Készítették: Csik Barbi Kiss Pálma Kókai Tamás (7.a)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Erzsébet Amália Eugénia
Magyarország a 18. században
Klauzál Gábor élete és kora
Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Klauzál Gábor és kora.
Október 6. „Amennyi könny van a szemekben, Hulljon ki lassan, permetegben, S elsírva mind, kezdd újra még; Siratni őket nincs elég! „
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
HAZÁNK A SZABADSÁGHARC LEVERÉSE UTÁN
A SZABADSÁGHARC TETŐPONTJA A TAVASZI HADJÁRAT
HAZÁNK A HABSBURG BIRODALOMBAN A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
Magyarország a reformkorban
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Forradalmi költészete
Magyarország az első világháborúban
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
1848. március 15..
Az es forradalom és szabadságharc
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
Gábor Áron élete és kora
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
Pető Tamás: Görgey Artúr
Korom Tamara: A szatmári béke
Mária Terézia trónra kerülése
Strincz Beatrix: Ferenc József
Pálinkó Máté: A tavaszi hadjárat
A reformkor
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Készítette: 10.A osztály Kiszli Robertina Csegezy Márk Ignácz Gábor
Felvidék.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
Az abszolutizmus kormányformái a Magyar Királyságban
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában II.
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA MOZGALMAK ÉS ESZMÉK A XIX. SZÁZADBAN
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
A mohácsi csata.
Az es forradalom és szabadságharc
II. József A kalapos király.
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
A reformkortól a szabadságharc leveréséig (1830—1849)
Az újjáépítés kora Magyarországon
Az es szabadságharc. Magyarország 1848 nyarán.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A szabadságharc, a kiegyezés és a dualizmus kora Bibliográfia: Romsics Ignác (szerk.): Magyarország története. Akadémiai Kiadó. Budapest,
A közjogi kérdések az els ő világháború idején Kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár /kepek/tortenelem/to391ehh08bor.jpg.
A kiegyezés és el ő zményei. Áttörés a magyar liberálisoknál Deák : a „húsvéti cikk” (Pesti Napló, IV. 16.) lényegelényege: három fő feltétel 1.
Hazánk a Habsburg Birodalomban
Készítette: Banyó Enikő
A SZATMÁRI BÉKE.
ARADI VÉRTANÚK.
Osztrák - Magyar kiegyezés 1867
ARADI VÉRTANÚK.
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
A törvényes forradalom
I. Ferenc József.
Március Név: Czúth Dávid Iskola év: 2018/19 Osztály: I.CM Szak: GDM Stredná odborná škola technická - Műszaki Szakközépiskola.
Előadás másolata:

Készítették: Csik Barbi Kiss Pálma Kókai Tamás (7.a) Magyar Szabadság harc Készítették: Csik Barbi Kiss Pálma Kókai Tamás (7.a)

I.Bécsi forradalom Bécsi forradalom* március 13-án -  Ez alapjaiban rázkódtatta meg a birodalmat, hatására az uralkodó V. Ferdinánd menesztette az eddig mindenható, gyűlölt Metternich kancellárt, és megpróbálta engedményekkel lecsillapítani a népet.

1848. március 15. A bécsi forradalom hírére a pesti fiatalok a cselekvés útjára léptek. Reggel a Pilvax kávéházból indultak el történelmi útjukra. * Először az egyetemeket járták végig. * Lefoglalták a Landerer és Heckenast nyomdájának egyik gépét, és  kinyomtatták a Nemzeti dalt és a tizenkét pontot.

1848 Áprilisi törvények Az áprilisi törvények az utolsó magyar rendi országgyűlésen (1847-1848) elfogadott és V. Ferdinánd király által április 11-én szentesített törvénycsomag, amely 31 cikkből állt. A törvénycsomag jórészt a pesti forradalom 12 pontjának törvénybe foglalása volt, és ezzel új közjogi helyzetet teremtett a Habsburg Birodalomban, egyben biztosította a magyar országrész polgári demokratikus fejlődését; lényegében Magyarországot rendi államból parlamentáris állammá alakította. Bár az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után az új neoabszolutista kormányzati rendszer ezt a fejlődést megakasztotta, az áprilisi törvények a magyar politika viszonyítási alapjaivá lettek, és részint megvalósultak a kiegyezéssel, illetve az Osztrák–Magyar Monarchia idején végbement közjogi fejlődéssel.

II.Bécsi forradalom Október 6-án ismét forradalom tört ki Bécsben. A lakosság radikális része arra a hírre, hogy az udvari körök Jellasics támogatására a Richter gránátos-zászlóaljat kívánják Magyarország irányába útnak indítani, összecsapásokba keveredett a Hugo von Bredy tábornok, bécsi dandárparancsnok kötelékeivel. Latour gróf hadügyminisztert kalapácsütésekkel és szuronydöfésekkel meggyilkolták, majd egy lámpavasra akasztották. Ezáltal rövid időre mind a császári erők központja, mind Jellasics politikai és katonai támogatottsága megszűnt.

Ferenc József uralkodása FERENC József főherceg édesapja Habsburg–Lotaringiai Ferenc Károly főherceg (1802–1878) volt, édesanyja Zsófia főhercegné (1805–1872). Ferenc József a család első gyermekeként született. Felnőtt kort megélő testvérei (egy húga, Mária Anna ötévesen meghalt): Ferdinánd Miksa főherceg, a későbbi I. Miksa mexikói császár (1832–1867) Károly Lajos főherceg (1833–1896), Ferenc Ferdinánd későbbi trónörökös apja. Lajos Viktor főherceg (1842–1919), Ferenc József 12 évvel fiatalabb öccse, akit később kitagadtak a császári családból.

Olmützi alkotmány Az olmützi oktrojált (azaz uralkodói rendelettel kiadott) alkotmány számos egyéni szabadságjogot biztosított – így a törvény előtti egyenlőséget, a nyelvi és nemzeti egyenlőséget, eltörölt minden hűbéri alárendeltséget, – alapjában véve azonban centralizált és abszolutista állam megteremtését jelentette. Rendelkezéseinek éle különösen a „lázadó” magyarok ellen irányult: a Szent Korona országait felosztotta Magyar Királyságra, Erdélyi Fejedelemségre – az uniót Erdéllyel semmisnek nyilvánítva, – Katonai Határőrvidékre és Dalmát–Horvát–Szlovén Királyságra. A császári házhoz lojális Horvátország pedig Dalmácia mellett megkapta a Magyar Királyságtól elvett Fiume kikötővárost is. Az alkotmány sohasem lépett életbe, bevezetését a szabadságharc végéig elhalasztották, majd 1851-ben hatályon kívül helyezték.

Az utolsó jelentősebb harcképes seregtest, a Görgey vezette feldunai hadsereg feltétel nélküli fegyverletételére 1849. augusztus 13-án került sor Világosnál, az orosz Fjodor Vasziljevics Rüdiger tábornok csapatai előtt. Sok kisebb magyar csapat ettől külön tette le a fegyvert. A forradalom alig fejeződött be, a császáriak mindjárt megkezdték a megtorlást. Haynau, a magyarországi osztrák főparancsnok felállította a haditörvényszéket, melyek több száz tisztet és polgári személyt ítéltek halálra és még többet várfogságra

Turai ütközet A hadsereg történetének és a turai lovasütközetnek szinte teljes keresztmetszetét adja a 270 oldalas kötet, s ebben a témakörben e mű a legátfogóbb elemzés pillanatnyilag a nagyközönség számára. A szerzők neves hadtörténészek, illetve a téma iránt érdeklődést, elkötelezettséget mutató helytörténészek voltak.

Vége