Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

„A digitális felvilágosodás felé”
Az ELDORADO és a jövő nemzeti könyvtára
Káldos János ELDORADO-projekt Matarka Egyesület konferenciája, Fővárosi Levéltár ELDORADO ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere,
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Az ELDORADO könyvtáraknak szánt szolgáltatásai
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Az ELDORADO-projekt szerzői jogi aspektusai
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Könyvtárhasználat.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
A projekt könyvtári fejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatai, különös tekintettel az ALEPH-re.
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Europeana felé tartó rögös úton A Linked Heritage projekt tapasztalatai.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Digitális dokumentumok a könyvtárban „Könyvtári stratégiák – könyvtári.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az ELDORADO kiadóknak szánt szolgáltatásai ELDORADO kiadói fórum Budapest, január Az ELDORADO kiadóknak.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO – az országos könyvtári szolgáltatások megújuló rendszere NETWORKSHOP Pécs, április ELDORADO.
ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP B-11/1
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitális tartalomszolgáltatás
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
ELDORADO – kegyelmi állapot
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az információ digitális újrahasznosulása és a jogtisztázás egy európai modellje NETWORKSHOP 2015 Konferencia Eszterházy.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Másold és terjeszd, …hogy megmaradjon!
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Digitalizálás együttműködésben: a jogkezelés jó gyakorlatai
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
A digitálisan született tartalmak megőrzése
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július ADATLAP Neve:ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára Leánykori neve:Országos Elektronikus Dokumentumküldő Rendszer Szülei:TÁMOP B-11/1 Országos Széchényi Könyvtár Szül.:2014. október 31.

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július Az ELDORADO a jogszabályokban 1. 30/2014. (IV. 10.) EMMI rendelet 8. § (2) A kiemelt feladatok ellátása érdekében a nemzeti könyvtár a Kultv. 61. § (4) bekezdése szerinti alapfeladatai keretében b) az Országos Dokumentumellátási Rendszerhez kapcsolódva működteti az országos elektronikus dokumentumküldő rendszert, amelynek keretében ba) szolgáltatja a szerzői jog által védett művek elektronikus változatát, bb) figyelembe veszi a könyvtárak által megküldött elektronikus dokumentumok szolgáltatására vonatkozó korlátozásokat, valamint bc) a könyvtárak helyett - megállapodás alapján - végzi az elektronikus dokumentumküldés lebonyolítását

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július Az ELDORADO a jogszabályokban /2014. (IV. 30.) Korm. Rendelet az árva mű felhasználásának részletes szabályairól 2. § (2) Kiadott könyvek esetében a jogosultak felkutatása során legalább a következő információforrásokat igénybe kell venni: a) a MOKKA-ODR (Magyar Országos Közös Katalógus és az Országos Dokumentumellátási Rendszer) adatbázisa; b) kötelespéldányok nyilvántartásai, különösen a Magyar Nemzeti Bibliográfia; […] h) az országos elektronikus dokumentumküldő rendszer adatbázisa. országos elektronikus dokumentumküldő rendszer = ELDORADO

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július GYIK 1. Miben különbözik az ELDORADO a jelenlegi országos könyvtári rendszerektől (jelesül az ODR-től)? a végfelhasználót célozza meg: nem szükséges könyvtári olvasónak lenni, hogy szolgáltatásait igénybe vegyük Mik az ELDORADO előnyei ? nagyobb felhasználói kör (beleértve a határon túli felhasználókat) nem szükséges a könyvtáros ahhoz, hogy a felhasználó kommunikáljon a rendszerrel – bármely internetes hozzáféréssel rendelkező mezei felhasználó használhatja a már digitalizált közkincsekhez ingyenes, a jogvédett tartalmakhoz jogtiszta hozzáférést biztosít WIN-WIN-WIN helyzetet teremt: felhasználó-szerző-könyvtár

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július GYIK 2. Mi az ELDORADO és a MOKKA viszonya? jóllehet az ELDORADO kereshető katalógusa a monografikus kiadványok tekintetében a MOKKA katalógusa, saját, hozzáadott funkciói révén túlterjeszkedik a közös katalóguson, így például: – digitális tartalomszolgáltatást tesz lehetővé – ezt infrastruktúrával, teljes munkafolyamatkövető-rendszerrel támogatja – lehetővé teszi a jogvédett digitális tartalmak legális szolgáltatását – a mindeddig megoldatlan jogtisztázó munkafolyamatra járható módszert kínál – mindezek által tehermentesíti a könyvtárakat (erő- és időmegtakarítás)

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július GYIK 3. Mi az ELDORADO viszonya a szerzői joghoz? a szerzői jog nem akadály, hanem: „A szerzői jog a kreatív iparág gazdasági alapját képezi, mivel serkenti az innovációt, a kreatív tevékenységet, a beruházást és az új alkotások létrejöttét. A művek tömeges digitalizálása és terjesztése tehát Európa kulturális öröksége megőrzésének egyik eszköze. A szerzői jog fontos eszköz annak biztosítására, hogy a kreatív ágazat ellenszolgáltatásban részesüljön munkájáért.” (részlet a 2012/28/EU irányelv indoklásából) megoldás: digitális jogkezelés (Digital Rights Management = DRM)

