Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Növekedési Hitelprogram eredményei
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Hitelek, akár évi 4,5 %-ért, az Új Széchenyi Hitel Program keretében
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
Tájékoztató jellegű információk! Fejlesztési tőkefinanszírozás kockázati tőke- finanszírozás beruházási hitel fejlesztési tőke- finanszírozás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
IV. Terjeszkedés.
Pénzügyi stabilitási jelentés
A Zempléni Regionális Vállalkozói Központ
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Az 53 éves Kis-Rába menti Takarékszövetkezet Köszönti a Fórum résztvevőit Május 31.
Vállalkozói mikrohitelek
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Elindul az NHP+: okok és célok „Kis- és középvállalkozók aktuális gazdasági kihívásai” Enterprise Europe Network Pécs-WTS konferencia, Pécs április.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Jövőre is a legkedvezőbb hitelprogram a Széchenyi Kártya hitellel a vállalkozásokért Szép Zoltán fejlesztési igazgató.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közlemény az NHP fix konstrukció igénybevételéről
Előadás másolata:

Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai Nagy Márton ügyvezető igazgató Exim Konferencia 2014. november 17.

Kiemelkedően magas a hazai vállalati hitelezés visszaesése a válság után A vállalatihitel-állományok (2008. okt.=100, árfolyamszűrt)

Még mindig negatív a vállalati hitelek éves növekedési üteme az eurozónában

A leépülés trendjét törte meg az NHP a hazai vállalati hitelezésben A vállalatok 12 havi kumulált hiteltranzakciói (nettó hitelfelvétel)

Az NHP második szakasza az év közepére futott fel Az NHP második szakaszának szerződéskötései és a hitelek folyósítása

A régiós átlaghoz közelít a forinthitelek kamatszintje Kamatkondíciók hazai devizában nyújtott vállalati hiteleknél

A hitelezési feltételekben egyelőre nem látszódnak az enyhülés jelei Hitelezési feltételek alakulása a vállalati szegmensben

A teljes vállalati hitelállomány növekedése várható az NHP keretemelést követően Vállalati hitelezés előrejelzése (tranzakciós alapú, év/év)

Míg az NHP hatására 3-5 százalékos éves növekedés prognosztizálható a KKV hitelezésben A KKV hitelezés előrejelzése (tranzakciós alapú, év/év)

A Növekedési Hitelprogram csökkentette a vállalati hitelek lejárati- és árfolyamkockázatát A kkv hitelállomány deviza-részaránya, és az új folyósítások eredeti futamideje

Az NHP részesedése számottevő a hitelezésben NHP aránya az új szerződések volumenében Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

Nőtt az új beruházási hitelek aránya NHP,első szakasz NHP,második szakasz Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

Több a kisebb vállalkozás a második szakaszban Új hitelek eloszlása vállalatméret szerint, bankcsoportonként Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

Erre utal az átlagos hitelméret csökkenése is Új beruházási hitelek és EU-s hitelek hitelméretének eloszlása vállalattípusonként Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

A középlejáratú hitelek dominálnak Lejárati szerkezet az új beruházási és EU-s hitelek esetében Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

Tovább erősödött a mezőgazdaság szerepe Ágazati eloszlás Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

Tovább csökkent a regionális koncentráció KKV hitelállomány NHP, első szakasz NHP, második szakasz Forrás: MNB, KHR

Az NHP új hitelfelvételi szándékot teremtett Az NHP hiányában vett-e volna fel hitelt ugyanerre a hitelcélra? Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB, Kérdőíves felmérés

Főként gépek, berendezések vásárlására vettek fel hitelt A beruházási hitelek tárgya szerinti eloszlás a vállalkozások válaszai alapján Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB, Kérdőíves felmérés

Elsődlegesen kapacitásbővítésre fordították A beruházási hitelek célja szerinti eloszlás a vállalkozások válaszai alapján Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB, Kérdőíves felmérés

Az NHP második szakasza folytatódik Továbbra is jelentős kereslet mutatkozik a KKV-k részéről az NHP kertében elérhető fix kamatozású, hosszú futamidejű forinthitelek iránt. A piaci hitelkínálati kondíciók továbbra is szigorúbbak annál, mint azt a gazdasági növekedés és a bankok közti verseny indokolná. Számottevő a különbség az NHP-s és az NHP-n kívüli finanszírozási költség között, különösen a hosszabb futamidejű hitelek esetén. Indokolt továbbá a program meghosszabbításai az EU-s források lehívásában rejlő lehetőségek maximális kihasználása érdekében is. Magyar Nemzeti Bank

Az EU-s források és az NHP kapcsolódási pontjai EU-s támogatások Vissza nem térítendő támogatás Visszatérítendő támogatás (pénzügyi eszközök) Támogatás előfinanszírozása NHP-val Hitel A támogatáshoz kapcsolódó önerőre beruházási hitel NHP-ból Megemelkedett forgóeszközigény finanszírozása NHP-ból Garancia A támogatáshoz kapcsolódó önerőre beruházási hitel NHP-ból Megemelkedett forgóeszközigény finanszírozása NHP-ból NHP keretében kockázatosabb vállalkozások is hitelhez juthatnak Magyar Nemzeti Bank

EU-s támogatások a gyakorlatban I. A vállalkozás 100 millió Ft értékben sertéstartó telepet szeretne létesíteni EU-s támogatás igénybevételével. EU-s támogatás NHP Vissza nem térítendő támogatás igényelhető 40 millió Ft értékben A 40 millió Ft-os EU-s támogatás előfinanszírozható NHP-ban A támogatás 60 millió Ft-os önrésze NHP keretében új beruházási hitelből finanszírozható Magyar Nemzeti Bank

EU-s támogatások a gyakorlatban II. A vállalkozás mezőgazdasági erőgépet szeretne vásárolni 30 millió Ft értékben. EU-s támogatás NHP Visszatérítendő támogatás igénybevétele 15 millió Ft értékben A 15 millió Ft önrészre NHP-s új beruházási hitel felvétele Magyar Nemzeti Bank

EU-s támogatások a gyakorlatban III. A vállalkozás logisztikai raktárat szeretne építeni 100 millió Ft-ért EU-s támogatás NHP A támogatás 70 millió Ft-os önrésze NHP-s új beruházási hitelből finanszírozható Vissza nem térítendő EU-s támogatás igénylése 30 millió Ft értékben A támogatás 70 millió Ft-os önrészére garancia igénybevétele a visszatérítendő keretből Magyar Nemzeti Bank

Köszönöm a figyelmet!