E GÉSZSÉGES K ÖRNYEZET – EGÉSZSÉGES GYERMEK Földváriné Miklós Magdolna közegészségügyi-járványügyi felügyelő Komárom-Esztergom Megyei KH Népegészségügyi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Előzmények  Tervezés  Szakemberek alkalmazása (testnevelő tanár, edző, rekreációs szakember, OKJ-s végzettségű segítő..stb)  Hivatalos meghirdetés.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Helyes táplálkozás.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Gólyatábor beharangozó
Mosonmagyaróvár november 25.
Előnyök és alkalmazási területek
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
Nemzetközi Oltóhely és HIV/AIDS Tanácsadó bemutatása
Egészség Betegség.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Szabadidő, szórakozás tizenéves korban Határok és egyezségek
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
PROGRAM.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Egészségkultúra 9. évfolyam
HACCP rendszer.
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Közösségi szolgálat a közgázban
Előadás másolata:

E GÉSZSÉGES K ÖRNYEZET – EGÉSZSÉGES GYERMEK Földváriné Miklós Magdolna közegészségügyi-járványügyi felügyelő Komárom-Esztergom Megyei KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve MTESZ Konferencia Tatabánya,

„Aki nem tudja milyen kikötőbe tart, annak semmilyen szél sem kedvez” Seneca

E GÉSZSÉGES KÖRNYEZET : Környezetvédelem - „beteg” környezet gyógyítása ivóvíz, talaj, levegő Társadalom felelőssége Egyén felelősége

E GÉSZSÉGES E MBER /G YERMEK Lelki (stressz mentesség, öröm-siker, jó napirend – munka, elegendő pihenés és kikapcsolódás) Testi: mozgás (sport) munka/pihenés jó aránya lakás, személyi higiénia ( pl.: gomba mentes lakás) szabadban időzés – séta, kerti munka stb. (napfény) egészséges táplálkozás egészséges élelmiszerek szenvedélyek (alkohol, dohányzás, drogok)

E GÉSZSÉGES ÉLELMISZER (É TELEK ) TERMŐFÖLDTŐL AZ ASZTALIG Összetett munka és felelősség eredménye Felelőssége van: Mezőgazdasági vállalkozónak, termelőnek Élelmiszeripari feldolgozók, üzemek Élelmiszer kereskedelem (forgalmazók, szállítók) Szülők (mit eszik a család!) Média Pedagógusnak/ Iskola Hatóságok stb. Egyén felelőssége (zsebpénzt mire költik?)

1. M EZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÓK, TERMELŐK (A GROTECHNOLÓGIA ) Talajkezelés (Műtrágya – Nitrit, Nitrát) Permetezés/növényápolás – permetezési napló – szerves foszforsav észterek Terménykezelés – Korszerű szárítók(silók), tárolók – Mikotoxinok Pl.: Fuzarium, Aflatoxin Állattartás (extenzív „farmon/ tanyán” – intenzív (Batériás, tartásmód), gyógyszerezés – antibiotikum maradék, Takarmányozás – húsminőségét befolyásolja

2. É LELMISZERIPARI FELDOLGOZÓK, ÜZEMEK Ivóvíz minőségű víz Technológia szigorú betartása Személyi, tárgyi feltételek, gyártási higiéne Kifogástalan alapanyag – tárolás (hűtés, fagyasztás), előkészítési munkálatok, feldolgozás

3. É LELMISZER KERESKEDELEM Hűtőlánc betartása (szállítás során is!) Megfelelően kiképzett szállító járművek Minőség megőrzési idők ellenőrzése HACCP - kritikus pontok

4. S ZÜLŐK ( MIT ESZIK A CSALÁD !) Mennyiségi, Minőségi étkezés Helyes konyhatechnológia (húsos nyers/főtt – zöldséges deszka) Kánikula – gyors lehűtés, hűtőbe helyezés Hűtőben helyes tárolás – Fedő! (Tej –tejtermék  hús  zöldségek) Hűtő rendszeres tisztítása – kondenzvíz (pl.: Listeria Monocytogenes - Kulturált étkezés

