Mérő Katalin Magyar Nemzeti Bank

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A bizonytalanság és a kockázat
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Kisvállalkozások fejlesztése a MagNet Magyar Közösségi Bank finanszírozásával Dakó Andrea Piac&Profit Konferencia_BKIK.
VÁLSÁGÁLLÓ PORTFÓLIÓMENEDZSMENT KILÁTÁS A ‘B’ ÉPÜLETBŐL május 11. Sellyey Tamás, Indotek Group.
Lehet-e sikeres gazdaságunk jól működő bankrendszer nélkül? Simor András Horgony december 8.
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
PÉNZÜGYI ISMERETEK A takarékszövetkezeti rendszer
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Csortos Orsolya, Kádár András
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Vállalatfinanszírozás
BANKÜZEMTAN ősz Előadás Bank és Kockázat
Előadás avagy HiBeLKOVaSzMűCsaM szeptember 15.
5. Banküzemtani előadás SZTE ÁPRILIS 18.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
Kivonat a Wikipédiából
KOCKÁZAT – HOZAM.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
A tőzsdei kereskedés tendenciái Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest,
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Finanszírozás
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Befektetési döntések Bevezetés
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
A bankok.
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Zsembery Levente vezérigazgató
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Fizetési mérleg jelentés
III. További finanszírozási alternatívák
Az INFORMATIKA nem költség, hanem TERMELŐESZKÖZ!
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
MagNet Magyar Közösségi Bank Piac & Profit Klub Üzleti etikus cégek fóruma június 5. Dakó Andrea.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Hedge fund-ok Urbán András
A piac és a piacgazdaság
Fizetési mérleg jelentés április
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Közvélemény- és piackutatási igazgató
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Mérő Katalin Magyar Nemzeti Bank Bankelméletek Mérő Katalin Magyar Nemzeti Bank

Mi a bank és mit csinálnak a bankok? „A bankok olyan intézmények, amelyeknek jellemző tevékenysége, hogy hiteleket nyújt, és nyilvánosan betéteket gyűjt.” (Freixas-Rochet) Jellemző tevékenység Együtt szerepel benne a betétgyűjtés és a hitelezés Nyilvánosan gyűjti a betéteket A fejlett jól működő pénzügyi rendszerek elősegítik a háztartások életcikluson átívelő fogyasztás-allokációját és vállalati szektor hatékony és legnagyobb jövedelmezőséget eredményező tőkeallokációját.

Miért kellenek a bankok a jobb erőforrás allokációhoz? –Válasz I. Információs asszimmetria csökkentése A hitelfelvevő és a megtakarító közötti információs asszimmetriák áthidalása Meghitelezendő projectek vonatkozásában Visszafizetési hajlandóság vonatkozásában Tranzakciós költségek csökkentése

Hogyan segítik elő a bankok a jobb erőforrás-allokációt? A modern bankelméletek szerint a bankok fő funkciói: Hozzáférés biztosítása a fizetési rendszerekhez Eszköz transzformáció Denominációs Minőségi Lejárati Információ feldolgozás, a hitelfelvevők megfigyelése

HITELEZÉS –minőségi eszköz transzformáció 1.– Ki kapjon hitelt? Schumpeteri fejlődéselmélete specializációs előnyök (információs asszimetria csökkentése) mérethatékonysági előnyök (tranzakciós költségek csökkentése) az előzetes kiválasztás során Gerschenkron fejlődéselmélete Az univerzális bankok szerepe a német gazdasági fejlődésben

HITELEZÉS –minőségi eszköz transzformáció 2.–a banki szerződés A banki szerződés:(Gale and Hellwig) fix összegű és tartalmaz fedezeti követelményeket, ill. költséges csődeljárási formulákat. A sztenderd banki szerződések (SDC) optimálisak, mivel csökkentik a hitelező monitoring költségeit (tranzakciós költség); csökkentik a hitelfelvevő érdekeltségét abban hogy elrejtse a tényleges teljesítményét.

HITELEZÉS – denominációs eszköz transzformáció A gazdasági fejlődéshez feltétlen szükséges a megfelelő nagyságú külső finanszírozási források rendelkezésre állása (Széchenyi) Gazdaságtörténeti bizonyítékok: Angol ipari forradalom (Hicks) Hollandia és Anglia korai (XVII. sz.) , míg Németország és Franciaország megkésett (XIX.sz.) gazdasági fejlődése (Rousseau és Sylla)

Betétgyűjtés –lejárati eszköz transzformáció Betétes: nem fektet illikvid eszközbe, hanem likvid bankbetétbe Bank: a betéteket kevésbé illikvid eszközökké tudja transzformálni, vagyis optimális illikviditást teremt  a biztonságos és teljesen likvid készpénzt kicsit kockázatosabb, és majdnem ugyanolyan likvid bankbetétté tudja a bank transzformálni (Diamond és Dybving)

Hitelezés és betétgyűjtés –információ feldolgozás Bankok: hitelezés és betétgyűjtés együttesen ↓ információs többlet a betéti-, és számlamozgásokról (Fama) magyarázza a tranzakciós-, és hitelezési tevékenységek együttes fejlődését

