Borbély Szilárd NINCSTELENEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
Digitális Irodalmi Akadémia –2008.
Hogyan illeszkedik be Mészöly munkássága a második világháború utáni magyar irodalomba?
Egy ötlet megvalósítása
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
Spiró György.
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Selyem Melinda Mercédesz
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
Makovecz Imre ( ) Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Az Európai Unió története
„ Gőzös, meleg barázdákon vetetten Kincses kalászok bólogatnak át Az út felé, hol kényes, büszke fák, A Szépség fái súgnak át a berken.” József Attila:
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
LP3 Tanulás.
A Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolája bemutatkozik
Közösségi portálok használata
Taylor Swift. Teljes név: Taylor Alison Swift Született: december. 13 Műfaj: country-pop Hangszer: gitár Honlap:
Fekete István január 25. – június 23..
Móra Ferenc
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
A Magyar Pszichológiai Szemle témák és statisztikák tükrében Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszéke Szubjektív főszerkesztői kommentárok.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
1 Sajtódigitalizálás - tartalom BCE Központi Könyvtár Szivi Józsefné dr. – gyűjteményszervezési igazgató OSZK / MEK / június 19.
Vörösmarty Mihály 19/A.
Katona József 16/A.
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Advent By: Móra Dávid.
Kommunikáció az egyetemen
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
„Ki tud többet Egerről?” verseny
Érettségi esszék középszinten
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
Kalapos Éva D.A.C..
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Szecessziós épület 1910 építési év 37 albetét 2013 május óta áll a kezelésünkben Új építésű két épületből álló lakópark 14 albetét 2008 szeptember óta.
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2005)
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
Csabai László.
„Az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni!”
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Az Európai Unió.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
B olyai Club O szlopos T agja Nova. B olyai Club O szlopos T agja Idén is - mint mindig - igyekszünk megköszönni a megköszönhetetlent. Ezért találtuk.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Készítette: Peterdi Panna. Tartalom 1.Története 2.Felhasználói 3.Videó+film 4.Előnyei 5.Hátrányi.
Jegyzetkészítés 5/17.
TÉREY JÁNOS: ÁTKELÉS BUDAPESTEN (2014) Arató László 2015.
Závada Pál: Természetes fény Magvető, Budapest, 2014 Készítette: Pfeiffer Tamás István.
Szabó Magda : Abigél.
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Kvíz Híres magyar írókról.
Előadás másolata:

Borbély Szilárd NINCSTELENEK Már elment a Mesijás? Kalligram Könyvkiadó, 2013

Borbély Szilárd író, költő, irodalomtörténész, egyetemi oktató 1964. november 7-én Fehérgyarmaton született Túrricsén, majd Füzesgyarmaton élt 1989-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen (KLTE) szerzett magyar szakos diplomát 1989-től a KLTE Klasszikus Irodalmi Tanszékén volt tanársegéd, adjunktus, majd docens A tanítás mellett publikált verseket, esszéket és kritikákat, szerkesztette az Alföld folyóirat versrovatát Számos díjjal ismerték el munkáját, köztük 2002-ben József Attila-díjjal jutalmazták. 2014. február 19-én halt meg

Túrricsei lakóház

Életmű 1988-2013 1988 - Adatok (versek) 1992 - A bábu arca - Vázlatkönyv (versek, esszék) 1993 - Hosszú nap el - Drámai jambusok (versek) 1995 - A Vanitatum vanitas szövegvilágáról (tanulmányok) 1995 - Mint. minden. alkalom. (versek) 1999 - Ami helyet (versek) 2002 - A Gólem (operett, társszerző) 2002 - Az ólomkatona története (gyermekopera) 2003 - Berlin – Hamlet (versek) 2004 - Halotti pompa - Szekvenciák (versek) 2005 - Míg alszik szívünk Jézuskája (misztérium) 2006 - Árkádiában (tanulmányok, esszék) 2007 - Fény a magasból (verses elbeszélés) 2008 - Egy gyilkosság mellékszálai (prózakötet) 2008 - Az árnyképrajzoló - Körülírások (prózakötet) 2010 - A testhez – Ódák & Legendák (versek) 2011 - Szemünk előtt vonulnak el (drámakötet) 2012 - Hungarikum-e a líra? (esszék, kritikák) 2013 - Nincstelenek - Már elment a Mesijás? (regény)

Borbély Szilárd Hosszú nap el (részlet) - előadja a szerző https://www

Nincstelenek Gondolkodjatok el a könyv címén és írjátok le a képzettársításaitokat! Vajon miről fog szólni?

Már elment a Mesijás? Mit jelent a messiás kifejezés? Ki a Messiás? Milyen szövegkörnyezetben szokás használni? Miért „már elment” és nem „már megérkezett” a Mesijás? Mi lehet a szerepe a sajátos helyesírásnak?

A borító Mit sugall a borító? Olvassátok el a fülszövegeket! Milyen eszközök idézik elő az önéletrajzi olvasatot? A borító

Nincstelenek=(prím)számok+félig valós gyerekkor Milyen irodalmi szövegek szólnak a gyerekkorról? Mit tudunk a prímszámokról? Vajon miképpen lehet a gyerekkort a prímszámok segítségével ábrázolni?

Néhány fórumbejegyzés a könyvről   Te jó ég, hol nőtt fel ez az ember? 2014. január.01. Emília Fogalmam sincs, hogy lehet ilyen könyvet írni és megjelentetni. Ez a mai világ normál stálúsa. Miért nem megy el dolgozni, mert ezzel a munkával, csak másokat kihasznál. felháborító volt ez a könyv. Nem lehetette végig olvasni. Remélem többet nem ír. 2014. január 26. Zsuzsa gyönyörű írás! 2014. április 23. Róbert Az utóbbi olvasásélményeim közül a legmegrázóbb. 2014. május 15. Zsóka Szívszorító, emberalatti világ, de IGAZ!!!!! a KÖNYV ELSŐ SZAVÁTÓL AZ UTOLSÓIG A SÍRÁS FOJTOGAT. iSTEN NYUGOSZTALJA AZ ÍRÓT! 2014. június 27. Zsóka

Az értő olvasást elősegítő feladatok Jellemezd külső és belső tulajdonságok alapján az elbeszélőt, az anyát, az apát, a nővért és egy szabadon választott ötödik szereplőt! Készíts vázlatos jegyzeteket (esetleg karikatúrákat is)! Készíts tájszótárt! Gyűjtsd ki a számodra ismeretlen szavakat, és a szövegkörnyezetből találd ki, vagy az interneten keresd meg a jelentésüket! Írj egy rövid esszét a falu életéről! Mutasd be röviden a közösség összetételét, szokásrendjét, ünnepeit stb.! Jelöld a kedvenc szövegrészlete(i)det! Röviden indokold is a választásodat! Citátumok. Gyűjtsd ki rövid, egy-két mondatos szövegrészleteket, melyek akár bölcs, tréfás vagy meglepő idézetként is megállnák a helyüket!