Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsónémedi A falu bemutatása
Advertisements

Az 1. világháború.
Hazánk német megszállása és a nyilas uralom
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
1956.Okt.23. Forradalom.
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Készítette: Albert Krisztina
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
Kőröstetétlen.
A Kijevi Rusz és a magyarok
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
Magyarország az első világháborúban
Kalotaszentkirály.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Ma vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27. vasárnap, július 27.vasárnap, 2014.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Világháború, forradalom, terror, Trianon
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kondákor Flórián (Piarista Általános.
Magyarország a második világháborúban
Jean Henri Dunant (1828 – 1910) május 8–án Genfben született május 8–án Genfben született A Kálvin Kollégium elvégzése után banki tanulmányokat.
A háború és következményei Magyarországon
Első világháborús források feltárása Kalocsán Dr. Lakatos Andor levéltárvezető, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) Egyházak a háborúk viharaiban MELTE-EME.
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
Települések az I. világháború idején
Solt I. világháborús helytörténete
Szeged és az első világháború
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
A ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak beszámolója a passaui zarándokútról 2014.
Szeged az első világháborúban
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Az őszirózsás forradalom
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
Községpecsét, 1908 A háború áldozatai A háború áldozatait minden város és község népe siratta. Algyő 3037 lakosával kicsi volt ahhoz, hogy Csongrád megye.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Szeged I. világháborús emlékhelyei
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Gyula város I. világháborús emlékei
A háború és a béke kérdései ifj. gróf Andrássy Gyula gondolkodásában
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
I. Világháború Emlékpont A szegedi Csonka János Műszaki Szakközépiskola udvarán található emlékmű, az I. Világháborúban elesett tanárok és diákok emlékére.
Tevel (Bonyhádi kistérség).
3. A Kijevi Rusz és a magyarok
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Törökök Magyarországon
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Veresegyház.
Készítette: Kis Cintia Csenge 7.a
Kistérségi település elemzés
Az első világháború.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Paulay Ede élete és munkássága
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
A VILÁG HÉT CSODÁJA. OROSZ LAKTANYA[KATONAI TÁMASZPONT] Kik épiteték-oroszok mikor-1960 évek elején épült. Hol- szentkirályszabadjai repülőtér mögött.
Előadás másolata:

Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az első világháború folyamán, s ezekből 232 ember elesett, 94-en pedig eltűntek. A katonák a szegedi 23. honvédosztály ezredeihez kerültek, harcoltak a Kárpátokban Przemysl várának elestekor, s ekkor sokan orosz fogságba estek. 1916-tól azután a megmaradtakat az olasz fronton vetették be a doberdói fennsíkon.

Kisteleket és vidékét a harctéri események nem érintették, ezért a frontokon kívül mások alig távoztak a faluból. A településre érkező embereket két csoportra lehet felosztani származásuk és a velük foganasított intézkedések tekintetében. Igen jelentős számban érkeztek orosz hadifoglyok a községbe, akiknek munkájára a település 1915-ben már nagymértékben igényt tartott, elsősorban a mezőgazdasági betakarítás területén. A háborús események azonban nemcsak hadifoglyokat, hanem menekülteket is vittek a községbe a Monarchia területeiről, akik itt nyertek ideiglenes elhelyezést. 1915 nyarán Pola és Trieszt városaiból s Dél-Tirolból érkezett településünkre 109 személy. A délvidéki front válsága miatt később több Duna melletti község lakosaiból is befogadott a település 198 polgári személy.

1916-ban Románia antanthatalmak oldalán történt hadba lépésével a Monarchia erdélyi részei is vagy hadműveleti, vagy felvonulási területekké változtak. Indokolttá vált tehát egyes erdélyi települések lakosságának az ország más részein történő elhelyezése. Az erdélyi menekültek befogadására Kistelek is vállalkozott, s végül 333 személy érkezett 1916 elején a községbe. Kolozsvárott esett el a román betöréskor Auslander László, a kisteleki izraelita felekezet tagja, kinek hamvai a kisteleki zsidó temetőben nyertek végső nyugalomra.

1914 októberében a helyi Jóléti Bizottság szükség kórház felállítását rendelte el, e célra az elemi iskola épületét jelölték ki. Fel is szerelték hatvan ággyal. A kórház a Kisteleki Jóléti Bizottság és a Vörös-Kereszt Fiók Egyesület Hadi kisegítő Kórháza volt. A gyógyhely fennállása alatt mintegy 600 beteget és sebesültet látott el, amelyek közül mintegy 450 fő teljesen gyógyultan hagyta el a kórházat.

Az elhunytak közül néhány katonának a sírhelye ma is látható a temető mellett, a Kócsó-kápolna épületénél.

A Kócsó-kápolnánál található katonasírok között érdekes, hogy akad egy német katonai sír is, a német birodalmi színeket ábrázoló címerrel ellátva. A felirat tanúsága szerint egy Bernhard Götz nevű német katona nyugszik itt, aki 1916. december 8-án halt meg.

Kistelek város képviselőtestülete 2014 Kistelek város képviselőtestülete 2014. nyarán egy emlékkövet helyezett el, amelyet a nagy háború kirobbanásának 100. évfordulójára/centenáriuma alkalmából avattak fel az eredeti (1927-ben) átadott első világháborús emlékszobor mellett.

Az archív képi források a Blazovich László által szerkesztett Kistelek Története (Szeged, 1991.) című monográfiából származnak. Jeremiás István világháborús halotti kartonja pedig a Bécsi Hadi Levéltárból lett kikérve.