (A KÍVÁNT CÉL ELÉRÉSÉT SZOLGÁLVA) FAJTÁIK: EGYSZERŰ SZIRUPOK AROMÁSÍTOTT SZIRUPOK SZEREPÜK: FERMENTÁLÁS – TÉRFOGAT NÖV., BIOETANOL TÉSZTÁK FLEXIBILITÁSÁNAK NÖVELÉSE ÍZ ÉS AROMA KIALAKÍTÁS ELTARTHATÓSÁG NÖVELÉSE
FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEIK EGYSZERŰ SZIRUPOK: SÜTŐIPAR ÉDESIPAR MAGÁNHÁZTARTÁSOK AROMÁS SZIRUPOK DESSZERTEK TÉSZTÁK ÖNTETEK DRESSZINGEK KÁVÉ, TEA IZESÍTÉSÉRE
SZIRUPOK CSOPORTOSÍTÁSA FÁK, NÖVÉNYI RÉSZEK CUKORKOMPONENSEI CUKORRÉPA CUKORNÁD CUKORCIROK CUKORJUHAR PÁLMÁK ÉDES GYÜMÖLCSÖKBŐL NYERT CUKOR-TERMÉKEK ALMA DATOLYA BARACK
CUKORRÉPA SZIRUP FRISSEN BETAKARATOTT, FŐZÖTT CUKORRÉPA JUICE NAGYON KÍMÉLETESEN, VÁKUUMBAN BESŰRÍTVE ADALÉKANYAGTÓL ÉS KÉMIAI KEZELÉSTŐL MENTES FELHASZNÁLÁS: SZÓSZOK, DRESSZINGEK, REGGELI TERMÉKEK ÖNTETEKÉNT
SIREX R : SZIRUP ÉS ROST (DANISCO COMPANY) FEHÉR SÁRGA SÖTÉT VÉGTERMÉK: FIBREX R : KIEXTRAHÁLT RÉPA ROSTJA DIÉTÁS ROST: 68-73% JÓ VÍZMEGTARTÓ KÉPESSÉG TERMOSTABIL GLUTÉNMENTES FITINSAV MENTES SÜTŐIPARI ADALÉK Nutritional value Per 100g Energy kJ/kcal 1376/324 Protein, g 4 Carbohydrates, g 67 Fat, g 7 Dietary fibre, g 9
CUKORNÁD
CUKORNÁD, NÁDCUKOR, CUKORNÁD SZIRUP
CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense - kínai cukornád S. barberi - indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum - óriás S. officinarum - nemes cukornád
CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK: MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – 12-14 HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)
CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY 12-15 HÓNAP: TELJES KIFEJLŐDÉS, BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA
CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.
CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.
CUKORNÁD 70-75% VÍZ PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5 A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%
CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16% REDUKÁLÓ CUKOR: 0,4-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%
CUKORNÁD – PRÉSLÉ (SUGAR CANE JUICE) SUCANAT (85% SZACHARÓZ)
CUKORNÁD SYRUP CUKORNÁD PRÉSLÉ (SUGARCANE JUICE) FŐZÉSE (3-4 ÓRA, 210 °F) SZIRUP SŰRŰSÉGIG FOLYAMATOS HABELTÁ- VOLÍTÁS (KICSAPÓDOTT ANYAGOK)
CUKOR CIROK
CUKOR CIROK S Sorghum nemzetség 60 FAJ MAGASRA NÖVŐ FÜVEK TERJEDELMES BUGAVIRÁGZAT GAZDASÁGI JELENTŐSÉGÜK Sorghum sacharatum
