Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC A SAJTÓBAN ( )
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az ipari forradalom.
Államszervezet és közigazgatás
Politológia előadás A Politikai Pártok. Politológia előadás A Politikai Pártok.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata. Felújított közösségi téren, kamerarendszer kialakítása Közvilágítás korszerűsítése Panelházak közötti zöldfelület.
Történelem – középszintű témakörök
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Migráció Európában.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Munkavállalás az Európai Unióban
A népességnövekedés tényezői és következményei
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Biztonságpolitika és válságkezelés
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Kardosné Gyurkó Katalin A család jövője – a nagycsaládosok
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
A nagyhatalmak.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az EU intézményrendszere
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások Dr. Nagy Terézia nagy.terezia@gmail.com Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások

Kik a migránsok? Térbeli elmozdulás (intern és extern) Időszakos vagy tartós Önkéntes és kényszervándorlás Egyéni vagy csoportos/tömeges Cseresnyés könyv!

+ hivatalos, kutatói, szezonális

Nemzetközi migráció irányai az EU-ban 1) Az EU-n belül Kelet-nyugati áramlás Munkaerő szabad áramlása Képzett munkaerő áramlása (és a mobilitást erősítő kezdeményezések)

Nemzetközi migráció irányai az EU-ban 2) Az EU-n kívülről 1950-80 dél-észak, volt gyarmatokról Vendégmunkások 80-as évek végétől: kelet-nyugat, SZU utódállamok, posztszocialista országok és újabb hullám a déli EU-s országokba a Maghreb-országaiból Balkáni válság – új hullám Harmadik világbeli válságok – újabb, elterülő hullámok

Migrációt befolyásoló tényezők A kiinduló országban Háború, polgárháború Népességnövekedés Belpolitikai okok (szabadságjogok, diszkrimináció, üldözés) Természeti környezet változása  életszínvonal Emancipáció és fogyasztásközpontú gazdasági migráció Megélhetési migráció A befogadó országban Gazdasági, munkaerőpiaci potenciál Relatíve jobb életszínvonalra való kilátás Szabadságjogok Egészségügyi ellátás

Migráció hatásai Munkaerőpiaci Társadalmi Gazdasági Politikai Nem nő az elbocsátás, nem csökken a bér Sikerágazatok felé Társadalmi Régi befogadó országokban: pozitívan rögzült (?) Átlagéletkor Gazdasági Hozzájárulás a növ.-hez Politikai

Migránsok az EU-ban 6,3% harmadik országbeli + a másod és harmadgenerációsak

A migránsok közösségi és közéleti aktivitása Diaszpórában Diaszpóráért Diaszpórán túl Kulturális hagyományok és vallási előírások a közéleti aktivitásért

Politikai tőke és migránsok Politikai kapcsolatok Lobbi és érdek Gazdasági Kult. Társ. Kapcs.

Migráns hátterű politikusok az EU-ban Parlamenti képviselet (3-5%) Pl. Németország Bundestag, 5,4% (19% a bevándorlók aránya) Helyi önkormányzati képviselet (Spo. polgármesterségig) EP képviselet (4%) Nemzeti kisebbségből EU-s ország tengerentúli részei EU-n belüli migráció (4-5 fő volt!) EU-n kívülről, de Európából (3! Norvégiai, szovjet és bosnyák) Nem európai származással (8!) Másodgenerációs migráns (6) Csak egyik szülője révén érintett (3) Guadeloupe, Nyugat-India One Italian member was born in Egypt, two French members were born in Morocco, two French members were born in Algeria, one French member was born in Vietnam, one British member was born in Sri Lanka and one British member was born in India.

Migránsok és migráns hátterűek, mint az EP jelöltjei 5% alatt - alulreprezentáltak Szociáldemokraták, Néppárt, Zöldek, Konzervatívok Politikai integráció vs. Szegregáció ? – az okok A mainstream pártok szokásai, a rekrutáció, nyelvi problémák, más politikai kultúra

Migránsok, mint választók Az EP választáson: Uniós polgárok – hazájukban vagy lakhelyükön – választók és választhatók Harmadik országbeliek - nem Parlamenti választásokon Helyhatósági választásokon

Migránsok, mint szavazók A migránsok politikai részvétele segíti az inkluzivitást – szeretnének aktívak lenni Célcsoport – az NGO-kon keresztül EU-s állampolgárság kérdése pártválasztás

Anti-migrációs diskurzus az EP választási időszakban A diskurzus központi tematikái: Sokan vannak Elveszik a munkát vs. Segélyből élnek Konfliktus-kereső, bajkeverő és egyéb sztereotípiák Elveszik a munkát Mások (muszlimok, poligámok, elvetik a demokratikus elveket és szabadságjogokat, konzervatívok, stb.)

Migrációkezelési minták Negatív Távoltartási politika Elterelési politika Megkülönböztetési politika Elrettentési politika Pozitív Befogadási körülmények javítása Integrációs kezdeményezések

Migráció és választás – jó gyakorlatok Alulról jövő kezdeményezések – közösségi aktivitás Helyhatósági választások és a civil részvétel erősítése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!