MULTIMÉDIA. Az előadás rövid tartalma 4 Mi a multimédia ? (definíció) 4 A hang és kép 4 A sávszélesség kihívása (néhány szó a tömörítésről) 4 Néhány multimédia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Nagy Balázs
Advertisements

Az MPEG tömörítés.
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
HD (High Definition) videokonferencia –
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
Jelátalakítás és kódolás
Video.
Informatikai alapismeretek Hardver
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
QAM és OFDM modulációs eljárások
Hang- és videotechnika Bevezetés
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Házman DIGITÁLIS BESZÉDJEL ÁTVITEL.
Információ és közlemény
Bevezetés az informatikába
Sávszélesség és adatátvitel
Műholdas hangátvitel Műholdas kapcsolatrendszer Előadó: Kovács Iván (MR Rt. Külső Közvetítések Osztálya)
Híranyagok tömörítése
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Készítette: Kecskés Imre
Informatikai eszközök
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
Forrás kódolás Feladat: -az információ tömörítése.
Kommunikációs Rendszerek
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
MULTIMÉDIA ELEMEI.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Audióállományok.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
A mikrofon -fij.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
Operációs Rendszerek II.
22. Távközlő Hálózatok előadás nov Az információközlő hálózatok alapismeretei 2 Az információközlő hálózati technológiák áttekintése 3.
Hardver eszközök IV. rész
Szilágyi András Digitális videózás Szilágyi András
Optikai tárolók CD, DVD.
Anytime algoritmusok az információ-átvitelben Írta Benedecsik Csaba Konzulens Dr. Várkonyiné Kóczy Annamária.
Analóg digitális átalakítás
Adatbiztonság és tartalom alapú információkezelés
MULTIMÉDIA. Az előadás rövid tartalma 4 Mi a multimédia ? (definíció) 4 A hang és kép 4 A sávszélesség kihívása (néhány szó a tömörítésről) 4 Néhány multimédia.
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
Digitális jelfeldolgozás
Információ ... Számítógép: Információ:
Információ- és hírközléselmélet '991 Információ- és Hírközléselmélet Vassányi István, Információelmélet –forráskódolás –csatornakódolás.
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Hangszerkesztés elmélet
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
A hang digitalizálása.
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Kommunikációs Rendszerek
Adatátvitel elméleti alapjai
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 12. A hibacsomók elleni védekezés.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az Interaktív multimédia Az információs társadalom három fő területének metszete Távközlés, (híradástechnika) Informatika, (számítástechnika) Tartalom-ipar.
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Digitális audio tömörítése, hangfájlformátumok
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Multimédia.
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
A hang digitalizálása.
Előadás másolata:

MULTIMÉDIA

Az előadás rövid tartalma 4 Mi a multimédia ? (definíció) 4 A hang és kép 4 A sávszélesség kihívása (néhány szó a tömörítésről) 4 Néhány multimédia program  Üzleti potenciál

Multimédia - definíció Multimédia = Médium + Médium + Médium (kép) + (hang) + (szöveg)

Motiváció 4 A modern generáció Tv-n nőtt fel nem könyveken 4 Multimédiás technológia a CD-ROM formájában már 1992 óta jelen van 4 Hatalmas üzleti potenciál (pl. video and music on demand)

Kihívások Alapvető kihívások: 4 SÁVSZÉLESSÉG !!!! 4 KÉSLELTETÉS !!!! 4 felhasználók eszközeinek minősége Az első kettő struktúrális probléma, az utolsó pénzkérdés

Sávszélesség Miért probléma ? A felhasználói MODEM 28.8 Kbps (telefonvonal), vagy 128 Kbps (ISDN) - majdnem 1/40-ed része a legrégebbi MODEM sebességenke. A beszéd sávszélessége 64 Kbps A CD minőségű zene sávszélessége 706 Kbps A video sávszélessége 40 Mbps Konklúzió: 2-szer, 25-ször vagy 1400-ször nagyobb sávszélesség kellene !!!

Megoldás Tömörítés, tömörítés és tömörítés. Elérendő tömörítési arány max 1:5000

Késleltés: Vonalkapcsolás Csomagkapcsolás (késleltetés nem probléma (késleltetés probléma, de jó a de rossz a kihasználtság) kihasználtság) 4 Nem probléma ATM esetén (az ATM-et QoS kommunikációra tervezték) 4 Az IP-nál probléma, hiszen az Internet eredetileg nem QoS kommunikációra jött létre (megoldás IntServ és DiffServ)

Felhasználói HW és SW eszközök: 4 Hangkartya 4 video-capture kártya

A média (hang és kép) rövid jellemzése A hang: Tipikus sávszélességek: Beszéd 300 Hz - 3.6KHz zene: 20Hz - 20KHz

Digitalizált hang PCM beszed: mintevétel 8 KHz, egy minta kvantlasa 8 bit a beszedjel. digitális savszelessege 64Kbps CD zene: mintevétel 44.1 KHz, egy minta kvantlasa 16 bit a zene digitális savszelessege Kbps (1 csatornás monoaural) Kvantáló Mintvavő Analog hang Digitalizalt hang

A videojel parameterei A színes digitális videojel: 600x800= képpont 100 szintes kvantálás ld 100 = 3,19 Mbit másodpercenkent 25 keret 80 Mbps + 2 db alacsonyabb felbontású színkülönbségi jel = 84 Mbps sávszélesség A számítógépes képek: 40x480 VGA, 800x600 SVGA, 1024x768 XGA. Egy XGA képernyő 24 bit per képelem felbontással és 25 keret per másodperc átvitelével 472 Mbps-os sávszélességet igényel.

