Közvetlen tőkebefektetések a világgazdaságban és Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Toma Pál Budapest, március 28.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
Dr. Kruppa Éva Főiskolai tanár
A nemzetközi üzleti élet etikája
Ismétlés, rendszerezés
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN 5-6. SZEMINÁRIUM Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet.
Urbanizáció a fejlődő országokban
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
EU II..
IX. Ipar- és vállalatgazdasági konferencia, Szeged, Magyar multik? Kifelé irányuló tőkebefektetések Magyarországról, különös tekintettel a relokációra.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A magyar gazdaság várható helyzete
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Transznacionális és multinacionális vállalatok
MultiMOL, avagy a regionális multivá válás folyamata a MOL-nál március 6. Jerkovits Éva, Pál Zsófia.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben A VÁLLALKOZÁSOK NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK TANULSÁGAI Antalóczy Katalin Szeged, december 11.
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Magyarország a globális világgazdaságban
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
10. évfolyam, november.  Mit jelent? ◦ „pénzközpontú” világgazdaság  Mi segítette a kialakulását? ◦ Nemzetközi tőkeáramlás mértékének növekedése.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A globalizáció.
A magyar tőkeexport bemutatása
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Európa regionális földrajza
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Magyarországi tőkeimport
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
„Orosz és kínai befektetők Magyarországon”c. konferencia
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Vállalkozások – versenyképesség – monopóliumok A magyar valóság
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nemzetközi tőkeáramlások
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Közvetlen tőkebefektetések a világgazdaságban és Magyarországon Antalóczy Katalin

Közvetlen külföldi tőkebefektetés (Foreign Direct Investment, FDI) Fogalma: Az FDI olyan határokon átnyúló a külföldi vállalat fölött hosszú távú ellenőrzést biztosító befektetés, ahol a beruházó legalább 10 százalékos részesedéssel rendelkezik

Formái A folyósítás módja szerint Jegyzett tőke Újra-befektetett tőke Tulajdonosi hitel A piacra lépés módja szerint Zöldmezős / barnamezős Egyesülés / felvásárlás (privatizáció)

Folyósítás módja szerint Jegyzett tőke egy már meglévő vállalatban részesedés szerzése külföldön vállalat alapítása már meglévő vállalatban tőkeemelés Újra-befektetett tőke már működő nyereséges vállalatban keletkezett profit egészének, vagy egy részének újra-befektetése Tulajdonosi hitel az anyavállalat hitelnyújtása a leányvállalatnak

Piacra lépés módja szerint Zöldmezős: teljesen új termelőkapacitások létrehozása „zöld mezőn” Barnamezős: új termelőkapacitások létrehozása ipari parkban, vagy más célra készült épületben Egyesülés: két különböző országbeli két vállalat eszközeit és tevékenységét egy új jogi személy létrehozásában egyesítik Felvásárlás: az eszközök és tevékenység feletti ellenőrzés áttevődik a hazai vállalattól a külföldi vállalathoz, az előbbi az utóbbi leányvállalata lesz

A direkttőke áramlás szakaszai Az I. világháború kitöréséig Az I. világháború végétől a II. világháború végéig A II. világháború végétől az 1970-es évek közepéig Az 1970-es évek közepétől napjainkig Hetvenes évek közepe-nyolcvanas évek második fele Nyolcvanas évek második felétől napjainkig

Transznacionalizálódás 70-es évek közepétől a 80-as évek közepéig: Előzmények, okok: Műszaki-technológiai forradalom elindulása (közlekedés, szállítás, távközlés, adatátvitel) Olajárrobbanás Bretton-Woods-i pénzügyi rendszer összeomlása Gyarmati rendszer felbomlása

Transznacionalizálódás Következmények: Lehetővé válik a termelési folyamat részekre bontása és a legkedvezőbb telephelyre telepítése Megkezdődik a nemzetközi termelési hálózatok kiépülése Direkttőke-áramlások felgyorsulása: FDI éves bővülése nagyjából a világkereskedelem és a világtermelés bővülésével azonos ütemű

Transznacionalizálódás 2. A 80-as évek közepétől napjainkig Tovább gyorsuló technikai, technológiai fejlődés A fogadó országok FDI-hoz való viszonyának megváltozása elzárkózás helyett nyitás korlátozás helyett liberalizálás az általános liberalizálás után tőkevonzási verseny (támogatás: adókedvezmények, költségvetési támogatás)

Transznacionalizálódás A küldő országok kifektetésekhez (OFDI) való viszonyának megváltozása korlátozás helyett fokozatos liberalizálás elterjedő támogatások (gazdaságdiplomácia, tanácsadás, kockázati tőke és fejlesztési társaságok) Élesedő verseny az erőforrásokért, piacokért, stratégiai előnyökért

