Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium TUDÁS, HIT, SZERETET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsónémedi bemutatása
Advertisements

Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola

Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Gimnázium Szigeti épület A kollégium Iskolánk rövid története.
ADY ENDRE ( ).
Nagy László tanári öröksége Kazincbarcikán
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Marosits József.
Beiskolázási tájékoztató december
Tehetségek segítése a természettudományok területén
A gimnázium centenáriumi ünnepségén megjelent öregdiákokról
Október 6. „Amennyi könny van a szemekben, Hulljon ki lassan, permetegben, S elsírva mind, kezdd újra még; Siratni őket nincs elég! „
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Forradalom előzményei
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
Tildy Zoltán.
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
1956 az irodalomban 1/C.
FELVÉTELI 2008 Berzsenyi Dániel Gimnázium ISKOLÁNKRÓL …  2008-ban ünnepeljük iskolánk alapításának 150. évfordulóját  ‘Minőségi nevelési-oktatási.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
A gimnázium Alapítás éve: 1926 Alapítónk, névadónk Iskolánk névadója haladó gondolkodású földbirtokos volt. A Sárrét történetébe azzal írta.
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Általános iskola első osztály
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
1956-os forradalom.
Készítette: Kocsis Erzsébet
A diplomás pályakövetés lehetséges céljai és intézményi szolgáltatások kialakítása: INNOVÁCIÓ vagy IRRITÁCIÓ? Volume 2 Andrási Monika – Majó Zoltán 2009.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
A Líceum rövid története
„Az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni!”
Templom és iskola a Galga mentén
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Üdvözli a Teleki László Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola!
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Vásárhelyi Pál kereskedelmi Szakközépiskola
Kövér családok.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
TÁMOP F-14/1/KONV b. Pályaorientációs szolgáltatások alprogram Projektzáró rendezvény, Görög Márta.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
2015. október a osztály. TÉMANAP A TREFORTBAN Iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói már harmadik éve vesznek részt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Arany János.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Készítette: Banyó Enikő
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
Előadás másolata:

Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium TUDÁS, HIT, SZERETET

1806. alapítás,professzori iskola alapítás,professzori iskola a működés betiltása a működés betiltása algimnázium algimnázium az új épület, első érettségi az új épület, első érettségi Kossuth emlékalapítvány Kossuth emlékalapítvány Nyíregyházi ágostai hitvallású Evangélikus Kossuth Lajos Főgimnázium Nyíregyházi ágostai hitvallású Evangélikus Kossuth Lajos Főgimnázium Hóman-törvény, egységes gimnázium Hóman-törvény, egységes gimnázium államosítás, 8 osztályos képzés beszüntetése (szovjet oktatási rendszer) államosítás, 8 osztályos képzés beszüntetése (szovjet oktatási rendszer) 1962-től fokozatosan szakközépiskolává alakították 1962-től fokozatosan szakközépiskolává alakították ismét gimnázium ismét gimnázium nyolcosztályos képzés nyolcosztályos képzés ismét egyházi gimnázium ismét egyházi gimnázium

Czelder Márton egy szabadcsapatnak a vezetője Czelder Márton egy szabadcsapatnak a vezetője október 26-án tört ki Nyíregyházán a forradalom október 26-án tört ki Nyíregyházán a forradalom A kossuthosok röplapokat fordítottak oroszra, útjelző táblákat forgattak el, megfigyelték a szovjet hadsereg mozgását, szénnel dobálták a szovjet tankokat A kossuthosok röplapokat fordítottak oroszra, útjelző táblákat forgattak el, megfigyelték a szovjet hadsereg mozgását, szénnel dobálták a szovjet tankokat Bán Istvánt két rádióbeszéde miatt elítélték Bán Istvánt két rádióbeszéde miatt elítélték Büntetésként fokozatosan szakközépiskolává, majd szakmunkásképzővé alakították a forradalmár gimnáziumot Büntetésként fokozatosan szakközépiskolává, majd szakmunkásképzővé alakították a forradalmár gimnáziumot

