- A fejlődés és a demokratikusság kapcsolata -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
Energia – történelem - társadalom
Statisztikák. Foursquare • 2014 Januári adatok forrás: foursquare.com/about • Több mint 45 millió felhasználó • Több mint 5 milliárd check-in • Több mint.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Elkülönített állami pénzalapok
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A tételek eljuttatása az iskolákba
Ismétlés, rendszerezés
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
A diákat jészítette: Matthew Will
A BRIC-országok jövője
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Kelet-Ázsia gazdaságpolitikája
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Darupályák tervezésének alapjai
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
SÁRKÁNYREPÜLÉS VITORLÁZÓREPÜLÉS ULTRAKÖNNYŰ REPÜLÉS KBSZ SZAKMAI NAPOK- REPÜLÉS Siófok, április 8. dr. Ordódy Márton balesetvizsgáló.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Adósságdinamika és fenntarthatóság
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
szakmérnök hallgatók számára
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj Motiváció Máshol hogy csinálják? szeptember dr. Német Béla, tudományos munkatárs.
A évi demográfiai adatok értékelése
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
Összehasonlító pedagógia
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Do not put content in the brand signature area 7 szűk esztendő? Nemes Krisztián ING Lease Hungary értékesítési igazgató VIII. Manager konferencia Tata,
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Diagnózis és terápia A magyar költségvetési rendszer átláthatósága nemzetközi összehasonlításban 2013 március 14 | Romhányi Balázs.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Nemzetközi pénzügyek 4. előadás Nemzetközi hitelfinanszírozás hivatalos csatornái.
A világ országai. Forrás: Wikipedia:HDI (az ENSZ HDR adatai alapján)
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A külső egyensúlytalanság növekedési hatása a balti államokban
Előadás másolata:

- A fejlődés és a demokratikusság kapcsolata - Erőforrás-átok - A fejlődés és a demokratikusság kapcsolata - Bárány Ákos Nyakó Áron Koncz Richárd 2012.10.11.

Elmélet I. Az erőforrás-átok fogalma Első megfogalmazója: Auty (1993): Ha egy ország, régió stb. valamilyen erőforrásból (természeti kincsek, nyersanyag) jelentős készletekkel rendelkezik, fejlettsége viszont elmarad a szűkösebb erőforrásokkal bíró államokétól. Később: Sachs és Warner (1995): modellel támasztja alá 2001-es elemzés: 90 ország 1970-89 közötti adatait vizsgálva kimutatták a természeti erőforrások növekedésre gyakorolt szignifikánsan negatív hatását. Salai-i-Martin (1997): a nyersanyagok növekedésre gyakorolt direkt hatásának vizsgálata

Elmélet II. A természeti erőforrások az intézmények minőségére gyakorolt hatása Boschini (2003): A természeti erőforrásoknak csak akkor van negatív hatása a növekedésre, ha az intézmények minősége nem kielégítő. Mehlum (2006): Az intézmények minőségének döntő jelentősége van abban, hogy a természeti erőforrások átkot vagy áldást jelentenek a gazdasági növekedés szempontjából. Karabegovic (2009) Az intézmények szerepe azért fontos a növekedés szempontjából, mert azt határozzák meg, hogy az egyes inputok milyen módon válnak a gazdasági teljesítménnyé. Leite és Weidemann (1999) következtetése: az üzemanyagok és ércek növelik a korrupciót, míg a mezőgazdasági nyersanyagok és élelmiszerek, a rule of law, valamint a kereskedelmi nyitottság inkább csökkentik azt. Közgazdaságtudományban vita folyik az okáról: nyersanyag-bőség vagy függőség? Ding és Field (2005): A természeti erőforrásoktól való függőség és a természeti erőforrások bősége két jelentése eltérő megközelítést eredményez (pl: USA – erőforrásbaz gazdag de nem függő Tanzánia – erőforrásban szegény és függő)

Elmélet III. A holland-kór 1. 1959-ben Hollandiában jelentős földgázkészletet fedeztek fel, a növekedés helyett azonban különféle makrogazdasági problémák álltak elő. A kifejezést a The Economist használta első ízben 1977-ben. Klasszikus modell: Corden és Neary (1982) A jelenség makrogazdaságra gyakorolt hatásai: a fizetőeszköz jelentős felértékelődése dráguló export növekvő kormányzati kiadások folyó fizetési mérleg hiányának növekedése ipar hanyatlása a versenyképesség visszaesése miatt

Elmélet III. A holland-kór 2. Kezelése: az árfolyam felértékelődésének lassítása az ipar versenyképességének elősegítése a hirtelen megjelenő többletbevétel egy részét állami befektetési alapokba helyezni (ez komoly problémákat jelenthet a fejlődő országokban) Ezáltal az infláció megfékezhető, és jelentős megtakarítás keletkezik, melyhez nem lehet hirtelen hozzányúlni – fenntarthatóság Példák a kezelésére: Norvégia, Oroszország, Azerbajdzsán, Kanada másik lehetőség a megtakarítási ráta növelése a gazdaságban a tőkekihelyezés megfékezése – hatással van az árfolyamra, de kockáza

Hipotézis Azzal a hipotézissel élünk, hogy szoros kapcsolat áll fenn az erőforrás-átok elkerülése, és a demokratikus államberendezkedés között. Ezt az állítást empirikus módon próbáljuk igazolni vagy cáfolni az esettanulmányokon keresztül.

Esettanulmány – a vizsgált országok –

CIA World Factbook olajtartalék-rangsor Ország lakosság olajtartalék rangsor   millió fő millió hordó hordó/fő 2 Venezuela 29,07 297570 10236,33 5 Irak 33,33 141350 4240,92 10 Nigéria 163,32 37200 227,77 16 Algéria 36,70 12200 332,43 18 Angola 17,99 10470 581,99 21 Malajzia 29,18 5800 198,77 34 Gabon 1,61 2000 1242,24 3 Kanada 34,3 175200 5107,87 23 Norvégia 4,7 5670 1206,38 Forrás: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2178rank.html

Módszertan GDP/fő (2005-ös USD PPP) 10.000< 5000-10.000 5000> 5000>  Születéskori várható élettartam (év) 70< 60-70 60>  HDI 0,7< 0,6-0,7 0,6>  Napi 2 dollárnál (PPP) kevesebből élők aránya a lakosságon belül 10%> ~20% 70%<

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD Kanada

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD Norvégia

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD 21 Malajzia

Várható élettartam születéskor (év) HDI index Napi 2 $ (PPP) alatt élők aránya GDP/fő Élettartam HDI 2$/nap  

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD Venezuela

Várható élettartam születéskor (év) HDI index Napi 2 $ (PPP) alatt élők aránya GDP/fő Élettartam HDI 2$/nap  

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD 16 Algéria

Várható élettartam születéskor (év) HDI index Napi 2 $ (PPP) alatt élők aránya GDP/fő Élettartam HDI 2$/nap  

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD 34 Gabon

Várható élettartam születéskor (év) HDI index Napi 2 $ (PPP) alatt élők aránya GDP/fő Élettartam HDI 2$/nap  

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD Irak

Várható élettartam születéskor (év) HDI index Napi 2 $ (PPP) alatt élők aránya GDP/fő Élettartam HDI 2$/nap  

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD 18 Angola

Várható élettartam születéskor (év) HDI index Napi 2 $ (PPP) alatt élők aránya GDP/fő Élettartam HDI 2$/nap  

Kitermelés és export naponta (1000 hordó), GDP/fő PPP 2005USD Nigéria

Várható élettartam születéskor (év) HDI index Napi 2 $ (PPP) alatt élők aránya GDP/fő Élettartam HDI 2$/nap  

Elvárt sorrend Malajzia Venezuela Algéria Gabon Irak Angola Nigéria GDP/fő Élettartam HDI 2$/nap Malajzia Venezuela Algéria Gabon Irak Angola Nigéria            

 Erőforrás-átok sújtotta/nem Módszertan Előzőekben: Kitermelési & fejlettséget vizsgáló adatok  Erőforrás-átok sújtotta/nem Vizsgálat: Demokratikusság Korrupció  állami intézmények minősége

EUI - Democracy Index -

Democracy Index & Corruption Perception Index

Rangsor

Összevetés Konklúzió Fejlődés Demokratikusság Malajzia Venezuela Algéria Gabon Irak Angola Nigéria Demokratikusság Malajzia Venezuela Algéria Gabon Nigéria Irak Angola Konklúzió

Decentralizált irányítás Ajánlások Demokratikusság Jogállamiság Decentralizált irányítás Átláthatóság Külön alap

Források I. Borkó Tamás: Rések és irányok a „természeti erőforrások, az intézmények és a növekedés” empirikus irodalmában. Jeffrey Frankel: The Natural Resource Curse: A Survey Auty, R. M. [1993]: Sustaining Development in Mineral Economies- The Resource Curse Thesis. Routledge, London. Boschini et. al. [2003]: „Resource Curse or Not: A Question of Appropriability.” Stockholm School of Economics, Working Paper Series in Economics and Finance No. 534. Sachs, J. D. és Warner, A. M. [1995]: „Natural Resource Abundance and Economic Growth.” NBER Working Paper 5398. Elérhető: URL: http://www.nber.org/papers/w5398.pdf  Corden WM, Neary JP (1982). "Booming Sector and De-industrialisation in a Small Open Economy". The Economic Journal 92 (December): 825–848. "The Dutch Disease" (November 26, 1977). The Economist, pp. 82-83. Boschini et. al. [2003]: „Resource Curse or Not: A Question of Appropriability.” Stockholm School of Economics, Working Paper Series in Economics and Finance No. 534.  

Források II. Damania, R. and Bulte, E. [2008]: „Resources for sale: Corruption, Democracy and the Natural Resource Curse.” The B.E. Journal of Economic Analysis & Policy, Vol. 8, No. 1. Ross, M. L. [2001]: „Does Oil Hinder Deomcracy?” World Politics, Vol. 53. No. 3. pp. 325-361. USA Energiainformációs Hivatal http://www.eia.gov/countries/ CIA World Factbook olajtartalék-rangsor https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2178rank.html CIA World Factbook országtanulmányok https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/ Világbank Adatbázis http://databank.worldbank.org/ddp/home.do Human Development Reports országonkénti jelentés http://hdr.undp.org/en/countries/ OPEC taglista http://www.opec.org/opec_web/en/about_us/25.htm Transparency International http://www.transparency.org Economist Intelligence Unit http://http://www.eiu.com/ Global Democracy Ranking http://www.democracyranking.org/en/ Democracy Index 2010 http://buzzdata.com/enjalot/democracy-index-2010-country-rankings#!/data

Köszönjük a figyelmet!