Parragh Dénes Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új épületenergetikai szabályozás
Advertisements

Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változásai Nyíregyháza, október 2.
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Állam munkavédelmi feladatai
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Vasútszabályozási Osztály
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Felszín alatti vizek minősítése
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek minősítése
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Felszín alatti vizek minősítése
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Levegőtisztaság védelme
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
A hígtrágya tárolása, injektálás, tápanyagként történő hasznosítása
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
A nem hagyományos szénhidrogének kutatás- termelésének hazai szabályozása nemzetközi kitekintéssel dr. Szűcs Bálint ügyvéd.
2014. november A vízügyi hatóságot érintő változások.
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Levegőtisztaság- védelem 6. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozása.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
NÉHÁNY GONDOLAT A KISREPÜLŐTEREKRŐL …
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
„Fenntartható” utak K+F bizottság ÁGAZATI K+F TEVÉKENYSÉGET IGÉNYLŐ TÉMÁK   Görgényi Ágnes Colas Hungária Zrt. bizottsági tag.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

Parragh Dénes Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozat A rétegrepesztés a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata szemszögéből Parragh Dénes Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozat

A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA (2014. január 22.) a szénhidrogének (például palagáz) masszív hidraulikus rétegrepesztéssel való feltárására és kitermelésére vonatkozó minimumelvekről (2014/70/EU) A rétegrepesztéssel kapcsolatos uniós hatástanulmányok, jelentések Visegrádi 4-ek 2013. októberi ülése, Budapest Hazai jogszabályok: 219/2004. (VII. 21.) Korm. rend.: A felszín alatti vizek védelméről 314/2005. (XII. 25.) Korm. rend.: A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról

A legtöbb feltárási engedélyt Lengyelországban adják ki. Európában a fejlesztések az USA-hoz képest több évtizeddel el vannak maradva. Németországban (Söhlingen) körülbelül 15 éve foglalkoznak a beágyazott gázrétegek kitermelésével, de nagyon alacsony szinten. Európában a nem hagyományos gáz teljes kitermelt mennyisége nagyságrendileg évi néhány millió m³-t jelent, ezzel szemben az USA-ban több százmilliárd m3, 2009 vége óta azonban megnövekedett a tevékenység. A legtöbb feltárási engedélyt Lengyelországban adják ki. Forrás: Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health (Stady, IP/A/ENVI/ST/2011-07)

Magyarországon is több évtizedes múltra tekint a szénhidrogének kitermelését segítő rétegserkentő eljárások alkalmazása Kutatási céllal nem-konvencionális szénhidrogén feltárásra 38 mélyfúrást mélyítettek (6 területen) 8 kútban végeztek rétegrepesztést

A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA (2014. január 22.) a szénhidrogének (például palagáz) masszív hidraulikus rétegrepesztéssel való feltárására és kitermelésére vonatkozó minimumelvekről (2014/70/EU) A tagállamoknak jogukban áll meghatározni az energiaforrásaik kiaknázására vonatkozó feltételeket, amennyiben tiszteletben tartják, hogy a környezet minőségét meg kell őrizni, továbbá védeni és javítani kell. ...nagyon kevés tapasztalat áll rendelkezésre az Unióban. A hidraulikus rétegrepesztéses technológia különleges kihívásokkal jár,...

A tagállamoknak egyértelmű szabályokat kell alkotniuk arról, hogy milyen korlátozások vonatkozhatnak a tevékenységekre például védett, árvíz sújtotta vagy szeizmikus területen, továbbá az engedélyezett műveletek és a vízvédelmi területek közötti tartandó legkisebb távolságokról. Emellett elő kell írniuk a rétegrepesztés területe és a felszín alatti vizek közötti legkisebb mélységi korlátozásokat is. A tagállamoknak meg kell hozniuk a szükséges intézkedéseket annak biztosítása érdekében, hogy sor kerüljön környezeti hatásvizsgálatra a 2011/92/EU irányelvben megállapított követelmények szerint. A tagállamoknak már a korai szakaszban hatékony lehetőséget kell biztosítaniuk az érintett nyilvánosság számára, hogy az részt vegyen a 3.1. pontban említett stratégia és a 3.3. pontban említett hatásvizsgálat kidolgozásában.

