Sakkprogramokról majdnem mindent

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresés a számítógépes katalógusokban
Advertisements

A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Gyakorlati vizsga és szervezésének kérdései mindkét szinten
ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Internet ismeretek II..
Számítógép és Internet szabályozása a könyvtárakban Olvasószolgálatos műhely Dunakeszi Fülöp Attiláné
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
Ismétlés. Ismétlés: Adatbázisok megnyitása: OPEN DATABASE adatbázis_név OPEN DATABASE ”adatbázis_név elérési útvonallal” Adattábla megnyitása: USE tábla_név.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
BE KI Perifériák Számítógép.
Microsoft Visual Web Developer Express Webfejlesztés Gubicza József.
Is:energy kereskedelmi folyamatainak automatizációja Office System felhasználásával Turcsán Ferenc, sales és marketing igazgató, is:energy Hungary Kft.
Kétszemélyes játékok Előadó: Nagy Sára.
Delphi programozás 8. ELŐADÁS ADO ActiveX Data Objects.
Vizuális és web programozás II.
Microsoft Excel Függvények VIII.
A programozás alapjai A számítógép számára a feladat meghatá- rozását programozásnak nevezzük. Ha a processzor utasításait használjuk a feladat meghatározásához,
Hálózati Bombermen Belicza András Konzulens: Rajacsics Tamás BME-AAIT.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
MTMT feltöltési segédlet
A Memória.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Vizuális alkalmazások a FoxProban Páll Éva Boglárka.
Felhasználók és jogosultságok
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
A prezentációkészítés alapjai
Az szabály nem megfelelő 1.AlapokA sakkot két játékos játsza egymás ellen. Egyik játékos a sötét, a másik a világos bábukat irányítja. Mindkét játékosnak.
 A játék a II. világháború gyalogsági harcmodorát mutatja be. Forradalmi benne a csapat alapú egyjátékos mód, a játékos végig egy szakasszal, vagy.
The-i Language Zone Francia nyelvtanfolyam kiegészítő oktatóanyaga – értékelés Rózsa Gábor 2004.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Adatbázis kezelés.
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
1. Feladat Hozzunk létre egy olyan programot amely számokat ír ki és a felhasználónak időre be kell gépelni ezeket.
Web-programozás Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 1. Előadás Tananyag: A WWW A HTML nyelv alapjai.
HF MINTA 2012/2013. ősz. HF Minta  Objektum-orientált program  „Adatvezérelt” alkalmazás írása  Fájl kezelés (olvasás, írás)  Menü készítése  5-6.
Jegyzetelő Alkalmazás Táblagépekre Farkas Tamás /7 OE-NIK Farkas Tamás.
A projekt célja Egy 2 dimenziós rakpart készítése a TBA cég megbízásából. Az Eclipse plug-in megengedi a felhasználónak, hogy különböző tárgyakat rajzoljon.
Adatbázis fejlesztés állapota Jelenlegi állapot: Elkészültek a legfontosabb kulcslisták, és a hozzájuk tartozó feltöltési módosítási nézetek.
Adatbázis alapfogalmak
Az NVU webszerkesztő program
2. Feladat. És akkor kezdjük is el! Menü Mint ahogy már megszokhattuk módosítsuk az editek text mező tulajdonságát a minta szerint! Tovább.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
RAD Studio XE5: menük felépítése
Stratégiai játékok. Mit nevezünk stratégiai játéknak? Az ilyen típusú játékokban a játékosok megadott szabály szerint lépnek. Általában kötelező lépni.
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
Az Office 2007 új grafikus felülete
Webfejlesztés, Internet Explorer 10 Komjáthy Szabolcs
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Adatbázisszintű adatmodellek
Gyakorló óra 5/12.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Mesterséges intelligencia 8. Stratégiai játékok A játék kimenetelére a játékosoknak ellenőrizhető módon van befolyásuk. Pl.: sakk, dáma, póker stb. A.
Konzervatív gamifikáció: módszer és eredmények Fekete Zsombor.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Total commander.
A sakkprogramok.
Leíró nyelvtan - adatbázisból
Menu(Strip) és a ContextMenu(Strip) a C#-ban
A Libero újra kijelölés lehetőségei 2 bejegyzett Libero esetén
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Bibliográfia adatbázis-kezelő alkalmazások, EndNote 2018 Skultéti Attila
Előadás másolata:

