Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác 2014. szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jelentés a pénzügyi stabilitásról
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A bankok és az állam viszonya válságok idején
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Jelentés a pénzügyi stabilitásról (2012. november) november 5.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Jelentés a pénzügyi stabilitásról május május 21.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Tények, lehetőségek, következtetések
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
A költségvetési politika a fenntartható növekedés szolgálatában
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Pénzügyi Stabilitási Jelentés május
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj

A es válság a mai napig érezteti hatását Magyarországon és a régióban mérlegalkalmazkodás folyamata zajlik A továbbra is szigorú hitelezési feltételek hátráltatják a hitelezés fellendülésén keresztül a fenntartható gazdasági növekedés megindulását A központi bankok nem konvencionális eszközökkel ösztönzik a bankszektor kockázatvállalási kedvét, amivel globális likviditásbőséget teremtenek Egyre jelentősebb a „shadow banking” A kereskedelmi bankok finanszírozó szerepét a központi bankok vették át, és ez a folyamat a következő években is fennmaradhat.

Hitel/betét mutató alakulása nemzetközi összehasonlításban (százalék) Forrás: MNB A válság óta regionális szinten folyamatosan zsugorodó (100-hoz konvergáló) hitel/betét arány. A legnagyobb csökkenést Magyarország vitte véghez.

Hitelleépítés a régióban – deleveraging Forrás: MNB Hitelezési felmérés; február Csökkenő kamatszint mellett is hitelleépítés zajlik Magyarországon és a régió egészében is.

Jegybanki alapkamat (%) és lakossági megtakarítási ráta alakulása (a rendelkezésre álló jövedelem százalékában) A magas megtakarítási ráta mellett, az alacsony kamatszint ellenére a betétállomány nem nőtt. A lakossági befektetők az államkötvények, befektetési alapok irányába fordultak. Forrás: MNB, OECD

Eurózóna nettó hitelezés és gazdasági növekedési ráta (2008–2014. június) Az eurózónában a hitelezés visszaesése – nettó hiteltörlesztés visszafogja a gazdasági növekedést.

Hazai folyamatok 2014 II. negyedév – tisztuló portfóliók Teljes hitelvolumenre vonatkozó NPL 14,7-ről 14,4 százalékra csökkent Magyarországon erős kormányzati beavatkozással sikerülhet leépíteni a magas NPL-rátát MKB – állami bankok rendkívül tőkeerősek lehetnek Bad bank – deleveraging A második Orbán-kormány egyik legnagyobb eredménye a mérlegalkalmazkodás beindítása, felgyorsítása. A hitelezés szűkülése megállt, segítve ezzel a növekedést.

Pénzügyi kondíciós index alakulása Magyarországon Forrás: MNB Hitelezési felmérés, augusztus Dinamikus GDP-növekedés, annak ellenére is, hogy a hazai bankrendszer összességében még mindig visszafogja a gazdaság teljesítményét.

A vállalati hitelezési sztenderdek továbbra is szigorúak hazánkban A válság következtében jelentősen szigorodtak a hazai hitelezési feltételek, ami hátráltatja az alapkamat-csökkentés gazdaságélénkítő hatását.

NHP megállította a hitelek szűkülését A hazai vállalati hitelezés 2014 II. negyedévében növekedni tudott, főként az NHP keretében allokált hitelállománynak köszönhetően.

Rövidtávú kihívások 1–2 év múlva a kockázatvállalási kedv növekedésével párhuzamosan beindul a hitelezés Likviditás és pénz van a rendszerben, ellenben tőkeproblémái adódhatnak a pénzügyi közvetítőrendszernek A tőkemegfelelést leginkább a nem teljesítő hitelek magas állománya veszélyezteti A pénzpiacokon tapasztalt likviditásbőség ellenére a bankok tőkehelyzete hosszú távon nem biztosított, a magas NPL ráták komoly kihívást jelentenek a szektornak.

Nem teljesítő hitelek (NPL) alakulása 2008–2013 Forrás: World Bank WDI Emelkedő NPL-ráták kontinentális szinten. Magyarország és Szlovénia a legrosszabbul teljesítők között.

Magas NPL-ráta veszélyei Fedezetek értékének változása vagy a forint gyengülése – új értékvesztés elszámolása Nem teljesítő állomány finanszírozási igénye tartós költségekkel jár Sokáig lehet jelen a mérlegben, rontva a lejárati összhangot Forrásokat von el az új hitelek elől Tőkét köt le az új hitelek elől A meglévő hitelállomány magas NPL-rátája gúzsba köti a jövőbeni hitelezést.

Bankszektor ROE (százalék) A magyar bankszektor jövedelmezősége jelentősen visszaesett a régiós bankrendszerekhez viszonyítva, mely több okból ered.

Folyószámlahitelek, -betétek kamatmarzsának alakulása Magyarországon 2008–2014 II. negyedév (százalék, -pont) Forrás: MNB Csökkenő kamatmarzs a folyószámlabetétek, -hitelek piacán, ami a bevételi (eszköz) oldali szűkülését, a profitabilitás romlását jelzi.

Kamatmarzs alakulása a vállalati szektorban Magyarországon 2008–2014 II. negyedév (százalék/-pont) Forrás: MNB A lakossági szegmenssel szemben a vállalati szektorban 2009 óta csak enyhén csökkenő a kamatmarzs, az innen származó bevételek kisebb mértékben rontották a jövedelmezőséget.

Bankszektor jövőbeni kihívásai Később bővül a hitelezés – javíthatja a növekedést Két előfeltétel: o 100 százalék alatti hitel/betét arány o Megfelelő tőkeellátottság Legfőbb kihívás eszköz-forrás oldal összhangba hozása A romló jövedelmezőség hatására költségcsökkentési nyomás nehezedik a hazai bankszektorra.

Köszönöm a figyelmet!