Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Nyomkövetés alapú hibadetektálás Autonóm és Hibatűrő Inf.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

I. előadás.
A program a „Tudáshasznosulást, tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Műegyetemen” (TÁMOP /1/KMR )
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 5.5. Model Based Architecture módszerek BelAmI_H Spring.
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése
SPC/SQC valósidejű rendszerekben 2000 November /Magyar Batch Fórum 1 Hi-Spec Solutions SPC/SQC in Real Time Systems (Statisztikai és minőségi szabályzás.
Kötelező alapkérdések
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Feladatok együttműködésének ellenőrzése
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Háromszögek hasonlósága
Bayes hálók október 20. Farkas Richárd
Az ETR technológia DEXTER Informatikai kft..
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
A digitális számítás elmélete
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
Háromszögek szerkesztése 3.
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Kvantitatív módszerek
Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Hiba-előjel alapú spektrális megfigyelő Orosz György Konzulensek: Sujbert László, Péceli Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika.
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Bin-summarise-smooth: ‚bigvis’ „Big Data” elemzési módszerek.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék R „Big Data” elemzési módszerek Kocsis Imre
Áttekintés: trace analízis. Algoritmus 1 – N-gramok felismerése ha egy hosszabb s szekvencia helyettesíteni tudja valamely szülőjének α százalékát, akkor.
Kvantitatív módszerek
Gépi tanulás Tanuló ágens, döntési fák, általános logikai leirások tanulása.
Meglévő ASP.NET 2.0 alkalmazás kiegészítése AJAX-szal
Kereskényi Róbert MSDN Kompetencia Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A termikus tesztelés Székely Vladimír.
1 AAO folytatás ++ Csink László. 2 Rekurzív bináris keresés (rendezett tömbben) public static int binker(int[] tomb, int value, int low, int high) public.
Programmozás Feladatok Telek Miklós BME Híradástechnikai Tanszék
Alapsokaság (populáció)
A Dijkstra algoritmus.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom  Rendezési.
Belső állapotú bolyongások által meglátogatott pontok száma Nándori Péter (V.) Témavezető: Dr. Szász Domokos (BME MI)
Valós idejű adaptív útvonalkeresés
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
Hibaterjedés-analízis
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Szondázás alapú diagnosztika 1. Autonóm és hibatűrő információs.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Micskei Zoltán.
Zajok és fluktuációk fizikai rendszerekben december 2. Active Delay Implicit szekvencia tanulás.
I. előadás.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Szondázás alapú diagnosztika 2. Autonóm és hibatűrő információs.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A pn átmenet működése: Sztatikus.
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Korlátkielégítési problémák Autonóm és hibatűrő információs.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék P2P protokollok és autonóm számítástechnika: szemelvények.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék R3-COP és R5-COP projekt: Környezetfüggő viselkedés tesztelése.
Spike Sorting Solutions Csercsa Richárd Magony Andor.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
PhD beszámoló 2003/2004 I. félév Készítette: Iváncsy Renáta Konzulens: Dr. Vajk István.
LL(1)-elemzés ● az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit ● alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
A Dijkstra algoritmus.
MIFIR adatszolgáltatás – Technikai információk
Neumann János Informatikai Kar
SZÁMVITEL.
Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!
LL(1)-elemzés az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
CEO, Hacktivity Conference
Előadás másolata:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Nyomkövetés alapú hibadetektálás Autonóm és Hibatűrő Inf. Rsz

Nyomkövetés  „Tracing”: általános fogalom  Program/(feladat)végrehajtás nyomonkövetése  Klasszikusan: fejlesztési időben o Profiling: végrehajtási idők, bevett reprezentációk  Tranzakció-nyomkövetés: o Logok o Application Response Measurement (ARM) o „Application Performance Management” (APM) termékek  Feldolgozott cikk: o Jiang, G., Chen, H., Ungureanu, C., & Yoshihira, K. (2007). Multiresolution Abnormal Trace Detection Using Varied-Length n-Grams and Automata. IEEE Transactions on Systems, Man and Cybernetics, Part C (Applications and Reviews), 37(1), 86–97. doi: /TSMCC

Profiling (Windows)

