Hangszerkesztés elmélet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronika A/D és D/A átalakítók.
Advertisements

Készítette: Nagy Balázs
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
QAM és OFDM modulációs eljárások
A Fourier - transzformáció
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Házman DIGITÁLIS BESZÉDJEL ÁTVITEL.
Szélessávú jelfeldolgozás kihívásai Készítette : Fürjes János.
Optoelektronikai kommunikáció
Információ és közlemény
Az analóg jelek digitalizálása, az ADC-k típusai működésük.
A fejhallgatók története
Elektromos mennyiségek mérése
Mérés és adatgyűjtés levelező tagozat
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Jelkondicionálás.
Az informatika alapjai
Mintavételezési frekvencia
Mérési pontosság (hőmérő)
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Analóg jelek digitalizálása
MULTIMÉDIA ELEMEI.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Hangtechnika I. 5-8 Schiffer Ádám
Radványi Mihály Gergely Sándor Alpár Antal 2006
Zajgenerátor.
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Audióállományok.
Számítógépes hálózatok I.
A mikrofon -fij.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
Diszkrét változójú függvények Fourier sora
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
A számítógép teljesítménye
Mintavételezés Demó. Ha túl ritka a mintavétel A felvett 3 pontból nem mondható meg, hogy a három Közül melyik szinuszból vettük a mintát, esetleg valamilyen.
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Csipkézettség csökkentés (anti-aliasing) Szirmay-Kalos László.
 Farkas György : Méréstechnika
Balaton Marcell Balázs
Analóg digitális átalakítás
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Fehérzaj-generátor.
1 MR EBU műholdas állomás Előadó: Kovács Iván. 2 MR EBU műholdas állomás A Magyar Rádió műholdállomása Az állomás hivatalos neve: HUN-BUD-15 jelentése:
A hang digitalizálása.
Kommunikációs Rendszerek
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Jelek mintavételezése Mingesz Róbert
Mikroökonómia gyakorlat
Kollárné Hunek Klára, Stefler Sándor, Török János, Viczián Gergely
Valószínűségszámítás II.
Adatátvitel elméleti alapjai
A DIGITÁLIS HANG.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Kommunikáció.
Beszédinformációs rendszerek 5. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás, beszédkódolás Csapó Tamás Gábor 2015 tavasz.
Analóg jel, digitális jel
A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
Soundwave Painting Hanghullám művész
Multimédia.
Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035
Jelkondicionálás.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
A hang digitalizálása.
Digitális hangtechnikaH
Előadás másolata:

Hangszerkesztés elmélet

Analóg Az analóg-digitális átalakító (AD átalakító, AD konverter, ADC) olyan áramkör, amely egy analóg (vagyis nagyságában folytonos) elektromos mennyiséget - áramerősséget vagy feszültséget - digitalizál, vagyis nagyságát egy számmal fejezi ki. Ezzel egy időben általában mintavételezi is azt, az időben folytonosan változó analóg jelet csak adott mintavételi pillanatokban alakítja át, így a digitális jel nem csak értékében lesz diszkrét, hanem időben is. Elektronikus eszközökben elterjedten használják a digitális jelátvitel és feldolgozás megbízhatósága miatt, amely az analóg áramköri elemek paraméterszórásának, bizonytalanságának kiküszöbölésével hatékonyabb rendszereket tesz lehetővé.[1]

Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul: sampling frequency). A mintavételezési frekvencia az az adott frekvencia, amely megadja, hogy az A/D (analóg-digitális átalakító) hány mintát vesz az adott adattárolón található jelből másodpercenként. A szabványos zenei CD-lemez mintavételezési frekvenciája 44,1 kHz. Természetesen a mintavételezés gyakoriságával javul a felvétel minősége. Legtöbbet használt jelölése:

