Békéscsaba az I. világháborúban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsónémedi A falu bemutatása
Advertisements

 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Siófok és környéki hungarikumok
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
1956.Okt.23. Forradalom.
Olaszország Egy emléktúra képei
Vigevano Egy 60 ezres városka Milánótól 30 kilométerre.
Az I. Világháború Békekötések.
Fő tér.
Budapest a századfordulón
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Budapest mint világváros
New York Project work by Henrietta Henczes. Times Square A városi színházi élet központjának, és New York City leghíresebb kereszteződésének tartják.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Kalotaszentkirály.
Mátyás király, az igazságos
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Budapest turisztikai marketingje
Magyarország a II. világháborúban.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
VORONYEZS Kutatás és emlékezés a Don mentén.
Olaszország.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Települések az I. világháború idején
Solt I. világháborús helytörténete
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Szeged és az első világháború
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
Szeged az első világháborúban
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
Kecskemét az I. világháborúban. Sándor István 1870-ben, kecskeméti gazdacsaládban született, iskoláit Csurgón, a Kecskeméti Református F ő gimnáziumban,
I. világháborús emlék.
Kecskemét az első világháború éveiben
Községpecsét, 1908 A háború áldozatai A háború áldozatait minden város és község népe siratta. Algyő 3037 lakosával kicsi volt ahhoz, hogy Csongrád megye.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Szeged I. világháborús emlékhelyei
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Gyula város I. világháborús emlékei
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Építettek három 6 emeletes épületet a föld alá, majd azt mondták „nem lett jó, újrakezdjük” és fölé építették a repteret. Állítólag a CIA költözik a földalatti.
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Gyömrő Írta: Farkas Gréta A mi iskolánk Városunkról Kis városunk lakói
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Tevel (Bonyhádi kistérség).
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sárrétudvari.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
MISKOLCZ régi képeken kattints a folytatáshoz.
románul Odorheiu Secuiesc,
Emlékhelyek, régi építmények
Készítette: Kis Cintia Csenge 7.a
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

Békéscsaba az I. világháborúban A Békéscsabán található 101. gyalogezred emlékművének koszorúzása.

A békéscsabai gyalogsági laktanya 1894-ben épült. A békéscsabai hadkiegészítő kerületből sorozó 101. gyalogezred 1883-ban alakult. Az ezredparancsnokság és az ezred egyik zászlóalja mindig Békéscsabán, itt volt elhelyezve.

101. gyalogezred 1914. augusztus 4.-én 3 órakor a békéscsabai pályaudvarról a lakosság éltetése mellett a 101. gyalogezred elindult a déli hadszíntérre.

A 101-es magyar katonák egy volhiniai lövészárokban és az egyik bunker bejárata

Békéscsabáról és környékéről sorozó 101 Békéscsabáról és környékéről sorozó 101. gyalogezred részt vett a szerbiai, a galíciai, az olaszországi, a kőrösmezői, majd újra az olaszországi harcokban. Az ezred a háború során nagy veszteséget szenvedett.

I. Világháborús huszár és családjának szegényes lakhelye Az első világháború nagyon nagy terheket rótt a csabaiakra.

A békéscsabai hősi temető és emlékműve Az I. világháború Békéscsabától rendkívüli áldozatokat követelt. A város és a megye a legnagyobb arányszámú veszteséget szenvedett a törvény hatóságok között. A sírokban különböző nemzetiségű katonák nyugszanak.

A békéscsabai Vasút utca részlete Békésebb időkben a Nádor Szálló emeletes épülete előtt pezsgett az élet.

A Bohn-téglagyár Békéscsabán A háború folyamán Békéscsabán is mindent a háborúnak rendeltek alá, a legfontosabb üzemeket a hadi gazdálkodás szolgálatába állították, pl. ilyen volt a békéscsabai malom, a Tevan nyomda vagy a téglagyár. A Bohn-téglagyár Békéscsabán

Trianoni emlékmű A trianoni békeszerződés után Magyarország elveszítette legnagyobb tiszántúli városait. Békéscsaba is egyike lett azoknak a városoknak, amelyeknek át kellett venniük az elveszítettek szerepét. Az emlékmű Békéscsaba központi részén a Jókai és az Andrássy utca kereszteződésénél látható Készítette: Benke Máté Gyallai Krisztián Prorok György És mentorunk: Tóth „The Boss” Péter