Klímaváltozás társadalmi hatásai alprojekt Bozó László Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai 2013. november 13. Balatonfüred.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Készítette: Góth Roland
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
A Projekt Igazgatóság bemutatása, futó projektek ismertetése
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Környezeti szemléletformálás
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Mátyás Csaba szakmai vezető
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Adatintegráció, adatok felhasználása Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / )
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Rövidtávú klímaváltozások és előrejelzésük Bartholy Judit ******************************************************************************* Eötvös Loránd.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Éghajlati folyamatok és időjárási szélsőségek vizsgálata Bozó László Elnök, az MTA levelező tagja Országos Meteorológiai Szolgálat.
Az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások Bozó László elnökhelyettes MTA Földtudományok Osztálya.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Adatvédelem alprojekt Dr. Alexin Zoltán Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
A tudomány tudománya alprojekt Kampis György egy.tan., ELTE Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
IPCC jelentés – várható hazai változások
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László BME, november 25. „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” TÁMOP C-11/1/KONV
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
Előadás másolata:

Klímaváltozás társadalmi hatásai alprojekt Bozó László Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred

Alprojekt kutatói felépítése VIKING kft. Bozó László, Kovács Kálmán, Heszberger Zalán, Mráz Albert + fiatal kutatók ELTE TTK Jánosi Imre, Tél Tamás, Bartholy Judit, Pongrácz Rita, Vécsei Pál, Merics Attila + fiatal kutatók

Alprojekt kutatási célja

A klímaváltozások gazdasági és társadalmi hatásainak feltérképezése, a klíma- adatokra épülő, társadalmi és gazdasági változásokat előrejelző modellek megalkotása. Részletes térbeli felbontású térképek a legfontosabb éghajlati elemekre, és a szélsőségek várható eloszlására vonatkozóan. Az éghajlatváltozás szempontjából kritikus sérülékenységgel bíró területek meghatározása és elemzése. A társadalmi alkalmazkodási stratégiák kidolgozásához nyújtanak segítséget a projekt eredményei

Társadalmi hasznosulást bemutató kutatási célok, eredmények Max. 4 slide terjedelemben mutassa be azon projektelemeket, és eredményeket, amelyek társadalmi hatása egyértelműen és közvetlenül kimutatható 4.1. Klíma adatok adatbázisának adaptálása 4.2. Gazdasági és társadalmi folyamatokat monitorozó adatbázis adaptálása 4.3. Összehasonlító elemzések 4.4. Klímamodellek fejlesztése és alkalmazása éghajlati szcenáriók készítésére 4.5. Éghajlati szcenáriók lehetséges társadalmi hatásainak vizsgálatára alkalmas adatbázisok kialakításához kapcsolódó kutatások, és a várható klímaváltozások okozta társadalmi hatások elemzése

Társadalmi hasznosulást bemutató kutatási célok, eredmények 4.2. Gazdasági és társadalmi folyamatokat monitorozó adatbázis adaptálása A légköri ÜHG-k, az elemi szén (korom), valamint az aeroszol részecskék globális adatbázisainak feldolgozása, az aeroszol részecskék emberi egészségre gyakorolt hatásainak becslése. A sztratoszferikus ózonkoncentráció időbeli változékonyságának vizsgálata (felszíni UV-B sugárzás).

Társadalmi hasznosulást bemutató kutatási célok, eredmények

4.4. Klímamodellek fejlesztése és alkalmazása éghajlati szcenáriók készítésére A klímaváltozás a mezőgazdasági potenciált, az árvízi gyakoriságot és intenzitást is nagymértékben befolyásolja. Az éghajlati szélsőségek közül az aszályosság és a hirtelen lehulló nagy csapadékok várható gyakoriságát és intenzitását vizsgáltuk. Különböző aszályindexen keresztül elemeztük a között várhatóan kialakuló hazai aszályhelyzetet az referencia periódushoz képest. Három globális kibocsátási forgatókönyvet vettünk figyelembe: SRES A2, A1B, B2. A havi idősorokat a PRECIS klímadinamikai modellel állítottuk elő, 25 km-es térbeli felbontásban.

Társadalmi hasznosulást bemutató kutatási célok, eredmények Globális átlaghőmérséklet Globális átlagos tengerszintváltozás Északi félteke hóborítottsága (március-április)

Társadalmi hasznosulást bemutató kutatási célok, eredmények

4.5. Éghajlati szcenáriók lehetséges társadalmi hatásainak vizsgálatára alkalmas adatbázisok kialakításához kapcsolódó kutatások, és a várható klímaváltozások okozta társadalmi hatások elemzése A személyi sérüléssel járó közlekedés baleseti adatbázis elsődleges statisztikai elemzése, és az általában óránkénti megfigyelési adatokat tartalmazó meteorológiai adatbázisokkal történő összekapcsolás feltételeinek megteremtése készült el. A jövőbeni területi társadalmi-gazdasági trendek, forgatókönyvek empirikusan megalapozott felvázolását szolgáló adatbázisok kiépítése is folytatódott. A korábban 1980-ig visszamenőleg már teljeskörűen feltöltött települési, kistérségi és regionális adatbázisok kiegészültek a évi Népszámlálás, valamint a KSH TSTAR adatbázisának, az APEH személyi jövedelemadó és társasági adó adatbázisainak és az Országos Foglalkoztatási Hivatal a korábban rögzítettekkel azonos tartalmú évi adataival, s megkezdődött az , illetve az közötti területi folyamatok regressziós elemzése.

Társadalmi hasznosulást bemutató kutatási célok, eredmények Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS-2) Kármérséklés (dekarbonizáció) megújuló energiaforrások energiahatékonyság Alkalmazkodás (adaptáció) vízgazdálkodás mezőgazdaság élelmiszeripar humán-egészségügy állat-egészségügy levegőminőség-szabályozás

EUMETSAT EPS Program Metop-A 2006 Metop-B 2012 Metop-C 2017 „Időjárás, klíma, környezet”

Alprojektek közötti együttműködések bemutatása Max. 2 slide terjedelemben KONKRÉTAN mutassa be, hogy az alprojekt mely más alprojektekkel (azon belül mely témákban) dolgozik együtt (konzorciumi partner megjelölését is kérjük), ennek mi a tárgya és formája

Alprojektek közötti együttműködések bemutatása Mutassa be, hogy hol lát további kapcsolódási pontokat más alprojektekkel (max. 1 slide), vannak-e jövőbeni együttműködési tervek

Eddig elért eredmények Indikátor Mérték-egység Elért eredmény (2013. október 31.) 4.1. Az Önhöz tartozó alprojektben a kutatás eredményeként benyújtott (magyarországi vagy nemzetközi) szabadalmi kérelmek (szabadalom, oltalom) száma (eljárás elindítása) db 4.2. Az Önhöz tartozó alprojektben közreműködő fiatal kutatók száma, beleértve Önt is, amennyiben fiatal kutatóként vesz részt a kutatásban fő Az Önhöz tartozó alprojektben a kutatás során elért potenciális FP7/FP8 partnerek száma db 4.4. Az Önhöz tartozó alprojektben folyó kutatással kapcsolatban hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban megjelent publikációk, illetve önálló monográfiák száma db Az Önhöz tartozó alprojekt által indukált új K+F projektek száma db 4.6. Az Önhöz tartozó alprojekt keretében folyó kutatásában közreműködő vállalkozások száma db

Köszönettel