Szilágyi László A forradalmi munkástanács elnöke A forradalmi munkástanács elnöke Megakadályozta Nyíregyházán a kommunisták elleni megtorlást, csak letartóztatásokat engedélyezett Megakadályozta Nyíregyházán a kommunisták elleni megtorlást, csak letartóztatásokat engedélyezett Szervezkedés kezdeményezése és személyes szabadság megsértésének vádjával halálra ítélték Szervezkedés kezdeményezése és személyes szabadság megsértésének vádjával halálra ítélték Kivégzésekor felkiabált a többi fogvatartottnak: „Hol sírjaink domborulnak…” Kivégzésekor felkiabált a többi fogvatartottnak: „Hol sírjaink domborulnak…”

Dandos Gyula október 26-án kihívták a tömegből, felolvasta a diákok követeléseit október 26-án kihívták a tömegből, felolvasta a diákok követeléseit A forradalom leverése után letartóztatták, megkínozták, harmadfokú égési sérüléseket szenvedett A forradalom leverése után letartóztatták, megkínozták, harmadfokú égési sérüléseket szenvedett Az osztrák határon menekülés közben lelőtték, sírhelye ismeretlen Az osztrák határon menekülés közben lelőtték, sírhelye ismeretlen A kommunista hatalom a szülei kérésére kiíratta a Kossuth Gimnáziumból, pedig akkor már Dandos Gyula 5 hónapja, az édesapja 11 éve, édesanyja már 15 éve halott volt A kommunista hatalom a szülei kérésére kiíratta a Kossuth Gimnáziumból, pedig akkor már Dandos Gyula 5 hónapja, az édesapja 11 éve, édesanyja már 15 éve halott volt

Szabolcs vármegye első gimnáziuma, Szabolcs vármegye első gimnáziuma, Az alapítólevélben megfogalmazott hármas igény: Az alapítólevélben megfogalmazott hármas igény: - a valláshoz való hűség és jó erkölcs - a korszerű tudományok oktatása - a korszerű tudományok oktatása - és a nemzeti nyelvhez való ragaszkodás A császári hatóság ben működését megtiltotta. Az oktatás „illegálisan” az általános iskola kereteiben működött, 1861-től algimnázium A császári hatóság ben működését megtiltotta. Az oktatás „illegálisan” az általános iskola kereteiben működött, 1861-től algimnázium

1889. március 15-én határozták el, hogy létrehoznak egy alapítványt, amelynek ösztöndíját a gimnázium végzős tanulója kapja, aki a magyar történelem tanulásában a legjobban kitűnik március 15-én határozták el, hogy létrehoznak egy alapítványt, amelynek ösztöndíját a gimnázium végzős tanulója kapja, aki a magyar történelem tanulásában a legjobban kitűnik Levelet intéztek a Turinban élő Kossuth Lajosnak, miközben a háttérben az 1889-es állampolgársági törvény Levelet intéztek a Turinban élő Kossuth Lajosnak, miközben a háttérben az 1889-es állampolgársági törvény „…megtiszteltetésnek tekintsem Önök szándékát s lekötelezettnek valljam magamat a jó indulat által irántam, melyről tanúságot teszen.” „…megtiszteltetésnek tekintsem Önök szándékát s lekötelezettnek valljam magamat a jó indulat által irántam, melyről tanúságot teszen.” Kossuth-emlékalapítvány Kossuth-emlékalapítvány

1921-ben Nyíregyházi ágostai hitvallású Evangélikus Kossuth Lajos Főgimnázium név felvétele Dr Vietórisz József javaslatára 1921-ben Nyíregyházi ágostai hitvallású Evangélikus Kossuth Lajos Főgimnázium név felvétele Dr Vietórisz József javaslatára Kossuth-évfordulók rendszeres megünneplése Kossuth-évfordulók rendszeres megünneplése Kossuth-szobor koszorúzása, még akkor is, amikor tilos volt (1944. március) Kossuth-szobor koszorúzása, még akkor is, amikor tilos volt (1944. március) A diákok Kossuth-sapkájuk megemelésével köszöntötték a névadó szobrát A diákok Kossuth-sapkájuk megemelésével köszöntötték a névadó szobrát Kossuth-emléktúra a monoki szülőházhoz Kossuth-emléktúra a monoki szülőházhoz Kossuth családi nap Kossuth családi nap

