A szakképző intézmények átalakulása Forray R. Katalin - Híves Tamás Budapest 2011. november 5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

Kaposvár.
Egy innováció nyomában
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
?. Forrás: gemius/Ipsos Audience – szeptember.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Gönczy Pál Általános Iskola
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
A Keszthelyi Kistérség Szakközépiskoláinak a megújuló energiával foglalkozó szakemberképzésre irányuló igényfelmérése május.
- Statisztikai adatok – Pathways II – Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei értelmi fogyatékossággal élő felnőttek számára.
Az ajkai kistérség szakképzése. A kistérség lehatárolása.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Munkanélküliség.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Dél-Dunántúli Régió településszerkezete
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása __________________________ Kámán István.
A ’95-ÖS STABILIZÁCIÓTÓL AZ EURÓPAI UNIÓIG A magyar gazdaság tíz éve Dr. Surányi György egyetemi tanár A Banca Intesa közép-kelet-európai igazgatója 2005.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A magyarországi református közoktatás területi sajátosságai
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Példa egy ppt prezentációhoz
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
A magyarországi K+F politika
A helyettes szülői ellátás működése
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Készítette: Koleszár Gábor
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

A szakképző intézmények átalakulása Forray R. Katalin - Híves Tamás Budapest november 5.

Felhasznált adatok  NEFMI évenkénti intézményi statisztikai adatbázisai  KSH területi statisztikái  Kistérségek térinformatikai adatbázisa –A kistérség nem jelent igazgatási szintet, olyan területi egység, amelyben az egyes intézmények elsődlegesen tájékozódni és alkalmazkodni tudnak, amikor kínálatukat kialakítják, hogy megfeleljen a tanulói igényeknek és a környező gazdaság munkaerő-szükségletének egyaránt. Ez az intézmények menedzsmentjének kompetenciáját messze meghaladó feladat, hiszen gyakran jellemző annak a gazdasági környezetnek a hiánya, amely irányítaná az intézményvezetést a döntésekben.

 Demográfiai változások: létszám csökkenés  A középfokon továbbtanulók létszáma stagnál  90-es évek eleje: átáramoltak a szakmunkásképzésből az érettségit adó iskolatípusokba  érettségi általánossá vált, expanzió lelassult, leállt  2000-es évek állandósult a helyzet  Határ menti térségek eltérő helyzete

Középfokú képzésben résztvevők száma és aránya, minden tagozaton, között tanévSzakiskola Speciális szakisk. Gimná- zium Szakközép- iskolaösszesenSzakiskola Speciális szakisk.Gimnázium Szakközép- iskola 1990/ ,0%0,5%24,3%37,2% 1995/ ,6%0,9%29,8%41,8% 2001/ ,5%1,0%34,4%45,1% 2002/ ,4%1,1%35,6%43,9% 2003/ ,0%1,2%35,9%43,9% 2004/ ,1%1,3%36,0%43,7% 2005/ ,9%1,3%36,6%43,1% 2006/ ,6%1,4%36,8%43,1% 2007/ ,4%1,5%36,6%42,5% 2008/ ,7%1,5%37,2%41,6% 2009/ ,5%1,5%36,4%41,5% 2010/ ,7%1,5%36,5%41,3%

- alacsony Budapest környékén, Dél-Alföldön, Nyugat-Dunántúl legtöbb kistérségében, - magas az Észak-Alföld (Közép-Tiszavidék) Észak-Magyarország, Baranya és Közép-Dunántúl kistérségeiben. Határ menti térségekben inkább magas az arány kistérségében nem működik szakiskola.

- Átrendeződés, inkább növekedés. Északi határ menti térségekben növekedés es képest változás Baranyában és Nógrádban emelkedett a tanulók aránya. - Csökkenés Balaton és Bp. környékén, inkább Dunántúlon.

- Hagyományosan magas Nyugat-Dunántúlon, Budapesten, Dél-Alföld és Észak-Magyarország ipari centrumaiban. - Alacsony Észak-Alföldön. - Kettősség figyelhető meg Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyében - A jelentős iparral rendelkező kistérségekben, a helyszínen kiépült iskolarendszer továbbra is a hagyományoknak megfelelően működve képzi a szakembereket.

