(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízbázisvédelem EU VKI mennyiség Simonffy Zoltán
Advertisements

A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
2010 éghajlati értékelése, átlagok és szélsőségek
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
2010 időjárása, különös tekintettel a nagy csapadékokra és más veszélyes jelenségekre dr Bonta Imre, Babolcsai György, Ujváry Katalin (IEO) Nagy csapadékos.
Készítette: Góth Roland
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Földrajz– és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Meterológiai Tanszék Aszályok erőssége,
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Éghajlati jövőkép, éghajlati szélsőségek
Magyarország éghajlata
Magyarország éghajlata
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások Bozó László elnökhelyettes MTA Földtudományok Osztálya.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
A földrajzi övezetesség
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
Klímaváltozás társadalmi hatásai alprojekt Bozó László Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
Éghajlatváltozás és víz:
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
IPCC jelentés – várható hazai változások
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA ( KATASZTRÓFAVÉDELEM K ÁRPÁT - MEDENCE )
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár – hazai vonatkozások
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
2. gyakorlat Esőkarakterisztika
IVÓVIZÜNK JÖVŐJE Simonffy Zoltán
Éghajlatváltozási előrejelzések
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A globális éghajlatváltozás lokális hatásainak vizsgálata hazánkban
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZ.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
KLÍMAMIGRÁCIÓ A KÖZEL-KELETEN – KIVÁLTÓ OKOK ÉS VÁRHATÓ HATÁSOK Szigetvári Tamás, MTA KRTK tudományos főmunkatárs.
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
A klímaváltozás várható hatásai a vízgazdálkodás területén
Előadás másolata:

(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS HATÁSAI A TELEPÜLÉSI (CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA Dr. Buzás Kálmán BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI TANSZÉK

Változás-hatás-válasz A klímaváltozás hatása a csapadékra A csapadék időbeli változása Mértékadó csapadék A települési csapadékvíz gazdálkodás szempontjából a hőmérsékleti szélsőségek változása is fontos szerepet kap

Növekedési ütem Reid & Miller (1989) U.S. Bureau of the Census Richards (1991), WRI (1990) NOAA

A klímaváltozás XX. század Föld átlaghőmérséklet: 0,6 C° Európa: 0,95-1,2 C° A növekedés mértéke gyorsuló GCM: a csapadékok szélsőségesebbé válása KE-ban több téli, kevesebb nyári csapadék                   

A hőmérséklet változása Kelet Európában (Varga-Haszonits, 2003)

A klímaváltozás Az antropogén eredetű változás esélye nagymértékben növekedett Károk tendenciózus növekedése Nemzeti politikák ÜHG csökkentésére Lassú eredmény A kibocsátások csökkentése mellett alkalmazkodásra is szükség van (EEA, 2004)

A jelentősebb várható hatások Intenzív csapadék-hullás. A gyakoriság a legtöbb területen növekszik. … a városi és vidéki infrastruktúrák fokozott veszteségek igénybe-vétele; anyagi

A klímaváltozás hatása Miskolc

A klímaváltozás hatása Mátrakeresztes Győr

A klímaváltozás hatása extremizáció

Hazai helyzet Természeti tényezők és ezek megváltozásához alkalmazkodó képes műszaki megoldások

Bartholy, Pongrácz (ELTE Meteorológiai Tanszék, 2005) 25 extrém éghajlati index (13 hőmérsékleti és 12 csapadék index) alakulása az 1976-2001 évekre, az 1961-1990-es évekhez viszonyítva. Szignifikánsan növekedett: a nyári napok száma (Tmax>25 °C), a hőségnapok száma (Tmax>30 °C), a forró napok száma (Tmax>35 °C), a hőhullámok hossza (min 5 napon át Tmax=TNmax+5°C) A hőhullámok hosszának (HWDI) tendenciái a Kárpát-medencében

Bartholy, Pongrácz (ELTE Meteorológiai Tanszék, 2005) 25 extrém éghajlati index (13 hőmérsékleti és 12 csapadék index) alakulása az 1976-2001 évekre, az 1961-1990-es évekhez viszonyítva. Növekedett: a legnagyobb napi csapadék (mm), a legnagyobb 5 napos csapdék (mm), napi csap.intenzitás index (éves csap/ csap.napok száma, mm/nap), az Rnap> 10 és 20 mm a nagyon csapadékos napok száma (Rnap>R95%) A 20 mm-t meghaladó csapadékú napok számának (RR20) alakulása a Kárpát-medencében