Sakkprogramokról majdnem mindent Témák: Régebbi, egyszerű sakkprogramok A versenysakk követelményei Fritz 4.01: játék játszma írása, adatbáziskezelés elemzés feladványmegoldás

Az egyszerű sakkprogramok jellemzői: Elsősorban játszópartnerek, különböző erősségi szintek, színbeállítások, csataanimációk. Hobbisakkozóknak megfelelő: látványos, megverhető.

Hiányoznak (vagy csak részlegesen vannak jelen) a következők ezekben a programokban: tetszőleges állás felrakása (pl. sánc) komoly játékerő, megnyitásismeret játszma írása, mentése, betöltése adatbáziskezelés játszma elemzése, könnyen kezelhetősége Egy versenysakkozó számára viszont ezek a tulajdonságok nagyon fontosak

Versenysakkban komoly felkészültség szükséges a jó eredmények eléréséhez: megnyitásismeret (könyvek, adatbázisok) jó kombinációs készség végjátéktudás ellenfél ismerete (bulletinek, adatbázisok) A könyvek helyett előtérbe kerültek a számítógépes programok: gyors hardver, jó program  jó edzőpartner és elemző az játszmaadatbázisok könnyebben kezelhetőek és bővíthetők, mint a könyvek

Fritz

Beállítások: tábla, nyelv,... Játéklehetőségek: New, Handicap & Fun, Élőbehatárolás

Játszma írása: lépésértékelés, állásértékelés, alvarik, szöveges értékelés, így könnyű a játszma visszajátszása és értékelése. Menet közbeni elemzés: gép gondolkodik, és a gondolatait kiírja + végleges állásértékelés Gyors iteratív mélységi keresés (állítható)

Lehet kérni egy játszma teljes elemzését a következő opciókkal:

Sakkadatbázis–kezelés: Ez az a rész, amely egyszerű sakkprogramokban biztos nem található meg, de versenysakkozó számára nagyon fontos. A sakkjátszmák egy cbf(ChessBase Format) tömörített fájlban vannak tárolva, amihez kötelezően tartozik egy cbi indexfile, ami rámutat a játszmák kezdőpozíciójára a cbf fájlban, és tartalmazza a rekordok számát. Ezen kívül még több file is tartozhat az adatbázishoz, legfontosabbak a következők: cko(megnyitásfájl) , cpo(állásokat tároló fájl). A sakkjátszmának a következő adatai vannak tárolva: játékosok, élő–pontszámuk, verseny neve, helyszíne, enciklopédiakód, évszám, lépésszám, eredmény.

Játszmanyilvántartás a Fritzben:

Megnyitás szerinti faszerkezet (cko fájlból):

Az adatbáziskezelés egyik legfontosabb feladata a keresés: hogy megtaláljuk pl. azt a játékost, aki ellen játszani fogunk.

Feladványok, kombinációk megoldása: A Fritzben tetszőleges állást felrakhatunk a táblára, és utána kielemeztetjük a géppel. Kombinációk megoldásában elég jók a sakkprogramok. Speciális feladványok megoldására (matt X lépésben) pedig van külön szint (még speciális engine-t is be lehet tölteni), ami gyorsabb, mint a normális elemző. Vannak olyan speciális feladványok is viszont, melyeket nem tud megoldani a Fritz (önmatt, segítőmatt). Ilyen feladványokra mutatnak példát a következő diák.

Világos lép Önmatt 7 lépésben

Világos lép Önmatt 2 lépésben

Vége