SZIRUPOK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Advertisements


Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
ÉDESÍTŐK.
SZIRUPOK.
CUKORIPARI ALAPANYAGOK
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Fodrostollú magyar lúd
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Aszociációs kolloidok, micellaképződés
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
szakmérnök hallgatók számára
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Boripar.
Kiegészítés a Minőségbiztosítás II. oktatási segédlethez (BSC) A 2. konzultáción kiemelt diasorszámok: 7-10, 17,18-23,31,34-44,59,66,75-82,85-86,88- 90, ,
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
7. Házi feladat megoldása
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Kvantitatív módszerek
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
CUKORNÁD.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
ÉDESÍTŐK-2. FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Fajismeret 11..
Előadás másolata:

SZIRUPOK

SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK (A KÍVÁNT CÉL ELÉRÉSÉT SZOLGÁLVA) FAJTÁIK: EGYSZERŰ SZIRUPOK AROMÁSÍTOTT SZIRUPOK SZEREPÜK: FERMENTÁLÁS – TÉRFOGAT NÖV., BIOETANOL TÉSZTÁK FLEXIBILITÁSÁNAK NÖVELÉSE ÍZ ÉS AROMA KIALAKÍTÁS ELTARTHATÓSÁG NÖVELÉSE

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEIK EGYSZERŰ SZIRUPOK: SÜTŐIPAR ÉDESIPAR MAGÁNHÁZTARTÁSOK AROMÁS SZIRUPOK DESSZERTEK TÉSZTÁK ÖNTETEK DRESSZINGEK KÁVÉ, TEA IZESÍTÉSÉRE

SZIRUPOK CSOPORTOSÍTÁSA FÁK, NÖVÉNYI RÉSZEK CUKORKOMPONENSEI CUKORRÉPA CUKORNÁD CUKORCIROK CUKORJUHAR PÁLMÁK ÉDES GYÜMÖLCSÖKBŐL NYERT CUKOR-TERMÉKEK ALMA DATOLYA BARACK

CUKORRÉPA SZIRUP FRISSEN BETAKARATOTT, FŐZÖTT CUKORRÉPA JUICE NAGYON KÍMÉLETESEN, VÁKUUMBAN BESŰRÍTVE ADALÉKANYAGTÓL ÉS KÉMIAI KEZELÉSTŐL MENTES FELHASZNÁLÁS: SZÓSZOK, DRESSZINGEK, REGGELI TERMÉKEK ÖNTETEKÉNT

SIREX R : SZIRUP ÉS ROST (DANISCO COMPANY) FEHÉR SÁRGA SÖTÉT VÉGTERMÉK: FIBREX R : KIEXTRAHÁLT RÉPA ROSTJA DIÉTÁS ROST: 68-73% JÓ VÍZMEGTARTÓ KÉPESSÉG TERMOSTABIL GLUTÉNMENTES FITINSAV MENTES SÜTŐIPARI ADALÉK Nutritional value   Per 100g   Energy kJ/kcal 1376/324 Protein, g 4 Carbohydrates, g 67 Fat, g 7 Dietary fibre, g 9

CUKORNÁD

CUKORNÁD, NÁDCUKOR, CUKORNÁD SZIRUP

CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense - kínai cukornád S. barberi - indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum - óriás S. officinarum - nemes cukornád

CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK: MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – 12-14 HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)

CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY 12-15 HÓNAP: TELJES KIFEJLŐDÉS, BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA

CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

CUKORNÁD 70-75% VÍZ PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5 A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%

CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16% REDUKÁLÓ CUKOR: 0,4-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%

CUKORNÁD – PRÉSLÉ (SUGAR CANE JUICE) SUCANAT (85% SZACHARÓZ)

CUKORNÁD SYRUP CUKORNÁD PRÉSLÉ (SUGARCANE JUICE) FŐZÉSE (3-4 ÓRA, 210 °F) SZIRUP SŰRŰSÉGIG FOLYAMATOS HABELTÁ- VOLÍTÁS (KICSAPÓDOTT ANYAGOK)

CUKOR CIROK

CUKOR CIROK S Sorghum nemzetség 60 FAJ MAGASRA NÖVŐ FÜVEK TERJEDELMES BUGAVIRÁGZAT GAZDASÁGI JELENTŐSÉGÜK Sorghum sacharatum

58 FAJTA (FAO, 1994) Characters Average Standard (s) Coefficient (C.V.) Number of leaves 21.1 1.78 Plan height (m) 3.1 0.897 Diameter of stem (cm) 1.98 0.44 Grain weight per head (g) 43.88 5.396 1000 kernel weight (g) 18.09 7.55 Sugar content in stem juice at maturity ('BX) 16.61 2.82