58 FAJTA (FAO, 1994) Characters Average Standard (s) Coefficient (C.V.) Number of leaves 21.1 1.78 Plan height (m) 3.1 0.897 Diameter of stem (cm) 1.98 0.44 Grain weight per head (g) 43.88 5.396 1000 kernel weight (g) 18.09 7.55 Sugar content in stem juice at maturity ('BX) 16.61 2.82
- A SZÁRTAGOK SZÁRAZANYAG- ÉS CUKORTARTALMA (FAJTA: RIO)
CUKOR CIROK HASZNOSÍTÁSA
CUKOR CIROK SZIRUP Table 1. Average Composition of Sweet Sorghum Syrup (1 Tbs)* Weight 20 g Sodium 4 mg Calories 52 Phosphorous 5 mg Carbohydrates 13.4 g Potassium 120 mg Calcium 30 mg Riboflavin 0.02 mg Iron 2.4 mg Niacin Trace
CUKORJUHAR
JUHARFÉLÉK TÖBB, MINT SZÁZ FAJ NEMZETSÉG(LATIN) FAJ(LATIN) MAGYAR NÉV Acer campestre L. MEZEI JUHAR negundo L. ZÖLD JUHAR, KŐRISLEVELŰ platanoides L. KORAI JUHAR pseudoplatanus L. HEGYI JUHAR, JÁVORFA tataricum L. TATÁR JUHAR FEKETEGYŰRŰS saccharum Marsh CUKOR JUHAR
Acer saccharum (Acer nigrum) 30 m MAGAS 100 cm TÖRZSÁT-MÉRŐ 25 cm > 250 ÉV EREDET
JUHARSZIRUP KANADA A VILÁG JUHARSZIRUP TERMELÉSÉNEK 83 %-t ADJA 92 % QUEBEC 4 % ONTARIO AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK MINNESOTA NY-VIRGINIA
TERMELÉS
A JUHARSZIRUP ALAPANYAGA A FA CUKORTARTALMÚ NEDVE (MAPPLE TREE SAP) KEZDETE: KORA TAVASSZAL ÉJSZAKA - FAGYPONT KÖRÜL NAPPAL – 8-10 °C ÖSSZETÉTEL: 97,5 % VÍZ 2,4 % CUKOR 0,1 % ÁSVÁNYI ANY.
A FA NEDVÉNEK ÖSSZEGYŰJTÉSE
LÉHOZAM ÉS TISZTASÁG
BEGYŰJTÉS, SZŰRÉS FORDÍTOTT OZMOZISON ALAPULÓ SZŰRŐ UV-STERILIZÁLÓ KOVAFÖLD-SZŰRŐ GRAVITÁCIÓS ÜLEPÍTŐ
BEPÁRLÁS SZIRUP: MAX. 34 % VÍZ 30-45 LITER NEDV 1 LITER SZIRUP FOLYAMATOS LASSÚ FORRALÁS SŰRŰSÉG ELLENŐRZÉSE
TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER FORRALÁS TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER MAPLE SYRUP DENSITY Oc (Of) % SUGAR (BRIX) 3.94 (7.10) 66.00 MINIMUM DENSITY 4.00 (7.20) 4.06 (7.30) 66.50 4.07 (7.34) 66.60 4.10 (7.38) 66.70 4.11 (7.40) 66.75 4.14 (7.46) 4.17 (7.50) 67.00 4.19 (7.54) 67.10 4.21 (7.58) 67.20 4.23 (7.62) 67.30 4.26 (7.66) 67.40 4.28 (7.70) 67.50 Optimum Density Range
GRADE A LIGHT AMBER (SOMETIMES KNOWN AS FANCY) GRADE A MEDIUM AMBER GRADE A DARK AMBER GRADE B MINŐSÉG - USA GRADE A GRADE B
KANADA, VERMONT - GRADES CANADA #1 EXTRA LIGHT, 25-30 % LIGHT, AND 25-30 % MEDIUM 25-30 % CANADA #2 (AMBER) AND 10 % CANADA #3 (DARK) 2 % GRADE C: NAGYON SÖTÉT, SZINEZŐKÉNT HASZNÁLJÁK
A SZIRUP ÖSSZETÉTELE
CSOMAGOLÁS
EGYÉB TERMÉKEK TEMPERATURE (°C) RESULT 122 GRANULATED SUGAR 120 VERY HARD SUGAR 118 HARD SUGAR 114.5 MAPLE TOFFEE OR SOFT SUGAR 113 MAPLE TOFFEE ON SNOW 111.5 MAPLE BUTTER 104 MAPLE SYRUP 100 (WATER BOILS)
EGYÉB TERMÉKEK BUTTER CUKORKA JUHAR-KRÉM CUKOR
GRANULÁLT CUKOR JUHAR SZIRUPBÓL