Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Europass önéletrajz.
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
ECDL vizsgák lehetőségei az alapoktatásban. Módszerek és taneszközök Módszer: Az az eszközrendszer, mely a kitűzött célok eléréséhez vezet. (Segít a cél.
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Szakmai munka az Öveges laboratóriumban Szilágyi Tibor laborvezető.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01
Magyar gyorsíró billentyűzet
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
TÁMOP A szociális képzések rendszerének modernizációja Projekt bemutató előadás Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Mellár János 1. óra Február 10. v
Mikrovezérlők, perifériák laboratóriumi gyakorlat
Szent László ÁMK Szakközépiskolai Intézményegysége
Virtuális méréstechnika Mingesz Róbert 1. óra szeptember 5.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Mingesz Róbert 1. óra szeptember 5., 7.
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat Kovács Tamás & Mingesz Róbert 1. óra február 6., 9.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Műszaki tudományok az interneten
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Bevezetés a pszichológiába
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Szakképzési dokumentumok
Kompetensek lettünk? június 27..
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
A Számvitel Didaktikája
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Dia áttekintése n Tanuljon nyelveket n Szintfelmérés n Angol és német tanfolyamok n További tanfolyamaink n Látogasson el hozzánk és válasszon tanfolyamaink.
Tájékoztatás & Bevezetés
Felnőttoktatási tájékoztatója
1 KÖZPONTOSÍTOTT REZIDENSKÉPZÉS AZ UROLÓGIÁBAN Prof. Dr. Pajor László szeptember 19.
A Magyar Nyelv Napja kezdőkép Tarczal-Márta Edit
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
PPt áttérés tanfolyam tematikája Hallgató neve.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Parancsnoki értekezlet Nagyatád ,. ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ PARANCSNOKI képzés A képzés egy tanéves, levelező tagozatos formában, 10 hónapos (344.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Az Osztrák Intézet Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Dr. habil. Kozári József CSc egyetemi docens GAZDASÁG-
Köszöntelek Benneteket! Tanár neve. Osztály órarendje 8:20 - 8:45 Tanítás kezdete, névsorolvasás 8:45 - 9:30Olvasás és írás 9: :15Helyesírás és.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
Hatékony és pontos munkavégzés
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
OKJ SPORTOKTATÓ KÉPZÉS
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Programjaink fizikából a es tanévben
Hatékony és pontos munkavégzés
Előadás másolata:

Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban Mihályi László Szent István Egyetem Budapest, 2014 2017.04.07.

Tanterv készítés Az elsősegély-oktatás szükségességének meghatározása (áram, víz, tűzveszély stb.) Az oktatás során elsajátítandó anyag és gyakorlatok összeállítása A hallgatók idevonatkozó ismereteinek és érdeklődésének megismerése Az oktatónak felkérhető személyek (adataik) összeállítása Szükséges oktatástechnikai eszközök, gyakorlati felszerelések összeírása 2017.04.07.

Tanterv Alapfokú – a 10-20 éves korosztály részére készül és alapvető ismereteket tartalmaz. A tanfolyam 16 órás, vizsgával zárul! Emeltszintű és / vagy oktatói – a 20-30 éves korosztály részére készül és az alapfokú ismeretekre épül. Főként egészségügyi felső-oktatási intézményekben indul. A tanfolyam 30 órás, vizsgával zárul! Mentőápolói – a 20-30 éves korosztály részére készül és emeltszintű ismereteken túl, a mentőszolgálati ellátás fogásait is tartalmaz. Az oktatás 20 hónapos, OKJ végzettséget ad! 2017.04.07.

A tanterv 3 fő részből áll Hírtelen rosszullétek ellátása (Mentők, IFELORE) Általános elsősegély-nyújtási ismeretek (tanár) Speciális elsősegély-nyújtási ismeretek (speciális) Újraé-lesztés Sokk Eszmé-letlen-ség Vérzések Töré-sek Égés stb. Vízből mentés Vegyianyagok Erősá-ramból mentés 2017.04.07.

Óravázlat elkészítése A foglalkozás megnevezése Párszavas ismétlés az előzőekben tanultakról Motiválás az aznapi oktatásra (pl. történet) Előadás (frontális, kérdve kifejtő, vetítés...) Gyakorlati bemutató (bemutatás, dia, projektor...) Közös gyakorlás (csoportos, egyéni, közös …) Ellenőrzés (megfigyelés, korrigálás …) Összefoglalás / értékelés (dicséret, buzdítás) 2017.04.07.

Óravázlat tartalmazza (előkészítendő - foglalkozások előtt) Foglalkozás témája (vérzéscsillapítások) Előadás témája kulcs-szavakban (3 féle vérzés, vérveszteség … sokk fektetés alk.) Szükséges oktatástechnikai felszerelések a foglalkozáson (laptop, filc, diavetítő) Oktatási felszerelések / eü. anyagok (10 cm-es pólya 20 db …6x6 steril lap 10 cs.) Kiegészítő irodalom (könyv, cím, honlap) Dicsérethez matrica, jó szó … nem csoki! 2017.04.07.

Vizsga Elsősegély szöveges feladatlap Szóban tétel húzása által A gyakorlat, a szóbeli feladat bemutatása, ez előtt BLS / ALS, valamint egy oldalfektetés bemutatása Minden sikeres vizsgázó vizsga-igazolást kap, amellyel várják/ várjuk mint oktatót! 2017.04.07.

Összefoglalás Az elsősegélynyújtás elsajátítható! Csak akkor érezzük a hiányát ha elmarad az életmentés A tantervbe be kell iktatni (2000-óta nem sikerült), amíg ez nem valósul meg, marad a klub és az oktatások utáni tanfolyam. Az egészségtan, munkavédelem és a katonai alapismeretek (Katonasuli) mint tantárgy már több iskolában megjelent és oktatják. Már 1925-óta van jelen a középiskolákban. Szükségünk van sok, oktatást vállaló fiatalra! Visszajelzés kérése a képzésről (ez már a 16. év a SOTE-n, első év a SZIE ÁOK ezek alapján finomítottuk mindezt mi is! Reméljük jól sikerült!) 2017.04.07.

További információ Egyéb tanfolyamok (Máltai Mentők: mentő ápolói tanfolyam; MRT: BLS instruktor; BVSZ: vízi-mentő) Könyvek, cikkek és számítógépes források felsorolása IFELORE oktatási tematika most készül az új, óravázlatok elkérhetőek, tanmenetek 1-3 letölthető: www.ifelore.eu/ letöltések SZIE ÁOTK Tanácsadás és egyéb források Az oktatóktól kérhetők, az Ő e-mail címeik elkérhetőek! 2017.04.07.