Objektum orientált programozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sor láncolt ábrázolással
Advertisements

Osztály leszármaztatás
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Összetett adattípusok 8/b tétel
Kifejezések 2+3 Egy egyszerű kifejezés… © Pasztuhov Dániel, www.programozas-oktatas.hu.
LEgyméretű tömbök, vektorok Alkalmazott Informatikai Tanszék SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. dr.Dudás László 17./0. lVektorok definiálása lVektorok definiálása kezdőértékekkel.
LFüggvények Alkalmazott Informatikai Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA dr.Dudás László 20./0. lFüggvények deklarációja és prototípusa lA függvénydefiníció lHivatkozás.
9. előadás (2005. április 26.) Parancssor argumentum kezelés példák (K&R) Fordítóprogramok A C előfordító 1.
8. előadás (2005. április 19.) Pozicionálás fájlban (folyt.) I/O mechanizmus váltás Hibakezelő függvények Változók tárolási osztályai Parancssor-argumentumok.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Öröklődés 2..
JavaScript.
Dinamikus tömbök.
Sztringek.
Bevezetés a Java programozásba
Bevezetés a Java programozásba
10. előadás (2004. április 20.) A C előfordító (folytatás) Néhány hasznos compiler opció Egy tanulságos könyvtári függvény Változó hosszúságú argumentum.
7. előadás (2005. április 12.) Láncolt lista File kezelés 1.
5. előadás (2005. március 22.) Függvények definíciója, deklarációja, hívása Enumerációs adattípus 1.
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
Programozás II. 3. Gyakorlat C++ alapok.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 6. Gyakorlat const, static, dinamikus 2D.
Függvények, mutatók Csernoch Mária.
Mutatók, tömbök, függvények
Borland C/C++ mintapéldák
Borland C/C++ mintapéldák tömbökre
Borland C/C++ mintapéldák függvényekre. 1. példa Írjunk olyan függvényt amely egy számot kiirat.
Programozás I. Horváth Ernő.
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/15 C++ programozási nyelv Gyakorlat hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/12 C++ programozási nyelv Gyakorlat - 8. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
LabView használata PTE PMMK MIT Nagyváradi Anett
WEB Technológiák Dr. Pance Miklós – Kolcza Gábor Miskolci Egyetem.
C# tagfüggvények.
C# tagfüggvények.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 1 Template-ek. Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 2 A template fogalma Kiindulási probléma: tetszőleges típusokon kellene ugyanolyan.
Operációs rendszerek gyakorlat 6. Gyakorlat Vakulya Gergely.
Programozás Az adatokról C# -ban.
C nyelv utasításai.
Tömbök Csernoch Mária.
Programozási Nyelvek (C++) Gyakorlat Gyak 02.
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
Programozási nyelvek, Pascal
Készítette: Csíki Gyula
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Java programozási nyelv Metódusok
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 4. Gyakorlat Függvény paraméterek, dinamikus.
Objektum orientált programozás 3. Függvények Nagy Szilvia.
Objektum orientált programozás
1 Objektum orientált programozás Öröklődés: többszörös öröklődés, konstruktorok, destruktorok, overloading Nagy Szilvia.
Objektum orientált programozás
Függvények a C nyelvben 1 Függvényeket a következő esetekben szokás írni: Ha ugyanazt a tevékenységet többször is el kell végeznünk ugyanolyan típusú,
C Programozási alapok.
CUDA C/C++ programozás CUDA C bevezetés A segédanyag készítése a TÁMOP A/ Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében.
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
Objektum orientált programozás
Excel programozás (makró)
Objektum orientált programozás 4. Mutatók, típusok és struktúrák Nagy Szilvia.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Osztályok, objektumok definiálása és alkalmazása. Saját.
a programegységek között
Beépített függvények használata programozáskor
A CLIPS keretrendszer
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Változók.
Konverziós operátorok
Az objektum-orientáltság
Előadás másolata:

Objektum orientált programozás 2. Függvények és mutatók Nagy Szilvia

Függvények Sorrendben kell a függvényeket definiálni, a main rész előtt. A main is csak egy speciális függvény void, int, char… , vagy bármilyen változótípus lehet a függvény kimenete A függvény argumentumai tetszőleges típusú változók lehetnek, (akár üres bemenetel is előfordulhat) return adja meg a visszatérési értékeket.

Függvények Definíciójuk: void függvény(int argumentum1, int argumentum2){ parancsok; } Meghívásuk: függvény(változó1, változó2); példák

Függvények – változók Helyi változók: csak a függvényeken belül érvényesek. Deklarálásuk a függvényen belül történik. Globális változók: minden függvény eléri őket, meg tudja őket változtatni. Deklarálásuk a függvények előtt történik.

Függvények fejléce A program elején elegendő csak a függvény bemeneti és kimeneti változóinak típusát és a függvény nevét – azaz egy prototípust – megadni, a függvény teljes leírása kerülhet a program végére is. A program így áttekinthetőbb lesz, könnyen megtalálható a main rész. kimeneti típus fvnév(argumentumok); … (programtörzs) a teljes függvényleírás (ismételt fejléccel)

Függvények fejléce hagyományos, program eleji leírás:

Függvények fejléce fejléces, program végi leírás:

Függvények külön állományban Egy-egy függvény több program számára is szükséges lehet. Ha külön fájlban van a függvény, elegendő csak meghívni, nem szükséges a teljes függvényt a programba másolni, megteszi helyettünk a fordító. fejlécfájl – típusa .h függvényfájl – típusa .c programban szerepel, hogy #include ”fvfájlnév.h”

Függvények külön állományban Főprogram

Függvények külön állományban Fejléc (header):

Függvények külön állományban Fejléc (header): Függvényfájl:

Függvények külön állományban Fordítás során –c kapcsolóval csak fordítjuk a .c típusú fájlokat, majd az így kapott .o kiterjesztésű fájlokat újrafordítjuk. pl. gcc –c atlagolofvdarabolt.c gcc –c atlagolo.c gcc atlagolofvdarabolt.o atlagolo.o

Mutatók Csak a memóriatartomány címére mutat Gépfüggő méret: a memóriacímkék mérete bitekben. Típusok: int *, char*, … Ha egy adott változóra szeretnénk mutatni: mutató=&adat; Meghívásuk: Ha a mutató értékét szertnénk: mutató; Ha amire mutat: *mutató;

Mutatók Tömböknél a tömb első elemére mutat rugalmas hosszúságú tömbök Mutatók alkalmasak függvények paramétereinek is: előny, hogy nem kell magát a változót elérhetővé tenni a függvény számára, így tulajdonképpen a mutatók helyettesíthetik a globális változókat. Sehova nem mutató NULL.

Mutatók – helyi és globális változók !! a kimenet: 12 a függvény nem fér a lokális változóhoz.

Mutatók – helyi és globális változók a kimenet: 13 értékadással a függvény kimenetét írtuk a szam változóba

Mutatók – helyi és globális változók a kimenet: 13 és 38 a globális változókat minden függvény módosíthatja.

Mutatók – helyi és globális változók a kimenet: 13 és 38 pointerekkel hívjuk meg a lokális változókat

Mutatók – stringek Tömböknél a tömb első elemére mutat rugalmas hosszúságú tömbök Karakterláncokra általában a mutatójukkal hivatkozunk, tipikusan rugalmas hosszúságú tömb a karakterlánc, csak az első elemre kell mutatni, a többi karakter megtalálható, és addig tart, amíg 0 karaktert nem talál. Veszély: ha nincs nulla karakter futási hiba.