Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Integritási tartományok
Advertisements

A polinomalgebra elemei
Algebrai struktúrák.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Info alapfogalmak és kódolás
Kódelmélet.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek mátrixokkal
Analitikus (koordináta) geometriai gyorstalpaló
I. Adott egy lineáris bináris kód a következő generátormátrixszal
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
1.
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
Számhalmazok.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Halmazok, relációk, függvények
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
Jt Java Kifejezések,precedencia. jt 2 Egy kifejezés operandusokból és operátorokból (műveletekből) áll. A kifejezésben szerepelhet egy vagy több operandus,
Transzformációk kucg.korea.ac.kr.
A számítógépi grafika matematikai háttere
A SAT probléma különböző reprezentációinak vizsgálata oktatási szempontból (újratöltve) Az általánosítás fegyvere a kutatásban Kusper Gábor,
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
Fejezetek a matematikából
Matematikai modellek a termelés tervezésében és irányításában
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
INFORMATIKA Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ)
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Lineáris algebra.
Ciklikus, lineáris kódok megvalósítása shift-regiszterekkel
Analitikus geometria gyorstalpaló
Lineáris egyenletrendszerek, leképezések, mátrixok
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 8. Hamming-kódok.
Nagy Szilvia 3. Konvolúciós kódolás
Lineáris algebra.
Az informatika logikai alapjai
1 Vektorok, mátrixok.
Információ- és hírközléselmélet '991 Információ- és Hírközléselmélet Vassányi István, Információelmélet –forráskódolás –csatornakódolás.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 1. Az információelmélet alapfogalmai.
Kommunikációs Rendszerek
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
Nagy Szilvia 13. Konvolúciós kódolás
Algebrai struktúrák: csoport, gyűrű, test. RSA Cryptosystem/ Titkosítási rendszer Rivest, Shamir, Adelman (1978) RSA a neten leggyakrabban használt.
előadások, konzultációk
Kommunikációs Rendszerek
Nagy Szilvia 7. Lineáris blokk-kódok
Nagy Szilvia 9. Ciklikus kódolás
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 12. A hibacsomók elleni védekezés.
Hibajavító kódok.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 14. Viterbi-algoritmus.
T.5. tétel (minimálpolinom egyértelmű létezése)
Nagy Szilvia 6. Csatornakódolás
Nagy Szilvia 2. Lineáris blokk-kódok II.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 1. Az információelmélet alapfogalmai 2. A forráskódolás elmélete 3. Forráskódolási módszerek.
Nagy Szilvia 10. Reed—Solomon-kódok
Algebrai struktúrák 1.
avagy, melyik szám négyzete a -1?
Nagy Szilvia 1. Lineáris blokk-kódok
Matematika I. BGRMA1GNNC, BGRMA1GNNB előadás.
Csoport, félcsoport, test
Vektorok © Vidra Gábor,
Programozási tételek.
Előadás másolata:

Információ- és hírközléselmélet (V.I.) II CSATORNAKÓDOLÁS Modell: F F.K. Cs.K. C Y Cs.D. F.D. Cs.K. CS. zaj A csatorna tévesztései  információveszteség Csatornakódolás: mesterséges redundancia, az entrópia csökkentése. Technika: blokkokra osztás II.1. Veszteséges csatornák jellemzése csat. modell: DMC jellemzésére: átmenetivalószínűség-mátrix példa... Definíció Csatornakapacitás: Információ- és hírközléselmélet (V.I.)

Információ- és hírközléselmélet (V.I.) Nevezetes csatornák: BSC, bináris szimmetrikus 0-átvitelű Bináris törléses Zajmentes Shannon 2. tétele Memória nélküli forrásra esetén található olyan kódolás, hogy 1-p 1 1 p p 1-p p 1 1 1-p p 1-p 1 E 1 Információ- és hírközléselmélet (V.I.)

Információ- és hírközléselmélet (V.I.) Megjegyzés: / R a kódsebesség, K,N kódparaméterek, pl. (4,7) kód / II.2. A kódkonstrució alapjai II. 2.1. Hibák jelzése és javítása K  N hosszú bináris blokk Egy példa a Hamming-kocka: cél a hibák javítása… Definíció két kódszó Hamming-távolsága: dH (távolságmértékek 3 tulajdonsága) a kód minimális Hamming -távolsága, dmin Könnyen látható, hogy t hibára... A javítás alapja a max. likelihood elv, 2 feltétellel! Információ- és hírközléselmélet (V.I.)

Információ- és hírközléselmélet (V.I.) Pontosan t hiba bekövetkezésénak a valószínűsége A dmin mellett lehetséges kódszavak száma K esetén (SINGLETON-korlát): Definíció MDS (max. távolságú) kód egyenlőség esetén Példák: a (3,2) Hamming -kocka MDS N-szeres ismétléses kód, pl. (3,1) is MDS javítás/jelzés kompromisszuma… Tétel (Hamming-korlát) Bináris kódABC (q=2) esetén Magyarázat: t hiba esetén pont kell a kódtérben. Információ- és hírközléselmélet (V.I.)

Információ- és hírközléselmélet (V.I.) Definíció Perfekt kód egyenlőség esetén: …de mi legyen a kódképzési szabály? II.2.2. Bináris test és vektortér Bináris test, GF(2) operátorok: * és + tulajdonságok: - zártság - +,* asszociativitás, (a+b)+c=a+(b+c) - egységelemek, a+0=a, a*1=a - additív inverz, -a - az összeadás kommutatív, a+b=b+a - disztributivitás, a(b+c)=ab+ac Információ- és hírközléselmélet (V.I.)

Információ- és hírközléselmélet (V.I.) Elemek: {0,1} …vigyázat, 1+1=0 a vektortér komponensei a GF(2) elemei. Vektorok: Műveletek: összeadás és szorzás konstanssal Tulajdonságok: - zártság - az összeadás kommutatív és asszociatív - nullvektor az összeadásra - additív inverz - disztributivitás a skalár szorzásra - multiplikatív egységelem II.3. Bináris lineáris blokk-kódok II.3.1. Alapkoncepció: minden érvényes kódszó a K dimenziós lineáris vektortér eleme a K dim. vektortér egy bázisát, K db vektort használjuk a kódszavak generálására: Információ- és hírközléselmélet (V.I.)

Információ- és hírközléselmélet (V.I.) Mivel gi bázis: a K db. vektor lineárisan független egyik sem lehet 0 mindegyik gi maga is érvényes kódszó a bázis 2k db. egyedi (különböző) N bites kódszót generál Vigyázat: az N bites c vektorok egy K dimenziós altér elemei, dimenziószám  komponensek száma Példa: a (3,2) paritáskód síkja, a (3,1) ismétléses kód egyenese a Hamming-kockában Lineáris blokk-kódok további tulajdonságai... Definíció Hamming-súly, wh(ci): a nem 0 elemek száma Mivel ezért Dekódolási stratégiák: teljes részleges Információ- és hírközléselmélet (V.I.)

Információ- és hírközléselmélet (V.I.) Formalizmus: mátrix-vektor szorzás kódolás generátormátrixszal: Kódolás/dekódolás egyszerűsítése: szisztematikus G: (mindig lehetséges) Példa: a (3,2) kód normál/szisztematikus mátrixa dekódolás… Tétel (paritásellenőrzés) Információ- és hírközléselmélet (V.I.)