A kézművesség történeti áttekintése A hagyomány szerepe előadó: Bangó Aliz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
Advertisements

Kulturális vidékfejlesztés
„Lépés-váltás”-TAMOP A.-11/ Dr. Hatvani Erzsébet
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
Rábaközi Nemzetközi Néptánctábor Kapuvár július 17–23.
II/1. Szociálismunka vagy bürokrácia: érdekképviselet és segítői szerep Kósa Eszter Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
A nevelési-oktatási programmal elérni kívánt fejlesztési célok • A felnövekvő nemzedék egészséges életmódra nevelése, • a szabadidő természetben történő.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
H Ú S V É T P R O J E K T TÁMOP pályázat
Közösségben újra hasznos!
Közösségben újra hasznos! TÁMOP A DOMÁNYBOLT, MINT A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ESZKÖZE Átfogó Célok • Foglalkoztatás • Környezetvédelem • Anyagi fenntarthatóság.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
AZ ALKOTÓHÁZAK, KÉZMŰVES MŰHELYEK SZEREPE A KÖZMŰVELŐDÉSBEN ÉS A VIDÉKFEJESZTÉSI FOLYAMATOKBAN Zalaegerszeg, április 8.
Népi kézműves értékeink A kézművesség egyszerre gazdasági és kulturális tevékenység, közösségformáló módszer és lehetőség, személyiségformáló, identitásalakító.
Oktatás a legmagasabb szinten Ökoiskola a természetben Sportolók a csúcson.
Megmentett kézművesség
Talentum tábor Kulturális és Oktatási Minisztérium főtámogatásával.
A Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály tevékenysége ***** Tiszteletbeli konzuli konferencia 2008.
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Belső-erzsébetvárosi Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola
CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Az új típusú szövetkezetek hatásai az agrárfejlődésre Vajdaságban Ricz András MRTT Vándorgyűlés Gödöllő
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Matyó kultúra.
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Szellemi örökségek itthon és a Kárpát-medencében
A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség jelene és jövője
Prof. Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
Építészeti Emlékek Tanútja - Szocreál Tanösvény
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése
E-KULTÚRA 2001 Interfórum november 14. Kovács Márta, Budapesti Művelődési Központ.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Az állami szervezetek feladatai és lehetőségei a fejlesztési programok hatékonyságának javítása érdekében Dr. Novák Csaba Budapest, április 16.
AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése
 Budapesten, a II. kerületben, a Vízivárosban található  140 éves épület  2002-ben teljes felújítás és bővítés.
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
TELEHÁZAK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Szeged, november 27. KEPE KOCON LILI igazgató Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (Lendva, Muravidék, Szlovénia)
SZMM Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon és az SZMM Intézményeinek Oktatási Munkaközösségének közös pályázata Együtt tanulás – közös.
TÁMOP / Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában szakkörök.
Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Academic Council of Hungarians in Slovakia Akademická Rada Maďarov na Slovensku Létrehozás éve: 2013 SZMA T Elnök Dusza.
1 PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI - SPORTHÁZ ÉS KÖNYVTÁR CSEPREG.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Kari Tanácsülés Egyetemi Tanácsülés
A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) az Európai Unió „Egész életen át tartó tanulás program / Grundtvig felnőttoktatási program” keretében.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
A HAGYOMÁNYOK HÁZA PROJEKTBEN BETÖLTÖTT SZEREPÉNEK BEMUTATÁSA.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
ERNYŐ PROJEKT Záró 2013/ TÁMOP /
„ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN „ TÁMOP BALATONKENESE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
NMI Jász-Nagykun-Szolnok Társadalmi megújulás lehetséges útjai:  ÉRTÉK ÉS KÖZÖSSÉG alapon a helyi társadalom összetartó erejének erősítése  Élő-, kortárs.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
TÁMOP /10/ Együtt-Működők Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységének támogatása szeptember.
Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,
Csillagszeműek. Az együttesről A táncegyüttest 1993-ban alapította Timár Sándor és Timár Böske 50 fővel kezdték,ma már 700-an vannak Magyarország egyetlen.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
„Referenciaintézmény kialakítása a II
Előadás másolata:

A kézművesség történeti áttekintése A hagyomány szerepe előadó: Bangó Aliz

A hagyomány szerepe: közösségteremtő egészségmegőrző gazdasági A hagyomány megőrzésének módszere: ismerd meg! értelmezd! tanuld meg! alkalmazd!

A táncházmozgalom előzménye,a kézművesség történeti áttekintése 1926-tól Kodály Zoltán: Háry János bemutatója az Operaházban. A csákvári műkedvelő parasztcsoport is előadja a művet. – Paulini Béla: Gyöngyösbokréta mozgalom megalapítója, szervezője. Gyöngyösbokréta rendszeres színházi bemutató sorozat – parasztcsoportok tánc-, ének- és játékbemutatója. Minden év augusztus 20-án Budapesten, a Városi Színpadon. pozitívuma: nagy számú tömegeket mozgat, először lát az ország és a turisták néptáncot, tudatosítja a falusiakban kultúrájuk értékeit, szakértői hálózat létrehozása: filmezés, népzenei anyagok gyűjtése, archiválása. negatívuma: A politikai és protokolláris ünnepek kellékévé válik. - „népművészeti revü”

1950-es évek A folklór tudatos része a kulturális politikának. állami rangra emeli a nép műveltségét intézményesül,ezért a spontán folyamatokat gátolja Népművészeti Intézet létrehozása Állami kitüntetések szovjet mintára: Népművészet Mestere Díj

: szovjet típusú hagyományőrzés amatőr művészeti együttesek fenntartása szakmai fórumok, állami felügyelettel cél: a szabadidő hasznos eltöltése, szocialista embertípus nevelése Népművészet Ifjú Mestere Pályázat

1970-es évek: ellentmondásos, kulturális szempontból izgalmas. Politikai nyitás. „ Röpülj Páva”: Vass Lajos, tápiószecsői asszonyok, Sebő- Halmos Táncház Népművészet reneszánsza. Tárgy- és viseletkultúra megváltozása: dísztárgyak helyett használható, praktikus kézműves alkotások. Művelődési intézmények: szakkörök. Fiatalok Népművészeti Stúdiója, a Nomád Nemzedék: avantgard művészeti mozgalom, vissza az archaikushoz, a kirakat népművészet ellen!, nyári táborok, alkotóházak

1982. Népművészeti Egyesületek Szövetsége Népi Iparművészeti Tanács Táncházmozgalmas módszer, magyar modell: visszatanítás folyamatai különböző csatornákon: tudományos archívumok, film, hangzóanyag, szövegben rögzített dokumentumok. „mutatom, csinálom” résztvevőként, komplex a játszóházzal – élményközpontú, lehet egyszeri bekapcsolódással is. Innovációja: összekapcsolja az elemeket. Hiányosságok: Rendszerváltás után, gazdasági helyzet romlásával szakkörök megszűnése, Háziipari Szövetkezetek – bolthálózat 2001.január bezár. A nemzeti közgondolkodás egészséges újraértékelése nem történik meg.

vége