- Csökkent az arányuk Alföld középső vidékén, északkeleti határ menti térségekben. Dunántúlon. - Növekedés kevés helyen pl. Zala, Dél-Alföld néhány határ menti térsége - Dunántúlon erőteljesebb változás a kistérségek között, Alföldön kisebb, Dél-Alföld inkább nő, Észak– Alföld inkább csökken.

- Jelentős területi különbséget - Határ menti keleti, északkeleti és dél-dunántúli kistérségben magas az érettségit nem nyújtó szakiskolások aránya. - Magas az érettségit nyújtó szakközépiskolások aránya Nyugat-Dunántúlon és a Duna mellett határ menti kistérségekben, Fejér megye északi részén, Budapesten, Közép-Dunántúlon. - A szegényebb, leszakadó kistérségekben nagyobb arányban szakiskolás tanulók.

- A regionális területi különbséget erősödtek (Nyugat-Dunántúl, Zala)

- A kistérségek megoszlása sokkal homogénebb. - Dél-Dunántúlon alacsony az érettségit nyújtó képzésben részvevők aránya, - Északi és keleti kistérségekben magasabb

- Kisebb a változás, Dunántúlon jelentősebb, főleg a határ menti és a Balaton környéki térségekben. - Északkeleti határ menti térségekben nőtt szakiskolások és csökkent az érettségit adó iskolába járók száma. (Nógrád)

- Jelentős változás Dunántúlon, szemben az Alfölddel. - Határ menti térségekben változás

- A gimnázium – főleg a kisvárosi „általános” gimnázium – elsősorban a lányoknak kínál továbbtanulási lehetőséget. - A fiúk többsége pedig jó esetben az általános iskolát fejezi be. - E területein él a magyarországi cigány lakossága túlnyomó része, akik közül csak kevesek számára nyújt érvényesülési lehetőséget a középiskola.

Összefoglalás  A leszakadó északkeleti kistérségekben, ahol nagyon magas a munkanélküliség és a legtöbb szakmával nehéz az elhelyezkedés, a jobb társadalmi pozícióinak eléréshez szükséges az érettségi. Ezekben a gazdaságilag kevésbé dinamikus keleti térségeiben az országos átlagokhoz viszonyítva is a gimnázium dominanciája jellemző,  Az északkeleti térségekben nagyobbak a társadalmi különbségek, kevésbé dominál a szakközépiskola, ami egy társadalmi középrétegnek nyújt iskolázási perspektívát.  A nyugati országrészekben elsősorban a szakközépiskolák dominálnak. Dél-Dunántúlon viszont valamivel jobbak az elhelyezkedési lehetőségek szakiskolai végzettséggel.  Főként az országnak azokban a térségeiben maradt meg a gimnáziumok dominanciája, illetve szerveződött kevés szakképzés, ahol a népesség iskolázottsága alacsony, viszonylag kevesen jutnak el a középfokú továbbtanulásig, illetve ahol kevés az olyan munkahely, amely szakképzett fiataloknak nyújtana elhelyezkedési lehetőséget. Ezen térségekben az elmúlt évtizedekben jelentősen növekedett a gimnáziumokban tanulók aránya.  Az oktatási prioritások összehasonlítása során levonható az az általános tapasztalat, hogy a humán erőforrás tudásbázisát „nyugaton” kevésbé kötik az iskolarendszerhez, „keleten” viszont inkább az oktatási rendszer adta lehetőségeken belül mozognak a fejlesztés fő irányai.

 A szakiskolák tanulói ma is – mint korábban – gyakran a legalacsonyabb teljesítményű, motivációjú, egyúttal szélsőségesen rossz anyagi helyzetű fiatalok közül kerülnek ki. Ez – különösen városi környezetben – a deviáns magatartások gyakoriságában is kifejeződik. Különösen nehéz helyzetben vannak azok az iskolák, amelyek kötelesek felvenni a máshová be nem iskolázott tanköteleseket. Segítő személyzet ehhez még a legnagyobb intézményekben sem áll rendelkezésükre.

Köszönöm a figyelmet!