Információ feldolgozás, delegált megfigyelés A bank Ügynök: a megtakarítók megbízásából, megfigyelési díjért elemzi és ellenőrzi a meghitelezetteket (delegated monitoring) Megfigyelés: kisebb nem-fizetési hajlandóság Hitel nem fizetés társadalmi költsége csökken, ha a bank sok projectet figyel meg (Diamond)

Miért kellenek a bankok a jobb erőforrás allokációhoz? –Válasz II. Kérdés: Ha az információ és a tranzakciók egyre jobban hozzáférhetőek, továbbra is kellenek-e a pénzügyi közvetítők és a bankok a jobb erőforrás allokációhoz? Válasz: a korábbi funkcióikban nem feltétlen. A pénzügyi közvetítők és a bankok létjogosultságának magyarázata új elméletet igényel. (Allen-Santomero)

Allen-Santomero – Mit csinálnak a pénzügyi közvetítők (What do financial intermediaries do? -1999) -1. A jelenségek: A tranzakciós költségek csökkenése,információs asszimmetriák növekedése Hagyományos banki tevékenység (betét-hitel) visszaszorulása az USA-ban Nem banki közvetítők térnyerése(nyugdíj alap, befektetési alap) Új pénzügyi piacok (derivatívok) megjelenése-inkább a pénzügyi közvetítők szerepelnek rajta, nem magánszemélyek A jelenségek nincsenek összhangban a korábbi bankelméletekkel

Allen-Santomero – Mit csinálnak a pénzügyi közvetítők (What do financial intermediaries do? -1999) -2. A bankok szerepének változása az USA-ban: A bankoknak a pénzügyi közvetítők estközeiből való részesedése 1950-ben még ≈60%, 1998-ra ≈25% A bankoknak a gazdaság teljes pénzügyi eszközeiből való részesedésre (banki eszközök/GDP a teljes pénzügyi eszközállomány/GDP-hez képest) nem csökkent ??? Hogy teremthető meg az összhang

Allen-Santomero – Mit csinálnak a pénzügyi közvetítők (What do financial intermediaries do? -1999) -3. Válasz: A bankok teret vesztettek a hagyományos tevékenységük révén a nem-banki közvetítőkkel szemben Hitelezés (hitelező társaságok, hitelkártya társaságok) Betétgyűjtés (alapok) Fizetési szolgáltatások (alapok, brókercégek) De: a közvetítők kiszorították a magán befektetéseket A bankok új szerepre tettek szert

Allen-Santomero – Mit csinálnak a pénzügyi közvetítők (What do financial intermediaries do? -1999) -4. Mi ez az új szerep? Nem banki közvetítők erősödő versenye  piaci hozamok nőnek  a bankoknak is ugyanolyan magas hozamot kell fizetni  a bankok nem tehetik meg, hogy jó időben kevesebbet, rossz időben többet fizetnek a betétekre  a bankoknak az adott időszakon belül kell a kockázatokat diverzifikálni  a kockázatkezelés, kockázatokkal való kereskedés válik a modern bankok legfontosabb szolgáltatásává, amit a betétesek megvesznek tőle (eszköz transzformáció megújult formája)

Allen-Santomero – Mit csinálnak a pénzügyi közvetítők (What do financial intermediaries do? -1999) -5. Miért más Európa? Kockázatkerülőbb lakosság Kisebb verseny a nem-banki közvetítők felől A marad szerepe a hagyományos banki funkcióknak, kevésbé erős a kockázatokkal való kereskedés felé való elmozdulás A bankok a kockázatokat nemcsak egy adott időszakon belül kezelik (diverzifikáció), hanem az időszakok között is simítják (intertemporal smoothing) Ha a piaci közvetítől Európában is teret nyernek, itt is megváltozik a bankok szerepe, itt is új bankelméletek kellenek, itt is a kockázatkezelés, kockázatokkal való kereskedés válik a legfőbb banki funkcióvá.

Időszakok közötti vagy időszakon belüli kockázatkezelés –Melyik jobb Időszakok közötti vagy időszakon belüli kockázatkezelés –Melyik jobb? (Allen-Gale,1999) Fő állítás: A tőkepiacok kevésbé hatékonyak a kockázatmegosztásban, mint a tőkepiaci versennyel nem szembesülő bankok. Ok: a bankok hatékonyan tudnak kockázatot simítani időszakok között. Illusztráció: ’70-es évek olajár robbanása: USA-ban, ahol a háztartások pénzügyi vagyonának több, mint 50%-a részvény volt: erős fogyasztás-visszaesés, Európában mérsékelt.

Időszakok közötti vagy időszakon belüli kockázatkezelés –Melyik jobb Időszakok közötti vagy időszakon belüli kockázatkezelés –Melyik jobb? (Allen-Gale,1999) Allen-Gale modell: 2 időszak, konkáv hasznossági függvény Megtakarítás: piaci eszközbe vagy biztonságos eszközbe (bankbetét) Piaci rendszer: a háztartás nem tart biztonságos eszközt Banki rendszer: a háztartás csak biztonságos eszközt tart U(tőkepiac) ≤U(bank) A tisztán banki közvetítés révén valamennyi generáció ex-ante kedvezőbb helyzetben van!!