1912-ben indult meg a lányok magántanulóként való oktatása a gimnáziumban 1912-ben indult meg a lányok magántanulóként való oktatása a gimnáziumban 1990-ben indult meg a nyolcosztályos képzés 1990-ben indult meg a nyolcosztályos képzés Hefop Hefop Támop Támop Nyelvi előkészítő osztály Nyelvi előkészítő osztály Fizika és média- informatika orientáció Fizika és média- informatika orientáció

1919-ben román csapatok kifosztották az iskolát, letartóztatták az iskola igazgatóját Dr. Vietórisz Józsefet és hetekig fogságban tartották 1919-ben román csapatok kifosztották az iskolát, letartóztatták az iskola igazgatóját Dr. Vietórisz Józsefet és hetekig fogságban tartották Erzsike néni, között pedellus, a kossuthosok édesanyja Erzsike néni, között pedellus, a kossuthosok édesanyja 1944-ben a gimnázium tanárai bementek a zsidó gettóba, hogy a kossuthos diákokat leérettségiztessék

Környezettudatos életmódra ösztönző komplex program megvalósítása Környezettudatos életmódra ösztönző komplex program megvalósítása WC öblítés esővízzel (szürkevíz) WC öblítés esővízzel (szürkevíz) B épület; led lámpatestek B épület; led lámpatestek C épület; napelemek C épület; napelemek Hulladékgyűjtő szigetek Hulladékgyűjtő szigetek Kerékpárok rászoruló diákoknak Kerékpárok rászoruló diákoknak Új kerékpártároló Új kerékpártároló

Tetőszerkezet cseréje Tetőszerkezet cseréje Homlokzat szigetelése és festése Homlokzat szigetelése és festése Fűtéskorszerűsítés Fűtéskorszerűsítés Geotermikus fűtés – és hűtésrendszer Geotermikus fűtés – és hűtésrendszer Újabb napelemek Újabb napelemek Világítás korszerűsítése Világítás korszerűsítése Iskolamúzeum megnyitása Iskolamúzeum megnyitása

125 éve hunyt el Czelder Márton november éve hunyt el Czelder Márton november emlékezete in: A nyíregyházi Jósa András Múzeum évkönyve. XLIII. évf. Nyíregyháza, emlékezete in: A nyíregyházi Jósa András Múzeum évkönyve. XLIII. évf. Nyíregyháza, A Kossuth Lajos Gimnázium 150 éves jubileumi emlékkönyve Szerk: Horváth János Nyíregyháza, A Kossuth Lajos Gimnázium 150 éves jubileumi emlékkönyve Szerk: Horváth János Nyíregyháza, A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos gimnázium 200 éves jubileumi emlékkönyve szerk: Tar Jánosné Nyíregyháza, A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos gimnázium 200 éves jubileumi emlékkönyve szerk: Tar Jánosné Nyíregyháza, A Nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium jubileumi emlékkönyve szerk.: Tar Jánosné A Nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium jubileumi emlékkönyve szerk.: Tar Jánosné 2012.

Bán István: Arctalan szolgálók in: Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle Fazekas Árpád: Dandos Gyula, a mártír diákvezér ent&view=article&id=510:dandos-gyula-a-martir- diakvezer&catid=62:tarsadalomciganysag&Itemid= október ent&view=article&id=510:dandos-gyula-a-martir- diakvezer&catid=62:tarsadalomciganysag&Itemid=86 Pataki Gabriella: Még holtában sem hagyták nyugodni. hagytak-nyugodni/ október hagytak-nyugodni/ Pataiki Gabriella: Pataiki Gabriella: Üzenet a múltból az unokának. uzenet-a-multbol-az-unokanak/ október uzenet-a-multbol-az-unokanak/ Pálóczi Antal: Az árva cigányforradalmár Az_arva_ciganyforradalmar október Az_arva_ciganyforradalmar 2014 Takács Péter: Szilágyi László: ember volt In: Határszél, 1. évf sz. Tar Jánosné: Megújul a nyíregyházi öreg alma mater. ADregyh%C3%A1zi-%C3%B6reg-alma-mater október ADregyh%C3%A1zi-%C3%B6reg-alma-mater

Köszönjük a figyelmet! Készítette: Bozorády András Nagy Ágnes Flóra Sipeki Vencel