Event Tracing for Windows

CélközönségFejlesztőRendszeradminisztrátor TechnológiaETWEvent Log Eseményvezérlésszelektív (munkamenetek indításával) „Always On” Esemény-rátamagas (10 4 /s)közepes (10 2 – 10 4 /s) JellemzőkDeklaratív definíció manifest-ekben Feldolgozási (fogyasztó) API Rendelkezésre álló szolgáltatók felfedezhetősége Flexibilis adatmodell Mint az ETW-nél + távoli begyűjtés lekérdezés-támogatás központosított naplók

Event Tracing for Windows

Áttekintés: trace analízis

Fogalmak  n-gram a nyelvfeldolgozásban: csak az előző n-1 szó befolyásolja a következő szó valószínűségét  „local order constraints”: konzekutivitás  „global order constraints”: pl. 3 lépés távolság

Vissszatérés reprezentálása

Algoritmus 1 – N-gramok felismerése ha egy hosszabb s szekvencia helyettesíteni tudja valamely szülőjének α százalékát, akkor egy új s szekvenciát kell bevezetni mint (k+1)-gram ha egy hosszabb s szekvencia helyettesíteni tudja valamely szülőjének α százalékát, akkor egy új s szekvenciát kell bevezetni mint (k+1)-gram C i k az i-edik k-gram f(s) mutatja, hogy a szekvencia hányszor jelenik meg a tanítóhalmazban C i k az i-edik k-gram f(s) mutatja, hogy a szekvencia hányszor jelenik meg a tanítóhalmazban

Egyszerű példa  Bemenet:  Trace-ek: ABC, CD, ABD, AB, CBD  α = 0,7 k=1 A (3) B (3) C (2) D(2) k=2 AB (3) BD(2) BC (1) CB(1) CD(1) k=3 ABD(1)

Algoritmus 2 – Automata építés L = a leghosszabb n-gram hossza

Teljes modellépítés példa Three traces: ABCDE, CDEA, CDEBA (capital letters are the components visited during the transaction) Threshold: α = 0.6 Algorithm 1: (n-gram extraction) Algorithm 2: (automata construction) Az x-szel jelöltek nem érik el az α küszöböt!

Hiba detektálása - ötlet 1. szabály: a különféle n-gram halmazok közül mindig a hosszabb n- gramokat tartalmazó halmazt választjuk 2. szabály: az ugyanazon halmazban lévő n-gramok közül a gyakoribbat válasszuk Ötlet: egy trace elfogadható, ha 1.feltétel: a trace felvágható az 1. és 2. szabály szerint a meghatározott (C a ) halmazokban található n-gramokra 2.feltétel: ezen n-gramok átmenetei követik az automata átmeneteit (részhalmaz)

Algoritmus 3 - Detektálás C a azon n-gramok halmaza, amelyet tartalmaz az automata N a a C a –ban lévő n-gramok száma C a azon n-gramok halmaza, amelyet tartalmaz az automata N a a C a –ban lévő n-gramok száma

Példa - Detektálás Bemeneti trace: Automata: Nincs ilyen n-gram C a -ban Nincs ilyen átmenet az automatában

Kísérleti értékelés A kísérleteket a PetStore Java benchmark alkalmazással végezték, amely 27 Enterprise JavaBeanből (EJB) áll A felhasználó viselkedést emulálták Az ábra az összes N-gram számát ill. a leghosszabb N-gram hosszát mutatja az α tűréshatár függvényében

Kísérleti értékelés II. Az ábra az automaták méretét mutatja a különféle α tűréshatár értékek függvényében Összehasonlítva az előző ábrával: sok n-gramot nem használtunk fel az automata építése során, különösen, amikor az α tűréshatár alacsony

Kísérleti értékelés III. 30 hiba injektálása az EJB tesztalkalmazásba Az ábra a detektált, abnormális trace-ek számát mutatja α szerint α = 0.5…0.6 között a leghosszabb n-gram hossza 50-ről 8-ra csökken, és a detektálás pontossága 26/30-ról 12/30-ra a hamis pozitívak aránya nagyon kicsi (~1), de az injektált hibák megváltoztathatják a belső állapotot, amelyek meghibásodást okozhatnak, amúgy nem hibás trace-ekben, amiket emiatt detektálhatunk ez a félrevezető detektálás nehezíti a hibakeresést, de nagyrészt eliminálhat, ha csak az időbélyeg szerinti első hibás trace-szel foglalkozunk