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július ILLEGÁLIS LETÖLTÉSEK a fiatalok mintegy harmada használ illegális forrásból származó tartalmakat a megkérdezettek átlagosan 21 százaléka fizetne akkor a legális tartalomért, ha ahhoz olcsóbban juthatna hozzá /Hamisítás Magyarországon fogyasztói kutatási jelentés, 2013./ a letöltőknek mindössze 30%-a nyilatkozott úgy, hogy egy e-könyv beszerzésekor figyel arra, hogy csak legális weboldalról szerezzen be könyvet a válaszadók 43%-a ugyan figyel arra, hogy legális legyen a letöltés, de igénybe vesz illegális forrást, ha a könyvhöz csak azon keresztül juthat hozzá /a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kérdőíves felmérése, április/

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július PIACI MODELL ÉS SZERZŐI JOGI TUDATOSSÁG „… feltétlenül szükségesnek tartom, hogy a könyvszakma és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tegyen közös lépéseket az olvasók számára az illegális felhasználások valós alternatíváját jelentő legális piaci modellek kialakítása és a tudatosságnövelés terén, így csökkentve a szürke felhasználások mértékét.” /Dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke/

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július ELDORADO – EGY LEGÁLIS ALTERNATÍVA olvasó katalist ??? ELDORADO digitális dokumentum saját készüléken (DRM, jogosulti engedély) dedikált hálózaton könyvtár A szabad felhasználás keretében többszörözött példányok – a könyvtárközi kölcsönzés […] kivételével – nem terjeszthetők a szerző engedélye nélkül. (Szjt. 40. §) könyvtárközi kölcsönzés -> (eredeti vagy másolt) fizikai műpéldányok könyvtárak közötti nyilvános haszonkölcsönzése elektronikus kölcsönzés -> nem anyagi formában történő műfelhasználás (nyilvánossághoz való közvetítés) -> NEM haszonkölcsönzés

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július INFORMÁCIÓK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA Europeana – 2012 szeptemberétől: CC0 Public Domain Dedication (20 millió rekord) 30/2014. (IV. 10.) EMMI rendelet az országos múzeum, az országos szakmúzeum, a nemzeti könyvtár, az országos szakkönyvtár és az állami egyetem könyvtárának kiemelt feladatairól: 8. § (1) A kiemelt feladatok ellátása érdekében a nemzeti könyvtár … 10. lehetővé teszi a nemzeti bibliográfiai leírások díjmentes felhasználását a könyvtárak számára AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003/98/EK IRÁNYELVE (2003. november 17.) a közszféra információinak további felhasználásáról Közkincs-kalkulátor a BnF katalógusai (besorolási állományok, bibliográfiai leírások, Gallica) FORRÁS

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július KÖZKINCS ÉS KREATIVITÁS „Férfiuról szólj nékem, Múzsa, ki sokfele bolygott s hosszan hányódott, földúlván szentfalu Tróját, sok nép városait, s eszejárását kitanulta, s tengeren is sok erős gyötrelmet tűrt a szivében, menteni vágyva saját lelkét, társak hazatértét.” Homérosz = gyűjtőnév A kultúra működési elve: át-, feldolgozás (remix), vö. posztmodernitás „[…] Bahtyinnak tulajdonítható az a felismerés is, hogy minden szöveg úgy épül fel, mint egy idézetekből álló mozaik, minden szöveg más szövegek bekebelezésével és transzformációjával jön létre.” /ANGYALOSI Gergely: Az intertextualitás kalandja, Helikon 1996/1-2, 3-9./ „A közkincs intézményének köszönhetően semmi nem vész el a teremtésben, minden átalakul, ez a Kultúra működésének elve. […] A közkincs biztosítja számunkra az alkotás szabadságát”. /Lionel Maurel francia blogger, könyvtáros, szerzői jogi szakember/

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július COPYFRAUD jogalap nélküli szerzői jogi követelés egy közkincsnek minősülő szellemi alkotással kapcsolatban jogalap nélküli szerzői jogi követelés a műpéldányok birtoklása, őrzése okán a szerzői jogtulajdonos által bevezetett önkényes korlátozások azon túl, amit a törvény megenged egy közkincsnek minősülő szellemi alkotás kisajátítása egy, a korábbitól eltérő adathordozón való terjesztés okán „A közkincs győzelme” A Droz könyvkereskedő cég az általa indított perben azt kifogásolta, hogy a Classiques Garnier kiadó olyan középkori kéziratok digitális másolatait tette közzé az interneten, amelyek átiratai a könyvkereskedő szerint – az általa alkalmazott írástörténészek belefektetett munkája révén – eredeti műnek minősülnek. A kiadó azzal érvelt, hogy a kéziratok közkincsek, a Droz nem keletkeztethetett rajtuk szerzői jogot. A bíróság a kiadó javára döntött. Közkincsek hozzáférésének korlátozása az Europeanában? „Out of copyright - non commercial reuse” Olyan közkincsek esetén, amelyek digitalizálására egy köz- és magánegyüttműködés (public-private partnership) keretében került sor. Abban az esetben alkalmazandó, amikor az együttműködési megállapodás kiköti a digitális objektum kereskedelmi felhasználásának korlátozását.

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július ÜZLETI FELHASZNÁLÁS VAGY REMIX? ÜZLETI FELHASZNÁLÁS Mindaz, amit a könyvtár nyer forintokban, rövid távon, mekkora nyereség ahhoz képest, amit a társadalom veszít, mert a kultúra nem képes fejlődni a maga természetes módján?

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július Nemzetközi disszemináció ARROW Plus Meeting at the National Széchényi Library, Budapest, 15 th February 2013 – Presentation of the National Electronic Document Delivery System, Database and Repository (by János Káldos) Libraries in the Digital Age (LIDA), Zadar, June 2014 – ELDORADO project : a major upgrade of digital library services in Hungary (by László Kármán, Szabolcs Dancs)

Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése Sopron, július Köszönöm a figyelmet!