- A SZÁRTAGOK SZÁRAZANYAG- ÉS CUKORTARTALMA (FAJTA: RIO)

CUKOR CIROK HASZNOSÍTÁSA

CUKOR CIROK SZIRUP Table 1. Average Composition of Sweet Sorghum Syrup (1 Tbs)* Weight 20 g Sodium 4 mg Calories 52 Phosphorous 5 mg Carbohydrates 13.4 g Potassium 120 mg Calcium 30 mg Riboflavin 0.02 mg Iron 2.4 mg Niacin Trace

CUKORJUHAR

JUHARFÉLÉK TÖBB, MINT SZÁZ FAJ NEMZETSÉG(LATIN) FAJ(LATIN) MAGYAR NÉV Acer campestre L. MEZEI JUHAR negundo L. ZÖLD JUHAR, KŐRISLEVELŰ platanoides L. KORAI JUHAR pseudoplatanus L. HEGYI JUHAR, JÁVORFA tataricum L. TATÁR JUHAR FEKETEGYŰRŰS saccharum Marsh CUKOR JUHAR

Acer saccharum (Acer nigrum) 30 m MAGAS 100 cm TÖRZSÁT-MÉRŐ 25 cm > 250 ÉV EREDET

JUHARSZIRUP KANADA A VILÁG JUHARSZIRUP TERMELÉSÉNEK 83 %-t ADJA 92 % QUEBEC 4 % ONTARIO AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK MINNESOTA NY-VIRGINIA

TERMELÉS

A JUHARSZIRUP ALAPANYAGA A FA CUKORTARTALMÚ NEDVE (MAPPLE TREE SAP) KEZDETE: KORA TAVASSZAL ÉJSZAKA - FAGYPONT KÖRÜL NAPPAL – 8-10 °C ÖSSZETÉTEL: 97,5 % VÍZ 2,4 % CUKOR 0,1 % ÁSVÁNYI ANY.

A FA NEDVÉNEK ÖSSZEGYŰJTÉSE

LÉHOZAM ÉS TISZTASÁG

BEGYŰJTÉS, SZŰRÉS FORDÍTOTT OZMOZISON ALAPULÓ SZŰRŐ UV-STERILIZÁLÓ KOVAFÖLD-SZŰRŐ GRAVITÁCIÓS ÜLEPÍTŐ

BEPÁRLÁS SZIRUP: MAX. 34 % VÍZ 30-45 LITER NEDV 1 LITER SZIRUP FOLYAMATOS LASSÚ FORRALÁS SŰRŰSÉG ELLENŐRZÉSE

TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER FORRALÁS TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER MAPLE SYRUP DENSITY Oc (Of) %  SUGAR           (BRIX) 3.94 (7.10) 66.00                                                             MINIMUM DENSITY 4.00 (7.20)   4.06 (7.30) 66.50                                                                                                                         4.07 (7.34) 66.60 4.10 (7.38) 66.70 4.11 (7.40) 66.75 4.14 (7.46) 4.17 (7.50) 67.00 4.19 (7.54) 67.10 4.21 (7.58) 67.20 4.23 (7.62) 67.30 4.26 (7.66) 67.40 4.28 (7.70) 67.50                                                             Optimum Density Range

GRADE A LIGHT AMBER (SOMETIMES KNOWN AS FANCY) GRADE A MEDIUM AMBER GRADE A DARK AMBER GRADE B MINŐSÉG - USA GRADE A GRADE B

KANADA, VERMONT - GRADES CANADA #1 EXTRA LIGHT, 25-30 % LIGHT, AND 25-30 % MEDIUM 25-30 % CANADA #2 (AMBER) AND 10 % CANADA #3 (DARK) 2 % GRADE C: NAGYON SÖTÉT, SZINEZŐKÉNT HASZNÁLJÁK

A SZIRUP ÖSSZETÉTELE

CSOMAGOLÁS

EGYÉB TERMÉKEK TEMPERATURE (°C) RESULT 122 GRANULATED SUGAR 120 VERY HARD SUGAR 118 HARD SUGAR 114.5 MAPLE TOFFEE OR SOFT SUGAR 113 MAPLE TOFFEE ON SNOW 111.5 MAPLE BUTTER 104 MAPLE SYRUP 100 (WATER BOILS)

EGYÉB TERMÉKEK BUTTER CUKORKA JUHAR-KRÉM CUKOR

GRANULÁLT CUKOR JUHAR SZIRUPBÓL