Hangjelek tömörítése Adaptív prediktív kódolás: a hangminták statisztikai függősége (korreláltsága) miatt a múlt meghatorázza a jövőt ezért elég átvinni Quantizer Sampler Predictor x(t) xnxn enen Adaptív PCM (ADPCM) x eredeti hangminta, w preidktor egyuthhatok, e atvitt hiba

Pl. Delta Moduláció Elsőrendű predikot, plusz egy bites kvantáló (csak azt jelzi, hogy a jel nő-e, vagy csökken-e az előző mintához képest) Ezekkel a módszerekkel pl. a beszédjelsávszélessége 6,4 Kbps-re, azaz egy tizedére csökkenthető !!!! (Ennek ára a nagy jeldolgozási igény, ami drága DSP-ket tesz szükségessé - hangkártya)

MIDI szabvány a zene tömörítésére Music Instrument Digital Interface (MIDI)-minden hangszer nek megfelel egy kód (pl. a zonogora 0, a hegedű 40) Összesen 127 hangszernek van kódja. A MIDI rendszerben a számítógép a kapott üzenetek alapján egy szintetizátorral generálja a zenét. A szintetizátor mind a 127 hangszert ismeri és a megfelelő spektrumot generálja a kapott utasítások alapján. Előny: a hatalmas sávszélességbeli csökkenés. Hátrány: a generált zene minősége nagyban függ a szintetizátortól (minden PC-ben más lehet)

Képtömörítés Alapgondolat: A nem fontos részek eldobása. Azt hogy mi a fontos egy transzformáció modnja meg, amley a képet “fontossági sorrendbe állítja”. Transzformáció (DCT, KLE) A komponensek eldobása a transzfromációs tartományban Inverz tarnszformáci ó előhívott kép tömörített kép Transzformációk: Karhunen - Loéve Transzformáció (KLT): a fontossági sorrendet a “főkomponen- sek” határozzák meg, amelyek lineár kombinációjából létrejön a korelált videojel. Discrete Cosine Transform (DCT): A magasabb térbeli periodicitású komponensek elhagyása A nem fontos részek eldobása. Azt hogy mi a fontos egy transzformáció modnja meg, amley a képet “fontossági sorrendbe állítja”.

Kivitelezés állóképekre: JPEG JPEG:. l Az információ lokális feldolgozása: Ossza fel az eredeti képet 8x8-as blokkokra. Transzformáció: Minden blokkon hajtson végre egy DCT-t a síkbeli frekvenciák eloszlásának a meghatározására. Kvantálás: Kerekítse a DCT együtthatóit, úgy hogy "agresszívebb" kerekítést szenvedjenek a nagyfrekvenciás komponensek együtthatói. Kódolás: Hajtsa végre Huffman kódolást a digitalizált együtthatókon további tömörítés végett (ebben a lépésben nincs addicionális információvesztés).

Kivitelezés mozgóképekre- MPEG Nemcsak a térbeli, hanem az időbeli korreláltság kihasználása különbségképzéssel. 4 különboző keret kerül elküldésre: 4 Intracoded frames: JPEG kódolt állóképek 4 Predictive frames: a megelőző kerettel vett blokkonkénti különbség 4 Bidirectional frames: Az adottkeretnek az őt megelőző és őt követő kerettel vett különbsége 4 DC-coded fames: Blokk átlagok a gyors előretekeréshez

File-ok tömörítése Szótáralapú módszerek (Lempel- Ziv) Egy szótér felállítása és a bináris szavakra való referálás mutatók és hosszak által. Pl.

Forráskódolási módszerek: Adaptív Huffman kódolás 30 bit hosszú 20 bit hosszú Tömörítés: W U

Alkalmazás - Video on demand Video on demand = virtuális videokölcsönző A felhasználók képesek: 4 elíndinati 4 megállítani 4 előre és hátratekerni a filmet. Jelenleg nem megvalósítható.

Near video on demand Egy filmet minden 10 percben újraindítva szünet nékül ad a szolgáltató. Íg a felhasználó minidg újra indíthatja a filmet (ha közben elefont kapott) semmi nem vész el, csak max. 10 percig a már lejátszott részek jönnek.

Video szerverek 4 Hatalmas mennyiségű film tárolására alkalmasak (az összes film becsült száma 65000) 4 Egy film (MPEG2-ben) kb 4GByte memória 4 hívási statisztika C/k 4 tárolási hierarchia RAM RAID Optical Disk Tape archive

Üzleti potenciál 4 Pay-per-view video 4 Pay-per-view audio 4 Otthoni bevásárlás (pl. kisfilm az új fűnyírótípus használatáról, interaktív termékinfo …etc.) 4 On-line aukciók 4 híradók, sporthírek …etc.