Transznacionalizálódás Következmények: lehetővé válik, hogy egy-egy vállalat a földrajzi korlátok szinte teljes mellőzésével világméretekben szervezze meg tevékenységét a világ túlsó felén lévő leányvállalatokat majdnem olyan könnyen lehet irányítani, mint a szomszéd városban lévőket

Transznacionalizálódás létrejön az egyszerre több országban működő, egymással tulajdonosi kapcsolatban lévő transznacionális vállalatok rendszere ütemváltás a globális tőkeáramlásokban: a direkttőke befektetések válnak a világgazdaság dinamizálóivá, növekedésük éves üteme jelentősen meghaladja a világkereskedelem és a világtermelés növekedésének ütemét (1986-1990: 23 %, 1991-1995: 21 %, 1996-1999: 41 %)

Transznacionális vállalatok a tevékenységét több országban végzi centralizált döntéshozatali rendszere van az információkat megosztják egymással a tulajdonosok többnemzetiségűek, de a vállalat irányításában a tulajdonosi elkülönülés nem érvényesül (Forrás: UNCTAD)

Transznacionális vállalatok Részegységei között megkülönböztethető az anya- és a leányvállalat anyavállalat: a többi, más országban működő leányvállalatban meghatározó tulajdoni hányaddal rendelkezik, szervező és irányító szerepet játszik a vállalat-csoport életében leányvállalat: önálló jogi személyiségű vállalat, amelyben meghatározó tulajdoni hányaddal rendelkezik az anyavállalat

Transznacionális vállalatok A vállalatok nemzetköziesedésének fokmérője a transznacionalitási index Három arány átlaga alapján számítják: külföldi eszközök/összes eszköz külföldi értékesítés/összes értékesítés külföldi foglalkoztatottak/összes foglalkoztatott (Forrás: UNCTAD)

TOP 10 TNV (2004) General Electric USA Elektronika Vodafone Group UK Telekomm. Ford Motor Autóipar General Motors British Petroleum Olajipar ExxonMobil Royal Dutch/Shell UK/Hollandia Toyota Japán Total Franciaország France Télécom

Az FDI állomány régiónként Md USD

FDI a fejlett országokban 1990

FDI a fejlett országokban 2005

FDI a fejlődő országokban 1990

FDI a fejlődő országokban 2005

Az OFDI állomány régiónként Md USD

OFDI a fejlett országokban 1990

OFDI a fejlett országokban 2005

FDI megoszlása főbb szektoronként a világgazdaságban

FDI állomány az EU új tagállamaiban (2005, M USD)

1 főre vetített FDI állomány az EU új tagállamaiban (2005, USD)

GDP arányos FDI állomány az EU új tagállamaiban (2005, %)

Tőkebeáramlás Magyarországra 1995 és 2005 között (M euró)

A tőkebeáramlás szakaszai 1990-1997 Befektetések fő formája: privatizáció Megérkeznek az első nagy zöldmezős befektetők (Opel, Suzuki, Philips, IBM) A magyar kormány egyedi kedvezménye-ket nyújt Éves beáramlás a privatizációs ügyletek függvényében hullámzik

A tőkebeáramlás szakaszai 2. 1997-2000-es évek eleje A privatizáció lecseng Zöldmezős beruházások: beszállítók Pótlólagos befektetések növekedése Átláthatóvá és normatívvá váló támogatási rendszer (nagybefektetések, elmaradott régiók, foglalkoztatás)

A tőkebeáramlás szakaszai 3. 2000-es évek elejétől A már itt működő külföldi cégek pótlólagos befektetései tovább nőnek A támogatási rendszer EU-konformmá válik Az emelkedő bérek miatt az összeszerelő, bérmunkázó tevékenységek egy részének kivonulása, magasabb hozzáadott-értékű beruházások betelepülése 2005-ben újabb nagyprivatizáció: BA (1,8 Md euró)

Tőkebeáramlás komponensenként Magyarországon 1995-2005 (M euró)

A befektetett tőke megoszlása főbb szektoronként Magyarországon (M euró)

A feldolgozóipari befektetések megoszlása 2004, M euró

A külföldi befektetések regionális megoszlása 1994

A külföldi befektetések regionális megoszlása 2004

Az FDI megoszlása három dunántúli régió között 1994

Az FDI megoszlása három dunántúli régió között 2004

Budapest részesedése a befektetésekből

Legfontosabb befektető országok Magyarországon Németország (29 %) Hollandia (11 %) Ausztria (11 %) Franciaország (4,7 %) Egyesült Államok (4,5 %) Ebből az öt országból származik az összes befektetés 60 %-a.

Tőkekivitel Magyarországról

A magyar közvetlen tőkeexport állományának megoszlása (2004) Szlovákia (40 %) Hollandia (8,8 %) Horvátország (8,7 %) Macedónia (8,7 %) Lengyelország (7,3 %) Bulgária (5,3 %) Románia (4,2 %) 1-7: 83 %