Csendőrök tartják távol a tüntetőket Romániában az amerikai olajcégtől

A hidraulikus rétegrepesztés és lehetséges környezeti hatásai Földrengések Felszíni és felszín alatti vizek Vízfogyasztás Vízszennyezés Szennyvízelvezetés Légszennyező anyagok kibocsátása és talajszennyezés A rendes működésből származó légszennyező anyagok A kutak kitöréseiből vagy a fúrási helyszíneken történő balesetekből származó szennyezőanyagok A tájképet érő hatások Vegyi anyagok, radioaktivitás és az emberi egészségre gyakorolt hatás

Masszív hidraulikus rétegrepesztés   „masszív hidraulikus rétegrepesztés”: legalább 1 000 m³ víz besajtolása a kútba a rétegrepesztés egyes szakaszaiban, vagy legalább 10 000 m³ víz besajtolása a teljes rétegrepesztési folyamat során;

219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszín alatti vizek védelméről 9. § (5) (b) a kitermelt felszín alatti vizek ugyanazon vagy azonos célra használt rétegbe történő visszajuttatása, ha biztosított, hogy a visszasajtolt víz nem tartalmaz a kitermelt víztől eltérő anyagot és nem okoz kedvezőtlen minőségváltozást. Az esetleges vízszennyezést a következők válthatják ki: Szivárgások vagy a felszíni tevékenységekből eredő balesetek, pl. a folyadék- vagy szennyvízcsövek vagy medencék szivárgása, szakszerűtlen kezelés vagy elöregedett berendezések. A kutak nem megfelelő cementezéséből eredő szivárgás. Szivárgás a geológiai struktúrákon keresztül, természetes vagy mesterséges repedéseken vagy hasadékokon át.

„A repesztő folyadék jellemzően körülbelül 98%-ban vizet és homokot tartalmaz, 2%-ban pedig kémiai adalékanyagokat. A kémiai adalékanyagok között mérgező, allergén, mutagén és rákkeltő anyagok is vannak.” Ipari források szerint a hidraulikus repesztéssel kitermelt gázkutaknál a felhasznált víz 20–50%-a jut vissza a felszínre a visszafolyással. A hidraulikus rétegrepesztési folyamat révén ezek a természetben előforduló, a kőzetekben megkötött radioaktív anyagok – mint például az urán, a tórium és a rádium – a visszaáramló folyadékkal a felszínre kerülnek.

A kereskedelmi titok miatt az adalékanyagok összetételét nem hozzák teljes mértékben nyilvánosságra. [Wood et al 2011] New York állam egy 260 anyagból álló listán végzett elemzést, a következő eredményekkel: A 260 anyag közül 58-nak van egy vagy több aggályos tulajdonsága. 6 anyag szerepel az 1. listán az elsőbbségi anyagok 1–4. listája közül, amelyeket az Európai Bizottság az emberre vagy környezetre gyakorolt potenciális hatásaik miatt azonnali figyelmet igénylő anyagoknak tart fenn: Egy anyag (a bisz(izopropil)naftalin) esetében most vizsgálják, hogy mennyire perzisztens, bioakkumulatív és mérgező (PBT).

2 anyag (a naftalin és a benzol) szerepel a 2000/60/EK vízügyi keretirányelv X. mellékletében 17 anyagot a vízi szervezetekre mérgezőként soroltak be (akut és/vagy krónikus). 38-at akut toxinként soroltak be (emberi egészség), köztük a 2-butoxi-etanolt. 8 anyagot ismerten rákkeltőként osztályoztak, 6 anyagot feltételezetten rákkeltőként (Carc. 2) soroltak be, 7 anyagot soroltak be mutagénként (Muta. 1B), 5 anyagot osztályoztak úgy, hogy hatással van a reprodukcióra (Repr. 1B, Repr. 2).

Légszennyező anyagok kibocsátása A kibocsátások a következő forrásokból eredhetnek: a kamionok és a fúróberendezések kibocsátásai a földgáz feldolgozásából és szállításából származó kibocsátások a szennyvíztároló medencékben lévő vegyi anyagokból elpárolgó kibocsátások; a túlfolyásból és a kutak kitöréseiből származó kibocsátások

Jogszabályok megalkotása, módosítása A magyar geológiai viszonyok sajátosságainak meghatározása A technológiák részletes ismerete, vizsgálata A rétegrepesztéshez felhasználható adalékok szabályozása Felügyeleti rendszer biztosítása Monitoring vizsgálatok végzése, a működési tapasztalatok (balesetek) összegyűjtése, elemzése

Környezetvédelmi Tagozat Köszönöm figyelmüket! Parragh Dénes Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozat