Mozgósítás – tapasztalatok, elemzések a villamosenergia-ipar ágaztban dr. Szilágyi József EVDSZ Elnök Siófok, 2014. június 20. 1 TÁMOP -2-5-3-A-13/1-2013-0025.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Az EVDSZ kommunikációs stratégiája és gyakorlata.
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Szervezetfejlesztési Program
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Szakmai Monitoring Műhely. RÉV projekt célja többek között: országosan egységes mérési és értékelési rendszer álljon rendelkezésre a szakpolitikai döntéshozók.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Magyar szerepvállalás az EDF Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók érdekeinek megjelenítési lehetőségeire. Dr. Kurunczi.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban – Siófok, március.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
Tagszervezeti munka erősítése
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A MEGÚJULT MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉGE A DIÁKSPORT DIMENZIÓK TÜKRÉBEN, A DIÁKOLIMPIA TOVÁBBFEJLESZTÉSE.
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 TAGSZERVEZÉS – TAGLÉTSZÁM CSÖKKENÉS HATÁSAI.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében TÁMOP A-13/ Siófok,
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Szakszervezeti demonstrációk szervezése és kommunikálása
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 Munkavállalók Részvételi jog Képviselet – Jogvédelme.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 „A munkavédelem” konferencia Siófok, 2014.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Tiszátúli Villamosenergia – ipari Szakszervezet TIVISZ Mozgósítás - tapasztalatok Siófok, Vértes Hotel június 20.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Az EVDSZ projekttel kapcsolatos kommunikációja,
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban – Projekt szakmai záró.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 TÁMOP A-13/ pályázat Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél- Dunántúli Régióban – Záró Konferencia.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Projekt záró prezentáció
Előadás másolata:

Mozgósítás – tapasztalatok, elemzések a villamosenergia-ipar ágaztban dr. Szilágyi József EVDSZ Elnök Siófok, június TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Az EVDSZ részvétele az akciókban TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 2 Akciók csoportosításaSzervezésMozgósítás NemzetköziMás szerveziMi mozgósítunk Más országbeliMás szerveziMi mozgósítunk OrszágosMás szerveziMi mozgósítunk Konföderációs és ágazatköziKözös szervezésMi mozgósítunk LIGAKözös szervezésMi mozgósítunk Más ágazatiMás szerveziMi mozgósítunk EVDSZMi szervezzükMi mozgósítunk HelyiMás szerveziMi mozgósítunk

Nemzetközi akciók  Példa: ETUC tüntetések: Brüsszel, London, Budapest, Wroclaw  Tapasztalat: Az ETUC hirdeti meg, megfogalmazza a célokat, elkészíti a demonstráció központi plakátjait, kapcsolatot tart a nemzeti és különösen a demonstráció helyszínén működő országos szakszervezetekkel. A konkrét szervezést az ETUC központ és az adott ország országos szakszervezete/i végzik, a mozgósítás az ETUC tagok és különösen a tüntetés helyszínén működő szakszervezetek feladata. Több tízezres demonstrációk! A budapesti ETUC tüntetés Magyarországon a rendszerváltás óta szervezett legnagyobb létszámú szakszervezeti megmozdulás volt. (EVDSZ: fő) 3 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Nemzetközi akciók  Nehézségek: Komoly logisztikai szervezést igényelt.  Jó gyakorlat: Időpont és helyszín meghatározás; mindig abban az országban és azon a napon ahol és amikor az európai pénzügyminiszterek tanácskoznak. Célmeghatározás; rövid, konkrét, világos, érthető, a központi kiegészítve helyi célokkal. Tervezés; megfelelő idő ált rendelkezésre és komoly szakértelmet jelentett a magyar konföderációk közös szervező bizottsága. Erőforrások; koncentráltan jelen voltak(pl. a LIGA egységes megjelenését célzó széldzseki Ft/db- finanszírozása, részvétel utáni Ft/fő- és utazási -1000Ft/fő- támogatás  4 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Nemzetközi akciók 5 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Nemzetközi akciók 6 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Nemzetközi akciók  Következtetések, javaslatok: Fontos a jó időzítés! Az erőforrások - kapacitás, képesség (létszám, pénz, idő, hely, tudás)- biztosítása alapja a mozgósítás hatékonyságának! A motivációs eszközök - meggyőzés, saját és a csoport érdek kiemelése, közvetlen előnyben részesítés – alkalmazása elsődleges! 7 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Nemzetközi akciók 8 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Más országbeli akciók  Példa : VERD.I  Tapasztalat: Részvétel nagy létszámú tüntetésen.  Nehézségek: Nagy fajlagos forrásigény.  Jó gyakorlatok: Hangulati elemek  Következtetések, javaslatok: Szükségesek a hangulat fokozó elemek - jelmondatok, követelések, zászlók, léggömbök, hang keltő eszközök – használata! 9 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Más országbeli akciók 10 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Országos akciók  Példa: Ilyen sajnos nem volt.  Tapasztalat:  Nehézségek:  Jó gyakorlatok:  Következtetések, javaslatok: Stratégiai probléma, pedig ok bőven lett volna! 11 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Konföderációs és ágazatközi akciók  Példa: „16-ok”, DUVISZ  Tapasztalat: célmeghatározás problémái, a cél kommunikációja („16-ok”), a közös cél jó együttműködést eredményezhet más ágazathoz tartozó szakszervezetek között is, még akkor is, ha az ágazati szakszervezetek más konföderációhoz tartoznak.  Nehézségek: pártpolitikai semlegesség biztosítása  Jó gyakorlatok: a jó célkitűzés és ennek a kommunikációja  Következtetések, javaslatok: A célcsoport megszólításának módja, a tiltakozások és a követelések megfogalmazása eldöntheti a mozgósítás eredményességét! 12 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Konföderációs és ágazatközi akciók 13 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Konföderációs és ágazatközi akciók 14 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Konföderációs és ágazatközi akciók 15 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

