Levegőszennyezés 9. A . 2. csoport ..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Atmoszféra - A Földünk légköre
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Tatabánya, november 23.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A környezeti elemek I. A légkör
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
Az anyag és tulajdonságai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szmog.
SZÉN-MONOXID.
A SZMOG Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina.
Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary.
A levegőburok anyaga, szerkezete
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
A légzés szervrendszere
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
6.ÓRA A LEVEGŐ SZENNYEZÉSE ÉS VÉDELME
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Felelősséggel a környezetért!
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd 
SZMOG.
Készítette: Krieg Judit 10/b.
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
Minden, amit érdemes róla tudni
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Halmazállapot-változások
A kén Sulphur (S).
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A szén és vegyületei.
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
A légkör és a levegőszennyezés
A víz aqua.
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
Környezettechnika Levegőtisztaság-védelem
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Levegőtisztaság védelem
A Szmog.
Összefoglalás.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
A nitrogén és vegyületei
Részösszefoglalás Gyakorlás.
Atmoszféra - A Földünk légköre
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
A nitrogén és vegyületei
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Előadás másolata:

Levegőszennyezés 9. A . 2. csoport .

A tiszta levegő összetétele -A levegő egy gázelegy, amely a Földet körülvevő gázok keveréke. Fő alkotó részei: a nitrogén 78,09%, oxigén 20,93% és egyéb nemes gázok 0,002%-a a térfogatnak. Változó mennyiségben vízpárát is tartalmaz. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. Egy normál literének súlya 1,293 g. Vízben igen kevéssé oldódik, oldódás közben összetétele is megváltozik pl: a vízben oldott levegő oxigén tartalma 20C0-on kb 34%. Erősen lehűtve cseppfolyósítható. A cseppfolyós levegő könnyen mozgó, világoskék folyadék. Állandóan párolog, hőmérséklete –190C0 körüli. A cseppfolyós levegőbe tett anyagok megszilárdulnak, sok anyag szerkezete átrendeződik ezen az alacsony hőmérsékleten pl: a piros színű higany sárga lesz, a gumi elveszíti tulajdonságát törékennyé, válik. A cseppfolyós levegő párolgásakor először az alacsonyabb nitrogén távozik el, ezért az oxigén dúsabb lesz  A levegő vízgőzt is tartalmaz. A relatív vízgőztartalom azt fejezi ki, hogy a levegőben lévő vízgőz mennyisége hány százaléka a vízgőz mennyiségnek, amely az adott hőmérsékleten telítené a levegőt.

A tiszta levegő

A levegőszennyezés -Az élő szervezetekre káros anyagok jelen vannak a levegőben. A szennyezett levegő csökkentésével illetve tisztításával a 20-dik század 60-as éveiben kezdtek elfoglalkozni. 1952.decemberben, a londoni szmogban egy hét alatt 4000 ember, 1953-ban 8000 ember halt meg. A légszennyező anyagok fizikai és kémiai folyamatok során keletkeznek és megváltoztatják a levegő természetes összetételét . Pl:          Szénmonoxidok: széntartalmú anyagok elégetésekor keletkezik, tüzelő berendezésekben, erőművekben, hulladékégetőkben, belső égésű motorokban         Kéndioxid (SO2): kéntartalmú tüzelő anyagok égésekor, érc kohósításakor, kénsavgyártáskor jut a levegőbe          Nitrogénoxidok (NO, NO2): belső égésű motorokból, kén és salétromsavgyártásból, robbanóanyagokból, rakéta üzemanyagokból          Anyagok el nem égetett alkotórészeiből, kőolaj feldolgozásból, vegyigyárakból         Szerves vegyületek: műanyag, lakk, gyógyszeripar          Porok: tüzelő berendezésekből, vegyi folyamatokból, cementgyártásból, mechanikai műveletekből (aprítás, csiszolás)         Radioaktív anyagok: reaktorok bomlási termékeiből, atom és hidrogénbomba kísérletekből stb jut a levegőbe

A levegőt szennyező anyagok csoportjai : Pollenek : A leggyakoribb pollenek: Parlagfű Fűkeverékek Feketeüröm Nyári gyom Füst : -A füst fizikai megközelítésben diszperz rendszer. -A füst szilárd részeket alig tartalmaz, tulajdonképpen láthatatlan füstgáz.  -A füst legtöbb formája kémiai komponensei révén az emberi szervezetre ártalmas. A füst színe: az égés során egymással kölcsönhatásba lépő elemek fizikokémiai tulajdonságaitól függ: a száraz fa vagy a faszén füstje fehér, a nedves fáé vagy a kőszéné világos- vagy sötétszürke (az ilyen füst később lerakódó szilárd részecskéi képezik a kormot, az érctartalmú kohófüst átlátszatlan fekete színű stb.

