A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

A tanácsköztársaság.
Az 1. világháború.
Hazánk német megszállása és a nyilas uralom
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
A Tanácsköztársaság.
Magyarország az első világháborúban
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Magyarország a II. világháborúban.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
V. Hadigazdaság az első világháborúban
Világháború, forradalom, terror, Trianon
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
A háború és következményei Magyarországon
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
Települések az I. világháború idején
Szeged az első világháborúban
Solt I. világháborús helytörténete
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Szeged és az első világháború
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
Szeged az első világháborúban
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
Az őszirózsás forradalom
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Községpecsét, 1908 A háború áldozatai A háború áldozatait minden város és község népe siratta. Algyő 3037 lakosával kicsi volt ahhoz, hogy Csongrád megye.
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Gyula város I. világháborús emlékei
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
A Monarchia haditengerészetének csatái
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Az I. Világháború idején
Horthy Miklós.
Magyarország a két világháború között
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Horthy Miklós.
A békeszerződés aláírása
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
REFORMÁTUS TEMPLOM SOPRON
Előadás másolata:

A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán

 július 31-én elrendelik az általános mozgósítást: ◦ a város és határának kb fia küzdött a különböző harctereken ◦ Más forrás szerint már 1915 nyarára a város munkaképes férfilakosságának nagy része hadbavonult  Az általános mozgósítás után életbe léptették a rögtönbíráskodást, megszigorították a sajtószabadságot, korlátozták az üzletek nyitva tartását, az útlevelek kiadását.  december elején megkezdődött az élelmiszerárak hatósági megállapítása, összeírták a gabonakészleteket, elkezdődött a rekvirálás, rendszeresítették a liszt- és kenyérutalványt.  Az élelmiszer biztosítása mellett a közigazgatás fő tevékenysége a katonai utánpótlás szervezése és a hadikórházak helyének biztosítása lett.  január 22-től a hadügyminisztérium a szerbiai háború miatt a várost hadműveleti területté nyilvánította. Csaták, melyekben harcoltak szegedi csapatok (középen vélhetően a doberdói fa) A háború más áldozatai: -bal lent: árva gyerekek, a Mátyás templomnál -Tőlük jobbra: imádkozó özvegyek, a háttérben egy rokkant -középen: a szegedi egyházközösségek (jezsuiták) -jobbra lent: névtelen katonák (sisak és felkiáltó jel) A halottak lelkei…

 1916-ban a munkások, értelmiségiek, középrétegbeliek körében kezdett szétfoszlani a háború igazságos jellegéről szóló nézet: ◦ Szaporodott a katonaszökevények száma ◦ A háborús termelést folytató kenderfonógyárban 1916 augusztusában az alacsony bérek és az embertelen viszonyok miatt lázadás, sztrájk tört ki.

 1917-ben a MSZDP május elsejét a béke követelése jegyében ünnepelte.  szeptember 25-én Szeged közgyűlése elfogadta dr. Becsey Károlynak indítványát, amely követeli, hogy az országgyűlés „attól a kormánytól, melynek tagjai a kisebb anyagi erővel rendelkező osztályok érdekei iránt kellő megértést nem tanúsítanak, bizalmát vonja meg.”

 Október 31-én a katonaság a laktanyákból az utcákra özönlött, és a csőcselékkel együtt éltette a „Nemzeti Tanácsot”.  Az emberek énekelve járták be a várost.  A katonák letépték sapkájukról a régi jelvényt, és kitűzték a lázadás szimbólumát, az őszirózsát.

 A trianoni békediktátum értelmében hazánk elvesztette területe kétharmadát, és megszűnt az egyetlen állam Közép-Európában, amely ellent mondhatott volna a Harmadik Birodalomnak és a Szovjetuniónak.  Szeged határvárossá vált.

 július 13-án Horthy Miklós lett a Nemzeti Hadsereg parancsnoka.  Csapataival Dunántúlra vonult, november 16-án a viseletéről „darutollasnak” nevezett haderő élén bevonult a fővárosba.  Horthy kedvenc városaként a két világháború között fejlődött Szeged, egyetemi, egyházi és kulturális központ volt.  Elvesztette a gazdasági, az ipari központ szerepét. Horthy bevonulása

 Források:  Írásos:   Horthy Miklós: Emlékirataim  Szeged történeti kronológiája  Képek:  Szeged, Hősök kapuja részletek (saját gyűjtés)