Konföderációs és ágazatközi akciók 16 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

LIGA akciók  Példa: Útlezárás ( ), Demonstráció a bérajánlásért a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a székháza előtt.  Tapasztalat: az újszerűség, a jó cél mozgósító erő, a jó cél szimpátiát kelt még akkor is, ha a demonstráció kényelmetlenséget okoz.  Nehézségek: a munkavállalókat közvetlenül nem érintő célok esetében nehéz a motiváció megteremtése. 17 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

LIGA akciók  Jó gyakorlatok: Kiváló logisztikai szervezés  Következtetések javaslatok: Törekedjünk az újszerűségre! A célok jó meghatározása és a minden napi korrekt együttműködés segíti a szervezetek összefogását! 18 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

LIGA akciók 19 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

 Példa: Pedagógus napi tüntetés, BDSZ demonstráció  Tapasztalat: a pedagógus tüntetésen nem vettünk részt, a BDSZ demonstráción kevesen  Nehézségek: más problémáival nehéz a motivációt megteremteni, a szolidaritás kevés!  Jó gyakorlatok: látványos, figyelem felhívó plakát, forgatókönyv  Következtetések, javaslatok: A kommunikáció, a demonstráció látványelemeinek megtervezésére ne sajnáljuk az időt! 20 Más ágazati akciók TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

21 Más ágazati akciók TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

EVDSZ akciók  Példa: Bérharcok, Nagykövetségek, AES  Tapasztalat: Az érdekérvényesítési akciók megtervezése elősegíti a demonstrációk eredményességét.  Nehézségek: A motiváció felkeltése a célcsoportokat közvetlenül nem érintő célok iránt.  Jó gyakorlatok: Tervezés  Következtetések, javaslatok: A fokozatosság elvét betartva tervezzük meg érdekérvényesítési lépéseinket és a tervet az első érdekérvényesítési lépés előtt kommunikáljuk! 22 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

EVDSZ akciók  Érdekérvényesítési lépések 23 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

 Példa: DÉMÁSZ, BERT, MVM TSZSZ  Tapasztalat: A helyi konfliktusok során elsősorban önmagunkra számíthatunk, sajnos…..  Nehézségek: A szolidaritás alapján nehéz mozgósítani.  Jó gyakorlatok: Minél több szervezet bevonása szükséges, annál hatékonyabb lesz a demonstráció.  Következtetések, javaslatok:  A példamutatás fontos! A saját érdekében álljon ki az, aki szolidaritást vár el! A bizalmiaknak döntő szerepe van a mozgósításban! 24 Helyi akció TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

25 Helyi akció TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

26 Helyi akció TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

27 Helyi akció TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban

28 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! dr. Szilágyi József EVDSZ Elnöke Siófok, június 20.