Szmog: -A szmog (füstköd) fogalmát a füst (smoke) és a köd (fog) angol kifejezésekből állították össze. -felhős időben alkalmanként drámai mértékben megnő a levegő szennyezőanyag tartalma. Szmogos napokon hirtelen megnőtt a légúti megbetegedések, és halálozások száma is. A szmog, tehát speciális légállapotokhoz kapcsolódóan kialakuló, extrémen magas szennyezettsége városi levegő. A szmogot kialakulás alapján két fő típusba soroljuk. A kétféle szmog típus elkülönítését indokolja, hogy eltérő szennyező forrásokból származnak, eltérő kémiai összetételűek, és eltérő földrajzi folyamatok szükségesek a kialakulásukhoz. A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd. Kialakulásának feltételei: szélcsendes időjárás magas légnyomás magas relatív páratartalom -3 – +5 °C közötti hőmérséklet légszennyezés: kén-dioxid,szén-monoxid, korom

Mérges gázok: A mérgező hatásáról szóló tan jelentékeny fejezetét teszi a méregtannak. Az élet minden fordulatában kell hogy a gázalakú mérgek elleni védekezés első gondja legyen az embernek, kinek, azt lehet mondani, minden lépése fenyegetve van a legkülönbözőbb, részint saját szervezete által produkált, részint a külső környezetből reá ható méreg által. Még a legegészségesebb viszonyok közt élő embernek sem szabad elfelejtenie, hogy teste az élet utolsó napjáig szakadatlan termelő forrása a gázok legmérgesebbikének, a szénsavnak, mellyel meg kell küzdenie születése első percében, az iskola padjában és a hálószobában, ahol az ember életének egy harmadát, sőt felét tölti. A mérgezés elleni védekezés fejlesztette olyan tökéletességre a modern egészségtannak a lakás-szellőzésre vonatkozó utasításait. A mai toxikológia két nagy csoportba osztja A második csoportba vérmérgeket és maró irrespirábilis gázokat. Az elsők csoportjába a légnemű testek nagyobb része tartozik.

Szállópor : -A szálló por szmog térképen a hazai városok pillanatnyi részecske szennyezettsége látható a legfrissebb adatok alapján. A városok fölé húzva az egeret, további információk olvashatóak a légszennyezettség egészséghatásáról és a légszennyezettség szintjéről. -A szálló port kémiai összetételtől függetlenül, csupán fizikai alapon, a részecskék átmérője szerint csoportosítják. -A porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját. --A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. : asztma , tüdőrák.

A PARLAGFŰ, mint a leggyakoribb pollen allergén A parlagfű pollen két fő allergénje az Amb a I és Amb a II. A légutakba kerülve a népesség egy részénél a nyálkahártyát ingerli, szemgyulladást okoz, esetenként súlyos allergiás tüneteket A népesség 30%-t érinti Komoly népegészségügyi probléma

Törvényi háttér a parlagon hagyott földekre vonatkoztatva A földtörvény szerint nem jár támogatás a parlagon hagyott földek után, a parlagfű irtása kötelező, pénzbírság róható ki,ha nem irtják Mind a termőföldet, mind a zártkertet hasznosítási kötelezettség terheli, erről a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény rendelkezik A nem megfelelő földhasználatot észlelve az ingatlanügyi hatóság földvédelmi bírságról szóló határozatot hoz, pénzbírságot szab ki Ha nincs változás, az önkormányzat használatba veheti a telket egy évre ( ha van szociális földprogram a településen) Mi az a szociális földprogram? önkormányzat szociális alapon működő kerteket üzemeltet, elsősorban közmunkások, rászorulók, hátrányos helyzetűek bevonásával, melynek célja, hogy a nehéz helyzetben lévők új szakmát, ismereteket (kert-, és földművelés) tanulhassanak, és terményekkel gazdagodjanak

Garden share ( „kertmegosztó mozgalom”) program A mozgalom Angliából indult Lényege: A saját kert felajánlása megművelésre, kertészkedésre, egy Internetes felületen bárki regisztrálhatott Gazdálkodni vágyok ugyanitt kereshetnek földet Van ahol a tulajdonos megkapta a termény egy részét, de van ahol már a megművelésnek is örültek Magyarországon is sokat segíthetne egy ilyen megmozdulás a gondozatlan területek gondozottá tételében!

A „látható” levegőszennyezés- szmog A levegőszennyezés következménye az üvegházhatás fokozódása és az ózonréteg sérülése

Felhőzetre gyakorolt hatás: Szennyezett levegőben több részecske Több felhő kondenzációs mag Nagyobb számú de kisebb cseppekből álló felhők Nagyobb reflektivitás (fényesebb felhők)

Mit tehetünk a tiszta levegőért? Tíz egyszerű tipp! Izzócsere a háztartásban: 100 w-ost 20 w-osra, így kevesebb CO2 kerül a környezetbe Autó helyett tömegközlekedés használata Szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás Rendszeres autógumi ellenőrzés ( jó gumival az autó kevesebb üzemanyagot használ) Használj kevesebb meleg vizet! Használj termosztátot, ne fűtsd túl a lakásod! Ültess fát! Ne hagyd bekapcsolva az elektronikus eszközeidet, ha nem használod! Tarts heti egy húsmentes napot! Vásárolj újrahasznosított anyagokból készített termékeket!

Vége  Készítette : És Kalicza Mihály Kovács Krisztina