Következtetések az 1976-2005 időszakra (OMSZ): Lakatos, Kövér, Szentimrey, Birszki és Tánczos (OMSZ, 2006): az 1901-2005 közötti klímaindexek értékelése az OMSz adatbázisán. Következtetések az 1976-2005 időszakra (OMSZ): A meleg extrémumok növekedése a 70-es évek közepétől A nagycsapadékok aránya az éves csapadékon belül nő Az éves csapadékmennyiség összességében csökken. Nagy csapadékok arányának alakulása az éves csapadékösszegben

Lakatos, Kövér, Szentimrey, Birszki és Tánczos (OMSZ, 2006): az 1901-2005 közötti klímaindexek értékelése az OMSz adatbázisán. Hőségnapok száma évente (Tmax> 30°C, Szeged, homogenizált adatok) Átlagos napi csapadékosság: éves csapadékösszeg / csapadékos napok száma (R>1 mm)

Csapadékviszonyok alakulása – téli/nyári, nagycsapadékok, csapadékhiány Múltbeli adatok igazolják (OMSZ, ELTE): Az extrém hőmérsékletek előfordulásának növekvő tendenciáját. A csapadék extremitások előfordulásának általános növekedését. A nagy csapadékú napok számának csökkenése, de az ezen idő alatt lehullott csapadék arányának az éves csapadékon belüli növekedését.

csökkenő beszivárgással, és növekvő lefolyással számolhatunk Ha hazánkban közelítőleg marad az éves csapadékmagasság jelenlegi mértéke, DE - növekszik a szélsőséges csapadékesemények előfordulási gyakorisága, ÉS - csökken a nyári, valamint növekszik a téli félév csapadékossága, AKKOR csökkenő beszivárgással, és növekvő lefolyással számolhatunk A következmények a belterületeken még szélsőségesebben jelentkeznek. Mátrakeresztes, 2005.április

Tapasztalható-e éghajlati trend az elmúlt 30 évben? Rövid időtartamú csapadékok statisztikai kiértékelése (1970) A változó klíma miatt múltbeli információink korlátozottan segítik az előrejelzést Mennyire tekinthetők megalapozottaknak az előfordulási gyakoriságaink? Mekkora a csapadékvíz elvezető létesítményeink biztonsága? Milyen egyéb feltétel változások várhatók a szennyvíz csatornázásnál?

Hőmérsékleti szélsőségek A vízellátás, vízkezelés, csatornázás, szennyvíztisztítás és elhelyezés éghajlati érzékenysége Nováky, 2009 Hőmérséklet Hőmérsékleti szélsőségek Csapadék Hó-csapadék Nagy-csapadék Vízkészlet (mennyiség, minőség) ++ + Vízbeszerzés, víztisztítás (vízkezelés), vízelosztás Vízigény, szennyvíz +++ Csatornahálózat Szennyvíztisztítás és elhelyezés, iszapkezelés

Csapadékfüggvények – biztonság, károkozás, Az elmúlt 30 év csapadék extrémum indexei egyértelműen jelzik: Csapadékfüggvényeink, beleértve az előfordulási gyakoriságot is, felülvizsgálatra szorulnak; Alkalmazásuk a létesítmények, illetve a szolgáltatás biztonságának ismeretlen mértékű csökkenését eredményezi a tervezetthez képest.

csapadékvíz elvezetés helyett csapadékvízzel való gazdálkodás A klímaváltozás szélsőséges következményei, az extrém nagy csapadékok és a hosszú, száraz periódusok növekvő gyakorisága miatt változtatni kell az alapelvet: csapadékvíz elvezetés helyett csapadékvízzel való gazdálkodás hasznosítás, hasznosulás, elöntés védelem A lefolyás szennyezettsége Olyan rendszerekre lesz szükség, amelyek a szélsőséges terhelések mellett szolgáltatást nyújtanak a lakosságnak a száraz időszak során is. Ez nem lehetséges visszatartás, tározás nélkül. A legnagyobb tározótér a települések alatt is a talaj. A hasznosítás csak a csapadékvíz szennyezettségének figyelembevétele mellett lehetséges és megengedhető.