Mintavételezés Shannon mintavételi törvénye értelmében egy folytonos idejű jel elvileg tökéletesen visszaállítható mintáiból, ha a mintavételi frekvencia legalább kétszer akkora, mint a jel legmagasabb frekvenciájú komponense. Ez abból a megfigyelésből következik, hogy egy ideális mintavevő-tartó áramkörrel mintavételezett jel eredeti frekvenciaspektruma a mintavételezett jelben a mintavételi frekvencia minden többszörösével eltolva megismétlődik. Ha tehát a jel sávszélessége nagyobb, mint a mintavételi frekvencia, az menthetetlenül átlapolódik valamelyik eltoltjával. Ennek a feltételnek a biztosítására gyakran alkalmaznak úgynevezett átlapolásgátló szűrőket az analóg fokozatban, a mintavételezés előtt, amik általában aluláteresztő szűrők és a mintavételi frekvencia felénél magasabb frekvenciájú jeleket hivatottak elnyomni. Időnként (például szoftverrádióknál) használják az alulmintavételezésnek nevezett technikát, amelynél nagy frekvenciás de keskeny sávú jeleket mintavételeznek olyan mintavételi frekvenciával, amelyre nem teljesül a Shannon-kritérium. Alkalmasan választott mintavételi frekvenciát választva a spektrum átlapolás ekkor is elkerülhető, sőt, a jelenséget kihasználva a jelet alacsonyabb frekvenciára is lehet keverni keverő áramkör alkalmazása nélkül. Ekkor az átlapolásgátló szűrők sávszűrők.[2] 

Sávszélesség az analóg rendszerekben A sávszélesség egy négypólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek közül az információelmélet, a rádiós kommunikáció, a jelfeldolgozás és a spektroszkópia. A sávszélesség felmerül még az adatrátákkal kapcsolatosan, valamilyen közvetítő közeg vagy berendezés vonatkozásában is. A Shannon–Hartley-tétel szerint egy működő kommunikáció esetén az adatráta egyenesen arányos az átvitel során használt frekvencia-tartomány nagyságával. Ebben az értelemben a sávszélesség az adatrátára vagy kommunikációs rendszerben használt frekvencia-tartományra vonatkozik (vagy mindkettőre). A sávszélesség alkalmazása alapvetően fontos egyes területeken. A rádiókommunikáció esetén például a sávszélesség egymástól elválasztott frekvenciatartomány(oka)t jelöl, amelyek a modulált vivőhullámok számára fenntartottak, míg például az optikában egy különálló színképvonal szélességét jelenti, vagy egy színképtartományt.

Shannon tétel Shannon tétel: Az analóg jel különböző frekvenciájú összetevőkből áll. A mintavételezési frekvenciát úgy kell megválasztani, hogy az analóg jel analóg a legnagyobb frekvenciájú összetevőnek minimum 2x-se legyen.

Kvantálási mélység kvantálási mélység: torzítás kerekítési hibák (minél nagyobb a kvantálási mélység, a relatív hiba annál kisebb) mintavételezési frekvencia (Shannon - Nyquist tétel: a minimális mintavételezési frekvenciának legalább a hangban elõforduló legmagasabb frekvenciakomponens kétszeresének kell lennie) digitális telefonhálózaton: 8 kHz (8000 mintavétel másodpercenként; mivel a beszédhangok frekvenciatartománya kb. 80 - 1300 Hz, azaz jóval kisebb, mint 4000 Hz = 4 kHz, a Shannon-Nyquist tétel értelmében a 8 kHz mintavételezési frekvencia megfelelõ minõségû hangvisszaadást tesz lehetõvé; de ha énelekni vagy zenélni akarunk, akkor sem kerülünk nagy bajba, mivel a zenei hangok frekvenciatartománya is csak kb. 30 - 3000 Hz; megjegyzés: az "egyvonalas" a hang frekvenciája a1 = 440 Hz) HiFi CD minõségben: 44.1 kHz még jobb minõségben (pl. Dolby Digital): 48 kHz

Kvantálási mélység digitalizálási vagy kvantálási mélység (az adatszó digitális számjegyeinek száma) digitális telefonhálózaton: 8 bit (28 = 256 lehetséges érték) HiFi CD minõségben: 16 bit (216 = 65,536 lehetséges érték) még jobb minõségben (pl. Dolby Digital): 24 bit (216 = 16,777,216 lehetséges érték) csatornák száma digitális telefonhálózaton: 1 csatorna (mono) HiFi CD minõségben: 2 csatorna (sztereo) még jobb minõségben (pl. Dolby Digital): 5.1 csatorna (az élethû térhangzás érdekében 5 teljes sávszélességû csatorna - bal és jobb elsõ csatorna, bal és jobb hátsó csatorna, valamint egy un. középcsatorna - és egy csökkentett sávszélességû, mély hangokat visszaadó "szubbasszus" csatorna)