Innováció az energetikában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Advertisements

Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Energiaköltségek optimalizálása
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Energy Summit 2013 Gazdaságfejlesztés zöld beruházásokkal Kuntner Gábor – vezérigazgató, Energy Hungary Zrt.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Jób Viktor Rába Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Megújuló energiák felhasználásának helye és lehetősége a nemzeti vagyon kezelése során Marjay Gyula ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgató.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
Energetikai pályázatok pályázói szemmel
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Versenyképesség és környezetvédelem Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Vértesi Erőmű átállítása szénről biomassza tüzelésűre
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Az alternatív energia felhasználása
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
Megújuló energia alkalmazása
12 ezer milliárd forintos keret
Energetikai gazdaságtan
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
Előadás másolata:

Innováció az energetikában Nemzetközi trendek, hazai fókuszok Jamniczky Zsolt, E.ON Hungária Zrt., 2014. november 6.

Nyolc jövőnket formáló megatrend Gazdasági erő áthelyeződése Nyersanyagok hozzáférhetőségének változása Városiasodás Környezet-tudatosság erősödése Intelligencia és innováció Új szociális struktúrák Globális összekapcsolódás Megatrends in energetical development Az egyén szerepének erősödése

Az energia ipar változásai 1 Megújuló energiaforrások felhasználása tömegessé válik Bajor elosztóhálózaton a rákapcsolt megújulók 2012 végére elérték a csúcsterhelést Az állami keresztfinanszírozás túlszaladt. A támogatások Európában megduplázódtak. (Tarifa-deficit Spanyolországban, Németországban a háztartási árakban a támogatás és adó több mint 50%) A palagáz termelése Észak-Amerikában hihetetlenül felszökött Leverte a szén árát a világban. Ez az egyik hajtóerő a szén reneszánszához A gázerőművek kiszorultak az európai piacról Az európai energia-intenzív iparágak versenyhátrányba kerültek Az európai kibocsátási kereskedelem ára összeomlott 25-30 euro/t helyett 2-6 euro/t az EUA ára Ez a másik hajtóerő a szén reneszánszához Az energiahatékonyság javítása csökkenti a keresletet A 2012 végi EU Irányelv alkalmazása erősíteni fogja a tendenciát

Az energia ipar változásai 2 A megfizethetőség, mint új alap-probléma merül fel Bulgáriában tüntetések. Magyar rezsicsökkentés. Német országban a támogatási szint megkérdőjeleződése Nagy-Britanniában az árbefagyasztás, mint téma felmerülése Ellentmondásos energia és környezetpolitika. Erős állami beavatkozások. Fenntarthatóság, megfizethetőség és ellátásbiztonság összehangolása szükséges A tagállamok többségében tovább élnek a szabályozott árak Az európai közüzemi szektor pénzügyi teljesítménye lezuhant 2008 óta a hagyományos energiaszolgáltatók részvényértékük mintegy 70%-át elvesztették A megtérülése a tőkeköltség alá estek Döbbenetes mértékű a beruházási igény 1 trilló euro az európai villamos energia rendszerbe 2020-ig 200 milliárd euro kell a hálózatokra. Ennek 2/3-a elosztásra.

Fundamentális technológiai váltás készül Holnap Ma ...és az energiafogyasztó fogalmának meghatározása tovább módosul

A megoldást az energia politika hármas követelményrendszerében kell megtalálnunk Fenntarthatóság 20-20-20 célok Megújulók integrálása Kapacitásdíjak vitája Liberalizáció Ár Ellátásbiztonság Megfizethetőség ... a viták fókusza pedig folyton vándorol a súlypont körül.

Az energiaszolgáltatók üzleti modellje megújításra szorul Az energiaszolgáltatók hagyományos üzlete szűkül, de az új területek növekedése ellensúlyozhatja azok csökkenését Az üzleti környezet az új szerepek széles választékát kínálja Az innováció nélkülözhetetlen elem Tevékenységük középpontjába ügyfeleiket helyezik Az üzleti modellek innovációjára koncentrálnak

Szempontok az ügyfelek nézőpontjából Saját megújuló termelésben is érdekeltté válhatnak A társadalom környezettudatos elkötelezettsége az ügyfél üzletpolitikájában is megjelenhet Fenntarthatóság Ár Ellátásbiztonság Egy az üzleti inputok közül, de fontos a választás képessége A relatív ár befolyásolja a versenyképességet A legolcsóbb az el nem fogyasztott energia Saját termeléssel javítható a mozgástér és a rugalmasság is javítható Fontos lehet a többlet információ Az ellátás kiesése vagy minőségromlása miatti kára nagyságrendileg haladhatja meg az energia árát Nem tűr kompromisszumot A saját termelés növelheti az ellátás biztonságot is

Amit az ügyfelek fokozottan igényelnek Segítség és odafigyelés az energia költségeik csökkentéséhez: Szaktanács, hogyan csökkenthetik energiaellátási költségeiket Összehasonlító információ versenytársaik energiaköltségeiről Gyakorlati útmutatás, nagyobb szolgáltatói rugalmasság, választási lehetőségek Támogatás környezetvédelmi céljaik követéséhez A jövőben kWh és m3 eladása helyett energetikai megoldások szállítására fókuszálunk

Üzleti innovációs fókuszok az E.ON Hungáriánál Energia-hatékonysági beruházások megszervezése, koordinálása Napenergia hasznosító megoldások kínálata Magas hatékonyságú biogáz üzemek létesítésének megszervezése, munkahelyteremtést is szolgálva Intelligens hálózati megoldások kínálata Részvétel a nemzeti villamos autózási koncepció és program kialakításában Hulladékhő hasznosítás fűtési és áramtermelési célra Decentralizált hőtermelés, elsősorban biomasszára alapozottan Intelligens és környezetbarát megoldások „okos város” projektek részeként

Integrátori szolgáltatások 2015-től KKV-k számára Célunk: az ügyfél energia-hatékonyság növelő beruházásának elősegítése energetikai helyzetfelmérés energetikai korszerűsítési koncepció kidolgozása energia-hatékonysági beruházással összefüggő támogatási pályázati dokumentáció elkészítése kedvező banki finanszírozási konstrukciók kitárgyalása a partner javára energia-hatékonysági beruházások lebonyolításának szervezése, koordinálása vissza nem térítendő támogatások lehívása és elszámolás a közreműködő szervezetek felé igény esetén az energetikai rendszer üzemeltetése Vizsgálati stádiumban: szerepvállalás a beruházási költségek viselésében, lehetséges üzleti konstrukciók

Az E.ON ügyfelei választott partnere az energetikai megoldásokban és a magyar társadalom elkötelezett támogatója