5. M ÉDIA Felnőtt/gyermek filmek…. Reklámok! Segíthetnek Árthatnak

6. P EDAGÓGUSNAK / I SKOLÁNAK Nevelés (tanórán, szünetben, szakkörön, kiránduláson, táborban) Személyi higiéné (kézmosást sokan alábecsülik) Kulturált étkezés (terítés, tálalás) Egészséges étkezés alapismeretei Iskolai büfé ( rostos üdítők, magvas pékárú, gyümölcs) Vizet igyunk – legjobb szomjoltó, salaktalanító

7. H ATÓSÁGOK I. KEM KH Fogyasztóvédelmi felügyelőség KEM KH Élelmiszerlánc-biz. és Állategészségügyi Ig. KEM KH NSZSZ és Járási Népegészségügyi Int. Ellenőrzések - kereskedelemi, - vendéglátó, - közétkeztetést végző egységekben (higiénés, ételek/élelmiszerek tárolása, minőség- megőrzési idők, ételminták stb.) Mintavételezés (energiaitalok, anyatej hely. –kieg., transzzsírsav tart. élelmiszerek, testsúlycsökkentő étrend-kiegészítők) Panaszügyek

7. H ATÓSÁGOK II. K ÖZÉTKEZTETÉS ( GYERMEK, SZOCIÁLIS, KORHÁZI ) 2008/2009 tanévben Országos közétkeztetési (35 óvoda, 85 ált. és közép iskola) Táplálkozás-egészségügyi felmérés Nagyon rossz eredmények Sok : só, cukor, zsír Kevés : tej/tejtermék, gyümölcs, zöldfőzelék (Ca.,rost,C-vit.) Országos Tisztifőorvos - 1/2011. évi Normatív Utasítása (ellenőrzési szemp.) - Táplálkozás-egészségügyi Ajánlás Cél: minőségi közétkeztetés megvalósítása Mintamenza program – Békés megye- Kibővült

8. E GYÉN FELELŐSSÉGE (S ZÜLŐ, GYERMEK ) Étkezési ritmus (R-T-E-U-V) Változatos étkezés (szezonális termékek) Szülő felelőssége (Gyermek: reggelizik-e?, milyen jutalmat, nasit kap?, milyen üdítőket iszik, mennyi főzelékez, gyümölcsöt fogyaszt stb.) Gyermek felelősége (zsebpénz értelmes, célszerű elköltése, menzai főtt étel elfogyasztása)

G YERMEKTÁBOROZÁS I. Táborszervező (tanár) feladatai: Táborozás bejelentése (6 héttel előbb) a területileg illetékes Járási Népegészségügyi Intézetnek, vagy az NSZSZ-nek. - 12/1991. (V. 18.) NM. rend. a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről - 37/2007. (VII. 23.) EüM - SZMM egy. rend. egyes nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyek üzemeltetésének egészségügyi feltételeiről) Törvényes képviselő (szülő) egészségügyi nyilatkoza- tának begyűjtése (4 napnál nem régebbi). Táborozók figyelemfelhívás : kullancs-encephalitis elleni oltás lehetőségéről, kirándulás, táborozás - „kullancsvizit”

G YERMEKTÁBOROZÁS II. Épített táborok ( pl.: gyermeküdülő, ifjúsági tábor) - közművesített Sátortábor/ Nomádtábor egyszerű ételek főzése hűtők hiányában  napi vásárlás a főzéshez (nem romlandó élelmiszerek reggelire, vacsorára) Étel és egyéb hulladék megfelelő gyűjtése, elhelyezése/elszállítása Tisztálkodási lehetőség (mosdósátor ) Illemhely

J Ó TANÁCSOK TÁBORSZERVEZŐKNEK I: Főzés, gyümölcsmosás ivóvíz minőségű vízzel Szendvicsek tartalma ne legyen gyorsan romló Kullancs Lyme kór kullancsvizit !! Kullancs-encephalitis elleni oltási sorozat általános: 0. nap – (2 hét)1-3 hó – 9-12 hó + emlékezető oltás 3, 5 évente gyorsított: 0. nap – 7 nap – 21 nap – hó „ „ „ Szúnyogriasztás (repellensek)

J Ó TANÁCSOK TÁBORVEZETŐKNEK II. Egészségügyi ellátás megszervezése (Egészségügyi szakszemélyzet, mentőláda) Bogyógyűjtés – mérgező termések Gombagyűjtés Vadon élő (szelíd) erdei állatok Simogatás tilos!

K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !