A minimálisan invazív sebészet oktatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Szállítási feladat megoldása
Advertisements

Hajdúdorog Általános tájékoztató, beszélgetés /10. terem/ 6. osztály /47-es terem/ 8. osztály /26-os terem/ 6. osztály /11.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A Windows használata Bevezetés.
Sebész rezidens helyzet a dél-alföldi régióban
PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet
Sebészeti Intézet.
Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet
OKTATÁSI FELADATOK 1.Általános orvoskari hallgatók (IV.évfolyam) oktatása 2.Fogorvostan hallgatók oktatása. 3.Az Intézet orvosainak sebészi továbbképzése.
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Kirándulás. Szép időben maciék kirándulni mennek a szabadba.
„D” modul: Mikrosebészet Célok
Számítógépes ismeretek 5. óra
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
E- HEFOP P /1.0 „ Felsőfokú CAE képzés” HEFOP 2004/3.3 „A felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztése”
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
Harmónia tippek Hogyan előzd meg a munkahelyi stresszt?
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Prototípuskészítés Verilog nyelven Screen Saver Készítette: Mészáros Péter.
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
Grafika a programban Készítette: Pető László. Bevezetés Valójában nem a célobjektumra rajzolunk, hanem annak festővászon területére (canvas). Csak olyan.
A megújuló tanárképzés
MECHANIZMUSOK SZÁMÍTÓGÉPES MODELLEZÉSE
Szakdolgozat címe Készítette: X.Y Miskolci Egyetem
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Kkv Akadémia 7 nap, 7 gyakorlati téma kezdő és haladó kkv-vezetőknek.
Alapvető varrattípusok és speciális varrattechnikák
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Készségfejlesztő és viselkedésmódosító csoportok tervezési modellje I. I. A csoporttagok fejlődésének tervezése 1.Mérd fel, hogy milyen deficitekkel és/vagy.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Mindennapi csodák Hogyan „vág” az olló Technika 5. osztály.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A prezentációkészítés alapjai
Kézmozdulat felismerő rendszer
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Axiális szegregáció forgó hengerben Németh András mérnök-fizikus, IV. évf.
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
Web-grafika II (SVG) 3. gyakorlat Kereszty Gábor.
Web-grafika II (SVG) 8. gyakorlat Kereszty Gábor.
SZIMULÁCIÓ A BIZTONSÁGÉRT
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Tanévnyitó Konferencia Budapest, augusztus 25. Sanus3 Iskola-egészségügyi szoftver „Est difficillium se ipsum vincere” Legnehezebb magunkat legyőzni.
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
INDC - 1st International Diabetes Conference, MedicSphere Zárókonferencia.
Mikroökonómia gyakorlat
A (GYAKORLATI) SZAKKÉPZÉS EURÓPAI ÉS HAZAI HELYZETE „A felsőoktatás rendszer-szintű változásaihoz kapcsolódó rövid ciklusú képzések a Szegedi Tudományegyetemen”
A hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait elősegítő esélyegyenlőségi programom, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogat és megvalósítója.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
Imagine Logo.
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
ALAPVETŐ VARRATTÍPUSOK ÉS SPECIÁLIS VARRATTECHNIKÁK
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
A nyugalmi elektromágneses indukció
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Kari Tanácsülés Egyetemi Tanácsülés
ELTE informatikus vegyész szak
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Diverzifikáció az állatorvosi praxisban EGERSZEGI PÉTER, SEREGI ANTAL.
A szakképzés jövője.
Előadás másolata:

A minimálisan invazív sebészet oktatása Dr. Szabó Andrea SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet (HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0022/1.0)

Minimálisan invazív sebészet Célok Téma: Bevezetés a laparoszkópos vizuális érzékelésbe, szem-kéz koordináció gyakorlása, a tű megfogása és mozgatása tűfogóval, varrat készítés és csomózás gyakorlása box-trainerben. Beavatkozások 1. Gyakorlás számítógépes laparoszkópos szimulátorral. 2. Ismerkedés a laparoszkópos eszközökkel. 3. Fonal bevezetése a box-trainerbe. 4. Varrat készítés gumikesztyűn, laparoszkópos varrattechnika - intrakorporális csomózás gyakorlása.

Minimálisan invazív sebészet program 1. nap E1 (30 min) A nagyított sebészet alapjai (előadás) Gy1 (90 min) Számítógépes tréning egy 3 dimenziós laparoszkópos szimulátorral (I) Gy2 (120 min) Felszerelések, beállítások. Öltés gumikesztyűn, laparoszkópiás csokózási technika/intracorporális csomózás knotting Gy3 (180 min) 1. Lineáris kétrétegű varratok szerveken ex vivo (gyomor, bél) 2. nap Gy4 (180 min) 2-3. Cystostomia (kétrétegű varratok szerveken in vivo) Gy5 (180 min) 4. Beavatkozások a bélen in vivo 2-5. nap Gy6 (180 min) Speciális gyakorlatok (5/6/7) 5. nap T (180 min) Teszt

Számítógépes szimuláció - feladatok LapSym (Surgical Sciences, Sweden) 3-D szimulációs komputer program.

Számítógépes szimuláció - feladatok 1. feladat: Kamera mozgatás • A jobb kéz tartja a kamerát, az objektumot fókuszba kell hozni. Az ideális helyzetet zöld színű villogással jelzi. • A kamerát ebben a helyzetben kell stabilizálni 3 másodpercig. 2. feladat: Eszköz mozgatás • A jobb és bal kezes eszközzel felváltva meg kell érinteni az azonos színnel jelölt objektumot.

Számítógépes szimuláció - feladatok 3. feladat: Eszközös megragadás • Az objektumot nem megérinteni kell, hanem meg kell ragadni a jobb vagy bal oldali eszközzel, és a pirossal jelölt célhelyre kell tenni. 4. feladat: Vágás • A zöld területet kell megragadni és kifeszíteni a jobb kézben tartott eszközzel. • Ekkor egy kék terület fog feltűnni, amit kauterrel el kell vágni (a bal kezes eszköz virtuális kauterként működik a lábpedál használatakor).

Számítógépes szimuláció - feladatok 5. feladat. Klippelés és vágás 5.1. Megragadjuk az eret jobb kézzel, klipprakó eszközt választunk az eszköztárból a bal kézbe. Megfelelő feszítés után kék zóna jelenik meg. 5.2. A klippet a bal klipprakóval helyezzük fel, majd a műszert fogóként használjuk. A bal fogóval megfeszítjük az eret. A jobb műszert klipprakóként használjuk és felhelyezünk jobb kézzel is egy klippet. 5.3. A bal műszerrel megfelelő feszítést alkalmazunk, ekkor kék terület jelenik meg. A jobb műszer ollóként szolgál, mellyel az eret a kék zónában kell elvágni.

Számítógépes szimuláció - feladatok 6. feladat: Megragadás és megemelés A lapos kék tárgy megemelését követően a tűt megragadjuk a másik eszközzel, és a pirossal jelölt területre helyezzük 7. feladat: Öltés és csomózás 7.1. Öltés jobb kézzel 7.2. Második csomó

Számítógépes szimuláció - kiértékelés

Boksz traineres feladatok Műszerelés Fonal behelyezése a box-trainerbe Varratkészítés gumikesztyűn

Intracorporalis csomózás

Csúszó csomó

Szerveken, élő szöveten történő gyakorlás

Az általános sebészeti rezidens gyakorlat értékelése a résztvevők által 2005 2006 2007 A laparsozkópos gyakorlatok fontossága: Szakmai tudásának fejlődése szempontjából? 4,51 4,81 4,4 A manuális készségek fejlesztése szempontjából? 4,92 4,97 4,6 Jelenlegi, ill. jövőbeli klinikai gyakorlata szempontjából? 4,48 4,41 4,46 Mennyire tartja elegendőnek a gyakorlatok időtartamát? 3,4 4,0 3,66 Milyennek értékeli az elméleti képzést? 4,44 4,67 Milyennek ítéli meg a gyakorlati képzést? 4,7 Milyennek ítéli meg az elméleti és gyakorlati képzés arányát? 3,92 4,33 Milyennek értékeli a gyakorlat infrastrukturális felszereltségét? 4,29 4,54 Elegendőnek tartja a gyakorlatokon a preparátumok, kísérleti állatok számát? 3,51 4,13 Milyennek értékeli a számítógépes oktatóprogramok hasznosságát? 4,59 4,56 Értékelje az oktatók tevékenységét 4,55 4,91